Εκδηλώσεις για τα 500 χρόνια από το θάνατο του Λεονάρντο Ντα Βίτσι

Unknown-1Η πόλη της κοιλάδας του Λίγηρα, όπου πέρασε τα τελευταία τρία χρόνια της ζωής του ο Ιταλός ζωγράφος Λεονάρντο Ντα Βίτισι θα φιλοξενήσει μεγάλες εκδηλώσεις για τα 500 χρόνια από το θάνατό του.

Ο μεγάλος αναγεννησιακός καλλιτέχνης πέθανε στη γαλλική πόλη Amboise το 1519, σε ηλικία 67 ετών. Τις εκδηλώσεις θα τιμήσουν με την παρουσία τους ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ιταλός Πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα.

Ο Ντα Βίντσι ήταν 64 ετών όταν προσκλήθηκε στη Γαλλία σε μια εποχή που οι αντίπαλοι του Μικελάντζελο και Ραφαήλ μεσουρανούσαν.
Έφερε μαζί του τρεις από τις αγαπημένες του ζωγραφιές: την Μόνα Λίζα, την Παναγία και το Παιδί με την Άγια Άννα και τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή – έργα που σήμερα φιλοξενούνται στο μουσείο του Λούβρου.Unknown-5

Οι Πρόεδροι της Γαλλίας και της Ιταλίας που ταξιδεύουν στην πόλη την Πέμπτη θα επισκεφτούν αρχικά τον χώρο ταφής του Λεονάρντο Ντα Βίτσι στο βασιλικό κάστρο και στη συνέχεια στο πολυτελές κάστρο του Chambord, του οποίου  την κεντρική σκάλα φιλοτέχνησε ο μεγάλος καλλιτέχνης.