Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέους δασμούς 25% σε κινεζικά αγαθά αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Πεκίνο και Ουάσιγκτον βρίσκονται σε εμπορικό 2563636πόλεμο από τον Ιούνιο του 2018, όταν ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλλουν δασμούς 25% σε κινεζικά αγαθά αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε την Πέμπτη ότι η κίνηση είχε ως στόχο να ασκήσει πίεση στο Πεκίνο, το οποίο ζήτησε ουσιαστικές τροποποιήσεις πάνω σε μια εμπορική συμφωνία που αποτελεί την τρέχουσα περίοδο αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο χωρών.

Σε περίπτωση επιτυχίας, η συμφωνία αναμένεται να επιφέρει την άρση των δασμών στα εισαγόμενα αγαθά και των δύο πλευρών, καθώς και την ενισχυμένη προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας για τις κινεζικές εταιρείες και την επέκταση των αγορών στην Κίνα για τα προϊόντα των ΗΠΑ.

«Ήμασταν πολύ κοντά σε μια συμφωνία, τότε άρχισαν να επαναδιαπραγματεύονται την εμπορική συμφωνία. Δεν μπορούμε να δεχθούμε κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Τραμπ την Πέμπτη. «Νομίζω ότι θα είναι μια πολύ δυνατή μέρα, ειλικρινά, αλλά θα δούμε, θα δούμε. Ήταν δική τους η ιδέα τους να επιστρέψουν».

Ο Τραμπ δήλωσε ότι ήταν περισσότερο από ευτυχής να διατηρεί δασμούς για τα κινεζικά αγαθά, εφόσον δεν μπορούσε να επιτευχθεί μία συμφωνία.

«Θα δουν τι μπορούν να κάνουν, αλλά η εναλλακτική λύση είναι εξαιρετική», δήλωσε ο Τραμπ, αναφερόμενος στην δασμολογική απειλή.