Τα κόμματα καταγγέλλουν τις τουρκικές προκλήσεις

Unknown-1Τα κόμματα  με δηλώσεις και ανακοινώσεις  κατάγγειλαν σήμερα τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ ενώ δεν απέφυγαν ούτε και σήμερα τον πειρασμό  να εξαπολύουν κατηγορίες αναμεταξύ τους.

Αναλυτικά :

Πρόεδρος ΔΗΣΥ

 

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε σήμερα ότι επικοινώνησε το πρωί «τόσο με τον ΓΓ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος όσο και με τον υποψήφιο μας για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αναμένουμε ξεκάθαρες τοποθετήσεις εκ μέρους της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής ομάδας, του ΕΛΚ, που θα καταδικάζουν τις απαράδεκτες, προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας» στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αναφερόμενος στα ερωτήματα που ο ΔΗΣΥ έθεσε δημόσια προς το ΑΚΕΛ κατά το χθεσινό συνέδριο του, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «στον ΔΗΣΥ βλέπουμε με σεβασμό τις υποψηφιότητες εκ μέρους των Τ/Κ συμπατριωτών μας και με τον ίδιο σεβασμό θα δούμε και τη συμμετοχή τους στις ευρωεκλογές. Είναι σημαντικό μέσα από ένα ενιαίο κατάλογο να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία Ε/Κ και Τ/Κ. Είναι επίσης σημαντικό το ότι Τ/Κ ζητούν να εκπροσωπήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία. Για μας αυτό σημαίνει πως είτε δια της υποψηφιότητάς τους είτε δια της συμμετοχής τους σέβονται και υποστηρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία και την ίδια ώρα δεν συμφωνούν για το παράνομο έκτρωμα, το ψευδοκράτος».

Ο κ. Νεοφύτου διερωτήθηκε  «γιατί (το ΑΚΕΛ) κάνει ξεχωριστές προεκλογικές εκστρατείες. Ένας είναι ο λαός μας ανεξάρτητα ποια είναι η ρίζα της καταγωγής του καθενός. Είτε είμαστε Ε/Κ είτε Τ/Κ, Λατίνοι, Αρμένιοι, Μαρωνίτες, ανήκουμε ως πολίτες στην Κυπριακή Δημοκρατία. Μήπως άλλα λέμε στους Τ/Κ και άλλα λέμε στους Ε/Κ; Μήπως τάζουμε πράγματα χωρίς αυτά να ανταποκρίνονται προς τις πραγματικότητες;  Μήπως τάζει το ΑΚΕΛ ότι τυχόν εκλογή Τ/Κ – που δεν έχουμε πρόβλημα εμείς – αυτό σημαίνει ότι η τουρκική γλώσσα θα γίνει επίσημη γλώσσα της ΕΕ. Μα αυτό το ζήτησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης το 2016 και έχει απορριφθεί από την ΕΕ. Για να μπορέσουμε να κτίσουμε την ελπίδα και την προοπτική για την επανένωση πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τους Τ/Κ».

Ο κ. Νεοφύτου κάλεσε το ΑΚΕΛ «να ξεκαθαρίσει ότι όποιος εκλεγεί στο Ευρωκοινοβούλιο από οποιοδήποτε κόμμα θα εκπροσωπεί και θα υποστηρίζει και θα μάχεται για τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και όχι σε περίπτωση που θα τεθούν στο Ευρωκοινοβούλιο ζητήματα που έχουν να κάμουν είτε με την άρση του δήθεν εμπάργκο ή της δήθεν απομόνωσης των Τ/Κ οι θέσεις να είναι θολές. Αυτές τις ξεκάθαρες απαντήσεις ζητούμε από το ΑΚΕΛ και θα επιμένουμε κάθε μέρα».

Ανέφερε ότι «όλοι οι υποψήφιοι του ΔΗΣΥ δηλώνουν ξεκάθαρα πως καταγγέλλουν τις παράνομες ενέργειες που γίνονται εκ μέρους της Τουρκίας στην ΑΟΖ. Ζητούμε και από το σύνολο των κομμάτων και των υποψηφίων που διεκδικούν θέσεις στην Ευρωβουλή να κάνουν αυτό το αυτονόητο και το απλό πράγμα» που έχουν κάνει η Αίγυπτος, η Ρωσία , η ΕΕ και δεκάδες χώρες καταδικάζοντας την Τουρκία . Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι δεν θεωρεί τους Τ/κ υποψήφιους ως «εγκάθετους» της Άγκυρας, λέγοντας ότι απορρίπτει αυτή τη θέση με τον πιο ξεκάθαρο και απόλυτο τρόπο.

Κληθείς να σχολιάσει τις κατηγορίες του ΓΓ του ΑΚΕΛ εναντίον του ιδίου και του Προέδρου της Δημοκρατίας για ρατσισμό με αφορμή τη χθεσινές αναφορές του Προέδρου, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι η προσέγγιση της Αριστεράς περί «εθνικού ναρκισσισμού» και το ότι «συνδέει μια στυγερή δολοφονία από ένα κατά συρροήν δολοφόνο και δημιουργεί την εικόνα και προς το εξωτερικό ότι είμαστε μια ρατσιστική κοινωνία, θεωρώ ότι προσβάλλουν το Κύπριο πολίτη και την κυπριακή κοινωνία» αναφέροντας ότι «δεν είναι ρατσιστής ο λαός μας».

Εξέφρασε τη λύπη του για τον κομματικό ρεβανσισμό για να κερδίσουν κομματικούς πόντους, λέγοντας ότι «μαύρισε η καρδιά του κάθε Κύπριου από αυτό το στυγερό και ειδεχθές έγκλημα. Υπήρξαν ολιγωρίες; Ο Πρόεδρος πήρε αποφάσεις. Ο Υπουργός επέδειξε την πολιτική ευθιξία. Από εκεί και πέρα είχαμε το καθήκον και την υποχρέωση. Δεν χρειαζόταν τόλμη για να πούμε ένα συγνώμη. Ένα απλό συγνώμη από την καρδιά μας και στα θύματα του στυγερού κατά συρροή δολοφόνου και προς την κυπριακή κοινωνία. Άλλοι χρόνια μετά δεν είπαν ένα συγνώμη στην κυπριακή κοινωνία και σε θύματα παραλείψεων που έζησε ο κυπριακός λαός».

Ερωτηθείς αν ήταν ατυχής η αναφορά του Προέδρου ότι «ζητήσαμε συγνώμη ανεξάρτητα αν τα θύματα ήταν αλλοδαπές γυναίκες», είπε ότι «το γνήσιο που εννοούσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι αισθάνθηκε την ανάγκη να πει ένα συγνώμη στα θύματα ενός εγκληματία, ενός κατά συρροή δολοφόνου, έναντι της έλλειψης αυτής της ευαισθησίας οκτώ χρόνια μετά να πούμε ένα συγνώμη στις οικογένειες θυμάτων εκ μέρους παραλείψεων, λαθών που είχαν γίνει».

 ΓΓ  ΑΚΕΛ 

 

Τις προκλήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας κατήγγειλε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, εκφράζοντας παράλληλα ανησυχία για τις εξελίξεις που όπως είπε, σίγουρα προκαλούν προβλήματα σε ό,τι αφορά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων «αλλά κυρίως καταρρίπτουν και το επιχείρημα ότι θωρακίστηκε η ΑΟΖ της Κυπριακή Δημοκρατίας». Σε σχέση με τις αναφορές στο Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΣΥ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ επιχειρούν να αντιμετωπίσουν το αρνητικό κλίμα υιοθετώντας “ακραίες συμπεριφορές” και “ακροδεξιά επιχειρήματα”.

Σε δηλώσεις του σήμερα το πρωί, στην οικία του, ο κ. Κυπριανού είπε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι έχουν υπάρξει κάποιες αντιδράσεις για τις τουρκικές προκλήσεις, τις οποίες όμως χαρακτήρισε «χλιαρές». «Η ελπίδα μας και η ευχή μας είναι να υπάρξουν τέτοιες αντιδράσεις, οι οποίες θα έχουν αποτέλεσμα» είπε. Ανέφερε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών κατ’ επανάληψη θριαμβολογούσε, λέγοντας ότι οι τριμερείς συνεργασίες τις οποίες κάνουμε, η στενή συνεργασία που αναπτύσσεται με τις ΗΠΑ έχει θωρακίσει την ΑΟΖ». «Θα αναμένουμε λοιπόν από την Κυβέρνηση τα μεγάλα λόγια τα οποία έλεγε όλον αυτό το τελευταίο διάστημα να βρει τρόπο να εφαρμοστούν στην πράξη» πρόσθεσε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι το τραγικό είναι ότι «η Τουρκία τα κάνει όλα αυτά κατηγορώντας εμάς για απροθυμία επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό». Συνέχισε, λέγοντας ότι πρέπει να σταλεί το ειλικρινές μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. «Εμείς ως ΑΚΕΛ θεωρούμε ότι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την τουρκική προκλητικότητα είναι αυτός, δηλαδή να πείσουμε τη διεθνή κοινότητα ότι είμαστε έτοιμοι, όχι απλά και μόνο για να επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις, αλλά και για να οδηγηθούμε σε λύση στο Κυπριακό εφόσον θα υπάρξει ανταπόκριση της Τουρκίας στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου» είπε.

Σε ερώτηση αν υπάρχει κίνδυνος να κληθούν τα μέρη για διαπραγματεύσεις ή κάποια άτυπη συνάντηση την ώρα που η Τουρκία είναι παρούσα στην τουρκική ΑΟΖ, ο κ. Κυπριανού απάντησε ότι «εμείς αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα των χειρισμών της Κυβέρνησης». «Η Κυβέρνηση έλεγε λόγια μεγάλα όλο αυτό το τελευταίο διάστημα και ο Υπουργός Εξωτερικών ιδιαίτερα. Θέλουμε λοιπόν αυτά τα μεγάλα λόγια να τα δούμε να υλοποιούνται στην πράξη» συμπλήρωσε.

Κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές αναφορές στο Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΣΥ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι είναι προφανές ότι κάτω από την κατακραυγή της κοινής γνώμης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο ηγέτης του Δημοκρατικού Συναγερμού νιώθουν μεγάλη πίεση. «Είναι εξόφθαλμος πλέον ο πανικός από τον οποίο διακατέχονται» είπε. Πρόσθεσε ότι η κατακραυγή είναι αποτέλεσμα των καθημερινών σκανδάλων, του ρεζιλέματος με τα χρυσά διαβατήρια, της κατάρρευσης του Συνεργατισμού και του απαξιωτικού τρόπου που η Κυβέρνηση αντιμετώπισε την ερευνητική Επιτροπή και το πόρισμα για τον Συνεργατισμό, αλλά και του γεγονότος ότι δεν αντιμετώπισαν σωστά τους λανθασμένους χειρισμούς μικρής μερίδας του Αστυνομικού Σώματος για τις δολοφονίες.

«Όλα αυτά έχουν οδηγήσει στη διαμόρφωση ενός αρνητικότατου κλίματος σε βάρος της Κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ» είπε λέγοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ επιχειρούν να το αντιμετωπίσουν «υιοθετώντας ακραίες συμπεριφορές, ακροδεξιά επιχειρήματα και χρησιμοποιώντας και ψεύτικες ειδήσεις» τις οποίες οι ίδιοι κατασκευάζουν. Αναφερόμενος στην υποψηφιότητα του κ. Κιζίλγιουρεκ ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι μέχρι πολύ πρόσφατα ήταν σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Ξαφνικά θυμήθηκαν ότι κινδυνεύει η Κύπρος από τον Νιγιαζί Κιζίλγιουρεκ. Ένας άνθρωπος ο οποίος ζει στις ελεύθερες περιοχές εδώ και 31 χρόνια, είναι καθηγητής πανεπιστημίου, άνθρωπος ο οποίος έχει κατ’ επανάληψη τοποθετηθεί υπέρ της λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, ένας άνθρωπος συνεπής στην ελληνοτουρκική φιλία, από έναν τέτοιον άνθρωπο κινδυνεύει η Κύπρος δηλαδή; Αστεία πράγματα» ανέφερε.

Είπε ακόμη ότι λυπάται γιατί «κάτω από τον πανικό ο οποίος τους έχει καταβάλει, ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Νεοφύτου υποβιβάζουν το επίπεδο της πολιτικής ζωής στον τόπο μας». Πρόσθεσε ότι ενώ η πλειοψηφία της κοινωνίας τοποθετείται με έναν συγκεκριμένο τρόπο έναντι όλων αυτών των χειρισμών της Κυβέρνησης, η Κυβέρνηση επιλέγει να επιτίθεται μόνο στο ΑΚΕΛ «με αυτόν τον ακραίο, τον ακροδεξιό τρόπο που επιλέγει να τοποθετείται». «Δικαίωμά τους, επαναλαμβάνω όμως ότι εμείς δεν έχουμε καμιά διάθεση να τους ακολουθήσουμε σε αυτό τον κατήφορο. Ας τον βαδίσουν μόνοι τους» ανέφερε.

Ερωτηθείς για χθεσινή αναφορά του Πρόεδρου ότι στο ΑΚΕΛ δεν ζήτησαν ακόμα συγγνώμη από τους 13 ήρωες του Μαρί, σε αντίθεση με την Κυβέρνηση που ζήτησε συγνώμη σε σχέση με τις δολοφονίες και εξαφανίσεις αλλοδαπών γυναικών, ο κ. Κυπριανού απάντησε λέγοντας ότι είναι «πολύ κοντή η μνήμη του κ. Αναστασιάδη. Αν έμπαινε στον κόπο να παρακολουθήσει τί έλεγε τότε ο Δημήτρης Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ θα έβλεπε ότι από τις πρώτες στιγμές είχαμε ζητήσει συγγνώμη για εκείνο το τραγικό ατύχημα». Συνέχισε, λέγοντας ότι «ο κ. Αναστασιάδης περίπου θεωρεί ότι έκανε χατίρι στις οικογένειες των θυμάτων, γιατί τους απολογήθηκε ‘από τη στιγμή που είναι αλλοδαπές’ είπε». «Ε αυτό και αν είναι ρατσισμός, να μου επιτρέψετε να πω. Και είναι κρίμα γιατί αυτό λέχθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» κατέληξε.

 

Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

Σε γραπτή δήλωση της η υποψήφια ευρωβουλευτής της Συμμαχίας Μαρία Παστελλά αναφέρει:


«Είναι από την μια οξύμωρο ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ να διαφωνούν στα συντρίμμια της δικής τους πολιτικής στο κυπριακό αλλά και από την άλλη την ώρα που η Τουρκία εισβάλει στην ΑΟΖ μας να μην αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των στιγμών και να χρησιμοποιούν το Κυπριακό για προεκλογικές αντιπαραθέσεις για άντληση μερικών ψήφων.
Δυστυχώς μέρος αυτών των αντιπαραθέσεων είναι και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο κύριος Αναστασιάδης θα πρέπει να αντιληφθεί πως δεν είναι πλέον κομματάρχης και θα πρέπει να τον ενδιαφέρει πολύ περισσότερο η διασφάλιση της Εθνικής Ενότητας και η αντιμετώπιση των Τουρκικών προκλήσεων παρά τα ποσοστά του Δημοκρατικού Συναγερμού στις επερχόμενες εκλογές.
Παρόλες τις λανθασμένες πολιτικές των τελευταίων χρόνων στο Κυπριακό εμείς επιμένουμε πως τώρα προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας και όχι η επίρριψη ευθυνών.
Μετά την παράνομη Navtex που έχει δεσμεύσει για πολλούς μήνες μια μεγάλη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ ακολούθησαν οι δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, που μεταξύ άλλων, μιλά για τα «έννομα» δικαιώματα της Τουρκίας με βάση το διεθνές δίκαιο στους ενεργειακούς πόρους σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Αναμένουμε  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση του  να λειτουργήσουν μια φορά προληπτικά και αποτελεσματικά και να συγκαλέσει άμεσα Εθνικό Συμβούλιο για να βρούμε τους τρόπους που θα αναχαιτιστεί η αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα. Ο Πρόεδρος να αντιληφθεί πως αυτή είναι προτεραιότητα και όχι ο προεκλογικός αγώνας.»

Η ΕΔΕΚ

Η ΕΔΕΚ στην ανακοίνωση της σημειώνει:
«Καλούμε την κυβέρνηση να αναβαθμίσει και να κλιμακώσει σταδιακά τις διπλωματικές της ενέργειες ως μηχανισμό παρεμπόδισης εφαρμογής ή περαιτέρω κλιμάκωσης των τουρκικών προκλήσεων
Οι νέες προκλήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας επαναφέρουν στο προσκήνιο και εν πολλοίς δικαιώνουν τις θέσεις της ΕΔΕΚ οι οποίες κατατέθηκαν επίσημα στο Εθνικό Συμβούλιο στις 2 Οκτωβρίου 2017 στην παρουσία και του τέως Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Κοτζιά, για την ανάγκη υιοθέτησης μιας κοινής εθνικής πολιτικής Κύπρου – Ελλάδας για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων. Μια πολιτική η οποία όπως προτείναμε πρέπει να εδράζεται σε 3 πυλώνες:
Τον πολιτικό, με λήψη συγκεκριμένων μέτρων σε βάρος της Τουρκίας από την Ε.Ε.
Την περαιτέρω αναβάθμιση των τριμερών συνεργασιών με τις χώρες της περιοχής
Την περαιτέρω αναβάθμιση της στρατιωτικής αποτρεπτικής δύναμης της Ελλάδας και της Κύπρου.
Καλούμε την κυβέρνηση να αναβαθμίσει και να κλιμακώσει σταδιακά τις διπλωματικές της ενέργειες ως μηχανισμό παρεμπόδισης εφαρμογής ή περαιτέρω κλιμάκωσης των τουρκικών προκλήσεων.»