Για αναληθές αφήγημα του ΑΚΕΛ, κάνει λόγο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

 

«Για πολλοστή φορά μετά τη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά, το ΑΚΕΛ επιχειρεί να επιρρίψει την ευθύνη για την κατάρρευση των συνομιλιών στην ελληνοκυπριακή πλευρά και στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, πάντα ισχυριζόμενο το ίδιο αναληθές αφήγημα, ότι δηλαδή η Τουρκία ήταν έτοιμη να εγκαταλείψει τα unnamed_4εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα στην Κύπρο και να αποσύρει πλήρως όλα τα στρατεύματα της, αλλά αρνήθηκε να το συζητήσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, σε απάντηση προς το ΑΚΕΛ.

«Ειρήσθω εν παρόδω, είναι αυτός που κατάφερε να φέρει για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού την Τουρκία σε Διάσκεψη για αυτό ακριβώς το θέμα. Το ΑΚΕΛ, μάλιστα, επαναλαμβάνει συνεχώς το ίδιο αυτό αφήγημα, παρά την ξεκάθαρη διάψευση στην οποία προβαίνει η Τουρκία κάθε φορά που προβάλλονται ανάλογοι ανυπόστατοι ισχυρισμοί», αναφέρει ο κ. Κούσιος.

Σήμερα, προσθέτει, «το ΑΚΕΛ επικαλείται ανάλογο αφήγημα του αρθρογράφου Μακάριου Δρουσιώτη, ο οποίος κατά τον ουσιώδη χρόνο της Διάσκεψης για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά δεν ήταν παρών στις συνομιλίες και ούτε ήταν σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως ισχυρίζεται το ΑΚΕΛ, αλλά ήταν συνεργάτης στο Γραφείο του Κύπριου Επιτρόπου στις Βρυξέλλες Χρήστου Στυλιανίδη».

Για το ΑΚΕΛ, συνεχίζει, «φαίνεται πως δεν έχει καμιά σημασία ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ξεκαθάρισε στο Κραν Μοντανά, και με τις γραπτές προτάσεις της Άγκυρας, αλλά και με δημόσια δήλωση του, ότι “μόνο στα όνειρα των Ελληνοκυπρίων θα εγκατέλειπε η Τουρκία τα εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα της στην Κύπρο”, ή όταν το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών μόλις προχθές διέψευσε ανάλογο δημοσίευμα του ίδιου συγγραφέα τον οποίον το ΑΚΕΛ επικαλείται σήμερα».

Επίσης, όπως αναφέρει, «το ΑΚΕΛ στην προσπάθεια του να πλήξει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, επιλέγει να παραβλέπει και τις κατ΄επανάληψη δηλώσεις του τότε Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος συμμετείχε στο δείπνο στο Κραν Μοντανά, καθώς και την ενδελεχή ενημέρωση που έκανε ο κ. Νίκος Κοτζιάς στο Εθνικό Συμβούλιο για το τι διαδραματίστηκε εκείνο το βράδυ, χωρίς όμως το ΑΚΕΛ να εγείρει ενώπιον του ανάλογους ισχυρισμούς».

«Το ΑΚΕΛ θα πρέπει επιτέλους να δώσει εξηγήσεις προς τον κυπριακό λαό σε τι αποσκοπεί επιμένοντας σε ένα αναληθές αφήγημα το οποίο μόνο ζημιά μπορεί να προκαλέσει στην εθνική μας υπόθεση και στα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων. Το μόνο που καταφέρνει το ΑΚΕΛ είναι να δίνει επιχειρήματα στην Τουρκία για το αδιέξοδο στις συνομιλίες και την άρνηση της να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών. Ειδικά αυτή την περίοδο που οι τουρκικές προκλήσεις και οι έκνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, και στην Αμμόχωστο, έχουν φτάσει στο απόγειο τους», καταλήγει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Τι είπε το ΑΚΕΛ

Νωρίτερα ο   εκπρόσωπος  Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου,επικαλούμενος τα όσα  υποστήριξε  ο πρώην σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη, Μακάριος Δρουσιώτης δήλωσε:

“Ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση οφείλουν να απαντήσουν στον πρώην σύμβουλο του Προέδρου Αναστασιάδη κ. Μακάριο Δρουσιώτη για τα όσα τους καταλογίζει σε σχέση με το τι έγινε στη Διάσκεψη του Κρανς Μοντανά. Ο πρώην σύμβουλος του Προέδρου Αναστασιάδη υποστηρίζει τα εξής:
Την παραμονή του δείπνου στο Κρανς Μοντανά, ο κ. Αναστασιάδη συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Τσαβούσογλου και του ανέφερε ότι η μόνη λύση είναι η λύση δύο κρατών διότι οι Ελληνοκύπριοι δεν δέχονται την ομοσπονδία.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ ενημέρωσε τον Προέδρο Αναστασιάδη ότι ο κ. Τσαβούσογλου δεν είχε μεν εξουσιοδότηση να δεσμευτεί γραπτώς για την κατάργηση των εγγυήσεων και την ταχεία αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων αλλά διαβεβαίωσε ότι αυτά θα τα αποδεχόταν αν περιλαμβάνονταν σε μια συνολική πρόταση του ΟΗΕ ως πακέτο με τα τέσσερα εσωτερικά θέματα.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ κατά το δείπνο ρώτησε τον κ. Τσαβούσογλου αν θα αποδεχόταν την αντικατάσταση της Συνθήκης Εγγύησης με το μηχανισμό εφαρμογής της λύσης και ότι ο τελευταίος απάντησε ότι ήταν ανοικτός στο διάλογο για κάτι τέτοιο αλλά αυτό θα εξαρτάτο από την έκβαση και στα άλλα θέματα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν αποδέχθηκε το άτυπο έγγραφο για το μηχανισμό εφαρμογής της λύσης το οποίο ρητά απέκλειε οποιοδήποτε εκτελεστικό ή συντακτικό ρόλο στις εγγυήτριες δυνάμεις, και τους έδινε μόνο συμβουλευτικό ρόλο.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου ο  Πρόεδρος Αναστασιάδης, παρόλο που γνώριζε τα πιο πάνω ζητούσε εκ των προτέρων γραπτή δήλωση, με αποτέλεσμα ο ΓΓ του ΟΗΕ να κηρύξει τη λήξη της Διάσκεψης.
Όλοι αυτοί οι σοβαροί ισχυρισμοί προφανώς δεν συνάδουν καθόλου με το αφήγημα της κυβέρνησης για τη Διάσκεψη. Όμως αυτοί δεν προέρχονται ούτε από την αντιπολίτευση, ούτε από το εξωτερικό. Προέρχονται από ένα πρώην σύμβουλο του ίδιου του Προέδρου Αναστασιάδη, στον οποίο η κυβέρνηση οφείλει να δώσει απαντήσεις.”