Εντονες διαφωνίες στην Επ.Οικονομικών για τις τραπεζικές εγγυήσεις 2 δισ.

Μετατίθεται για αύριο τη Δευτέρα στις 4μ.μ. η συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής καθώς συνεχίζουν να υπάρχουν διαφωνίες σε ό,τι αφορά τις διατάξεις των δύο νομοσχεδίων που αφορούν imagewτην εφαρμογή των μέτρων στήριξης της οικονομίας και ανάκαμψης από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.

Στη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών που διεξήχθη με τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης.

Σύμφωνα με   πληροφορίες, η μετάθεση της συνεδρίας αποφασίστηκε καθώς τα κοινοβουλευτικά κόμματα, λόγω διαφωνιών θέλουν η Ολομέλεια της Βουλής να συνέλθει στην πληρέστερη δυνατή σύνθεση και προκειμένου να τηρηθούν τα μέτρα ασφάλειας και υγείας αποφασίστηκε οι Βουλευτές θα εισέρχονται κατά 19 στην αίθουσα για να ψηφίσουν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που εξασφαλίστηκαν από τη συνεδρία, ο ΔΗΣΥ τοποθετείται υπέρ των νομοσχεδίων, η ΕΔΕΚ, το ΕΛΑΜ και η Άννα Θεολόγου κατά και των δύο νομοσχεδίων, ενώ ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και Οικολόγοι θα ενημερώσουν σήμερα τον Πρόεδρο της Βουλής για τη θέση τους, καθώς αποφασίστηκε ότι δεν θα γίνουν τοποθετήσεις στην Ολομέλεια.

Στη συνεδρία της Επιτροπής συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου, οι οποίοι αργά  το Σάββατο με επιστολές τους κάλεσαν τη Βουλή να ψηφίσει να νομοσχέδια ως έχουν κατατεθεί προειδοποιώντας ότι τροποποιήσεις εμπερικλείουν σοβαρούς κινδύνους διασάλευσης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Στη διάρκεια της συνεδρίας η ΕΔΕΚ και άλλα κόμματα κατέθεσαν διάφορες τροπολογίες.
Η τροπολογία της ΕΔΕΚ αφορούσε το νομοσχέδιο για την αναστολή της καταβολής δόσεων και σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Κίνημα, η τροπολογία απορρίφθηκε από την πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής Οικονομικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση  της ΕΔΕΚ η τροπολογία προνοούσε την αναστολή των οφειλών, γενικώς, πλην συγκεκριμένων, όπως οι μισθοί, οι διατροφές κ.ο.κ.  Προέβλεπε επίσης αναστολή υποχρέωσης εξόφλησης ή καταβολής δόσης και ότι κατά τη διάρκεια της 9μηνης αναστολής το οποιοδήποτε χρέος ή οφειλή δεν θα επιβαρύνεται με τόκους ή με επιβαρύνσεις.

Επιστολές ΥΠΟΙΚ Διοικητή Κ.Τ.

Σε επιστολές που απέστειλαν το Σάββατο προς τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, σε συνέχεια της χθεσινής συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου ζητούν από το νομοθετικό σώμα να ψηφίσει το νομοσχέδιο που αφορά το πάγωμα των δόσεων σε εξυπηρετούμενα δάνεια, ως έχει κατατεθεί και χωρίς τις όποιες τροποποιήσεις.

Ο Υπουργός Οικονομικών ζητά όπως ψηφιστούν ως κατατέθηκαν και τα δύο νομοσχέδια, δηλαδή το νομοσχέδιο για την αναστολή της καταβολής δόσεων και αυτό που αφορά τις κυβερνητικές εγγυήσεις 2 δις ευρώ προς τα τραπεζικά πιστωτικά ιδρύματα, αναφέροντας ότι και τα δύο ετοιμάστηκαν και κατατέθηκαν στη Βουλή μετά από διαβούλευση και σύμφωνη γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας, ως απαραίτητα έκτακτα μέτρα  για τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

Οι επιστολές φέρουν και οι δύο   ημερομηνία αποστολής 28 Μαρτίου 2020.

Συγκεκριμένα ο κ. Ηροδότου στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής αναφέρεται στο νομοσχέδιο για το πάγωμα των δόσεων σε εξυπηρετούμενα δάνεια που φέρει τίτλο «Ο Περί της Λήψης Έκτατων Μέτρων Από Χρηματοοικονομικούς Οργανισμούς και Εποπτικές Αρχές, νόμος του 2020», τονίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα διαφοροποίησης του νομοσχεδίου καθώς είναι εντός των πλαισίων που περιγράφονται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) στις 26 Μαρτίου 2020 και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 19 Μαρτίου 2020 και παράλληλα, συνάδει με άλλες κατευθυντήριες γραμμές της ΕΑΤ.

Περαιτέρω ο Διοικητής αναφέρει ότι το νομοσχέδιο βασίστηκε στο πιο πάνω πλαίσιο και  τις κατευθυντήριες γραμμές χρησιμοποιώντας το μέγιστο βαθμό ευελιξίας που οι αρχές αυτές παραχωρούν.

Προσθέτει ακόμα ότι τοποθετήσεις όπως ο καθορισμός μηδενικών ή μειωμένων επιτοκίων, διαγραφή ή μη υπολογισμός τόκων, ο εκ των προτέρων καθορισμός του τρόπου αποπληρωμής καθώς και η συμπερίληψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δεν βρίσκουν την Κεντρική Τράπεζα σύμφωνη και αντιβαίνουν τις υπό αναφορά κατευθυντήριες γραμμές και προειδοποιεί ότι  τέτοιες πρόνοιες θα διασαλεύουν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, ειδικότερα λαμβάνοντας υπόψη το ευρύ πεδίο στο εμπίπτει στα υπό αναφορά έκτακτα μέτρα.

Ο κ. Ηροδότου διευκρινίζει ότι η ημερομηνία αναφοράς (29 Φεβρουαρίου 2020) για τον προσδιορισμό των δανειοληπτών που εμπίπτουν στα έκτακτα μέτρα έχει καθοριστεί ώστε να διασφαλιστεί ότι τα μέτρα αναστολής θα είναι εντός του πλαισίου που ορίζει η ΕΑΤ και ότι σε αυτά θα περιλαμβάνονται δάνεια που λήφθηκαν εντός του 2020.

Τονίζει επίσης ότι παρέκκλιση από το πλαίσιο που καθορίζει η ΕΑΤ εμπερικλείει σοβαρούς κινδύνους διασάλευσης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και ως εκ τούτου η Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να συμφωνήσει για ορισμό της ημερομηνίας αναφοράς σε προγενέστερη της 29ης Φεβρουαρίου.

Ο Υπουργός Οικονομικών με την επιστολή του απαντά στις τοποθετήσεις που έκαναν Βουλευτές στη  συνεδρία της Παρασκευής και αφού παραθέτει τα επιχειρήματα που περιέλαβε και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας στην επιστολή του, προσθέτει ότι ο προτεινόμενος νόμος αποσκοπεί στην αναστολή των δόσεων όλων των συνεπών δανειοληπτών εφόσον εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους προς το χρηματοοικονομικό οργανισμό χωρίς ο χρηματοοικονομικός οργανισμός να υπέχει οποιουδήποτε δικαιώματος να μην το κάνει αποδεκτό.