Washington Post:Ενοχλημένος ο Τραμπ από την προσπάθεια Μπόλτον να τον σύρει σε πόλεμο με τη Βενεζουέλα

Ενοχλημένος φέρεται να είναι ο Ντόναλντ Τραμπ από την απόπειρα του Τζον Μπόλτον να τον σύρει «σε πόλεμο» στη Βενεζουέλα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post που επικαλείται στελέχη του Λευκού Οίκου.3357050

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε την απογοήτευση με τους ανώτερους αξιωματούχους για το πόσο δύσκολη έχει αποδειχθεί η διαδικασία απομάκρυνσης του προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post που επικαλείται ανώτερους αξιωματούχους και συμβούλους του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με έναν ανώτερο αξιωματούχο, ο Τραμπ πρόσφατα αστειεύτηκε ότι ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπόλτον, ήθελε να τον σύρει «σε έναν πόλεμο» στη Βενεζουέλα, με το αστείο να φέρεται ότι αποκαλύπτει πιο σοβαρές ανησυχίες.

Διαμαρτυρήθηκε, επίσης, για την προσπάθεια του Μπόλτον να τον βάλει «σε μια γωνιά» και να «πάει πέρα απ’ όπου αυτός αισθανόταν άνετα» για την πολιτική στη Βενεζουέλα, ανέφερε στο ίδιο Μέσο ένας άλλος αξιωματούχος με γνώση της αμερικανικής πολιτικής των ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα.

Επιπλέον, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου ανέφεραν ότι παρότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ τρέφει συμπάθεια για τον Χουάν Γκουάιδο, έχει επίσης «αναρωτηθεί φωναχτά» για το πόσα οι ΗΠΑ γνωρίζουν πράγματι γι’ αυτόν και αμφισβήτησε εάν είναι πραγματικά έτοιμος να αναλάβει τη διοίκηση της χώρας.

Τρεις άλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης στην Washington Post ότι ο πρόεδρος έχει διαμαρτυρηθεί ανοιχτά για τον Μπόλτον και άλλους που υποτιμούν τη δύναμη του προέδρου Μαδούρο, τον οποίο ο Τραμπ φέρεται να έχει χαρακτηρίσει «σκληρό καρύδι» (στο πρωτότυπο «tough cookie»).

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η αποτυχία του στρατιωτικού πραξικοπήματος την περασμένη Τρίτη «ουσιαστικά απέκλεισε τη σοβαρή συζήτηση» για μεγάλη στρατιωτική δράση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, με τον Λευκό Οίκο να ελπίζει τώρα σε μια αποχώρηση του Μαδούρο. Δύο αξιωματούχοι και ένας εξωτερικός σύμβουλος δήλωσαν ότι ο Τραμπ δεν ενδιαφέρεται τώρα να εγκρίνει οποιαδήποτε άμεση στρατιωτική επέμβαση κατά της λατινοαμερικανικής χώρας.

Οι επιλογές φέρονται πλέον να περιλαμβάνουν την αποστολή στρατευμάτων σε γειτονικές χώρες ή / και το Ναυτικό προς τις ακτές της Βενεζουέλας ως επίδειξη δύναμης, ενίσχυση της βοήθειας προς τους γείτονες της Βενεζουέλας και παροχή μεγαλύτερης βοήθειας στους πολίτες που εγκατέλειψαν τη χώρα κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Ωστόσο, παρά τον εκνευρισμό του Τραμπ για τον Μπόλτον με τη Βενεζουέλα, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν σχεδιάζει να τον απολύσει και του είπε να συνεχίσει να εστιάζει στη χώρα, όπως ανέφεραν δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης στο αμερικανικό Μέσο.