Διακηρύξεις κομμάτων -εκτός ΔΗΣΥ ΑΚΕΛ- για την επέτειο του μεγάλου «ΟΧΙ» στο σχέδιο Ανάν

images-1Ολα τα κόμματα -εκτός από ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ -εξέδωσαν ανακοινώσεις  για την 15η επέτειο του δημοψηφίσματος για το σχέδιο Ανάν , το οποίο ο κυπριακός λαός απέρριψε πανηγυρικά προασπίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία και αποτρέποντας τον κίνδυνο να μετατραπεί η Κύπρος σε προτεκτοράτο της Τουρκίας.

Το ΔΗΚΟ στη διακήρυξη του αναφέρει:

«Δεκαπέντε χρόνια μετά, η απόρριψη του Σχεδίου Ανάν από την συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων, αποδεικνύεται ορθή και σοφή.
Η ετυμηγορία των Ελληνοκυπρίων στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004, διέσωσε το πολύτιμο κεκτημένο, την Κυπριακή Δημοκρατία και μαζί της διέσωσε τη μοναδική ασπίδα προστασίας του Κυπριακού Ελληνισμού.
Μαζί με τον ηγέτη τους, αείμνηστο Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο, οι Ελληνοκύπριοι ζύγισαν τα πράγματα και είπαν ΟΧΙ:
•         Στην ανεπιστρεπτί κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
•         Στην εκχώρηση κυριαρχίας στην τουρκική πλευρά.Unknown-2
•         Στην μετατροπή της Κύπρου σε έρμαιο των στρατηγικών επιδιώξεων της Τουρκίας.
•         Στην υποθήκευση του μέλλοντος του Κυπριακού Ελληνισμού στις ορέξεις της Τουρκίας.
•         Στη νομιμοποίηση και μονιμοποίηση παρεκκλίσεων από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και από τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.
Με την καθοδήγηση του Τάσσου Παπαδόπουλου, οι Ελληνοκύπριοι είπαν ΟΧΙ:

  • Στις ασαφείς υποσχέσεις της Τουρκίας, η υλοποίηση των οποίων δεν διασφαλιζόταν.
  • Στη σοβαρή πιθανότητα να γινόντουσαν κάποια στιγμή επαίτες και αναζητητές κράτους και κυριαρχίας.
  • Στη σταδιακή τουρκοποίηση της Κύπρου.
  • Στην μετατροπή τους σε ευρωπαίους πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Οι εκβιασμοί, οι πιέσεις, τα ψευδοδιλήμματα και οι «μικρασιατικές καταστροφές» που προέβλεπαν κάποιοι, δεν πέρασαν.
Ο κυρίαρχος λαός αποφάσισε.
Το Δημοκρατικό Κόμμα:

  • Παραμένει πιστό στην εντολή που ξεκάθαρα έδωσε ο κυρίαρχος λαός το 2004.
  • Συνεχίζει να αγωνίζεται κατά καταστροφικών προτάσεων, τύπου «σχεδίου Ανάν».

Θα δώσουμε το άπαν των δυνάμεων μας, έτσι ώστε η επόμενη πρόταση λύσης που θα τεθεί ενώπιον του λαού, να διασφαλίζει τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, να ικανοποιεί τις προσδοκίες των Ελληνοκυπρίων για βιώσιμη, διαρκή και λειτουργική λύση, να υιοθετεί τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το κυπριακό, να διέπεται από τις αρχές της δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να είναι απόλυτα συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.»

Η ΕΔΕΚ

ΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΔΕΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ «ΟΧΙ» ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

Στη διακήρυξη της η ΕΔΕΚ  για την επέτειο του ιστορικού όχι στο σχέδιο Ανάν τονίζει:

«Συμπληρώνονται σήμερα 15 χρόνια από την ιστορική και πατριωτική απόφαση του κυπριακού λαού να καταψηφίσει το ρατσιστικό σχέδιο Ανάν το οποίο προωθούσε με συγκεκαλυμένο τρόπο τη διχοτόμηση της πατρίδας μας.
Στο δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν, ο κυπριακός λαός αποφάσισε πως δεν επιθυμεί μια μορφή λύσης που προτείνει τη διχοτόμηση και τη δημιουργία, ουσιαστικά, δύο διαφορετικών κρατιδίων καταλύοντας  με αυτό τον τρόπο την Κυπριακή Δημοκρατία. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ακόμα πολιτικές δυνάμεις οι οποίες, χωρίς να σέβονται τη λαϊκή ετυμηγορία, προσπαθούν να επαναφέρουν πρόνοιες του Σχεδίου Ανάν και να περάσουν  μια μορφή λύσης που θα είναι προς όφελος της Τουρκίας και όχι των νόμιμων κατοίκων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μια λύση που θα είναι εις βάρος τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων και θα μετατρέπει την Κύπρο σε προτεκτοράτο της κατοχικής Τουρκίας.
Μόνη δυνατή, βιώσιμη και λειτουργική λύση στο κυπριακό είναι μια δημοκρατική λύση με πλήρη κατοχύρωση των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών, του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου και τη δημιουργία προϋποθέσεων ώστε η Κύπρος να παραμείνει ένα ανεξάρτητο ευρωπαϊκό κράτος και όχι να καταστεί προτεκτοράτο της Τουρκίας.
Οποιαδήποτε λύση που θα οδηγεί την Κύπρο στην αγκαλιά της Τουρκίας θα σηματοδοτήσει την οριστική κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Με αφορμή τη σημερινή επέτειο, η ΕΔΕΚ επαναφέρει τις προτάσεις της για:

  • Διεθνή Διάσκεψη για το κυπριακό με τη συμμέτοχη και των 5 Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και κατά προτεραιότητα συζήτηση της διεθνούς πτυχής,
  • η μορφή της λύσης να ενισχύει τη συνεργασία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για το κοινό τους μέλλον και όχι να διαχωρίζει το λαό,
  • η επικύρωση της λύσης να γίνει με ενιαίο δημοψήφισμα και κοινό εκλογικό κατάλογο στη βάση του ενιαίου καταλόγου που έχει θεσπιστεί για τις επικείμενες ευρωεκλογές»

 

Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ
Η Συμμαχια Πολιτών στη δική της ανακοίνωση σημειώνει:

«Πριν από δεκαπέντε   χρόνια, στις 24 Απριλίου, ζητήθηκε για πρώτη φορά από τον Κυπριακό Ελληνισμό να αποφασίσει για την Κυπριακή Δημοκρατία και το μέλλον του. Μας ζητήθηκε να επιλέξουμε ανάμεσα στην κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη νομιμοποίηση της διχοτόμησης και τη μετατροπή της Κύπρου σε προτεκτοράτο της Τουρκίας, από τη μια και της συνέχισης της απαράδεκτης κατάστασης που βιώνουμε, από την άλλη.
Παρά τις αφόρητες πιέσεις και τις απειλές τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό, ο Κυπριακός Ελληνισμός αρνήθηκε να συνθηκολογήσει με τους όρους του κατακτητή. Αναλογιζόμενος την ευθύνη και το χρέος του έναντι της ιστορίας, απάντησε μ’ ένα περήφανο ΟΧΙ που διέσωσε την Κυπριακή Δημοκρατία και αποκατάστησε την αξιοπρέπεια ολόκληρου  του Ελληνισμού.
Δεκαπέντε  χρόνια μετά, η Τουρκία δείχνει ξεκάθαρα και προκλητικά τις διαχρονικές επεκτατικές της διαθέσεις, οδηγώντας το Κυριακό σε επικίνδυνα μονοπάτια. Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο είναι σημαντικό να είμαστε όλοι ενωμένοι απέναντι στον Τουρκικό επεκτατισμό.
Για αυτό η Συμμαχία Πολιτών προτείνει όπως διεξαχθεί ένα προληπτικό δημοψήφισμα για να ερωτηθεί ο Κυπριακός για τη μορφή λύσης που επιθυμεί. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος να γίνει σεβαστό και να εφαρμοστεί από την πολιτική ηγεσία. Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλίσουμε την εθνική ενότητα γύρω από την απόφαση της λαϊκής βούλησης.
Ήρθε ή ώρα ο Πρόεδρος και η πολιτική ηγεσία να ακούσουν και πάλι τον κυρίαρχο λαό, να σεβαστούν την απόφαση των πολιτών και βάση της λαϊκής εντολής να χαράξουν μια νέα διεκδικητική στρατηγική για να ανατρέψουμε τα δεδομένα της κατοχής και να φέρουμε την πολυπόθητη απελευθέρωση στην πατρίδα μας.»

Κίνημα Οικολόγων

Το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασια Πολιτών υπογραμμίζει τα πιο κάτω:

«Συμπληρώνονται 15 χρόνια από την ημέρα που οι πολίτες με την ψήφο τους απέρριψαν το Σχέδιο Ανάν με τις επικίνδυνες πρόνοιες του. Ένα σχέδιο που καθιστούσε την πατρίδα μας ένα προτεκτοράτο της Τουρκίας.

Στα χρόνια που πέρασαν, οι τουρκικές θέσεις παρέμειναν αδιάλλακτες. Παρά τις επιπρόσθετες υποχωρήσεις και τα δώρα της ελληνοκυπριακής πλευράς η τουρκική προκλητικότητα ισχυροποιείται με τις προκλήσεις και τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Τουρκία αξιοποιεί πλήρως την  τουρκοκυπριακή ηγεσία η οποία από την κατάρρευση των συνομιλιών χρησιμοποιείται ως ο προπομπός των αξιώσεων της Άγκυρας.

Η απόφαση – σταθμός του Κυπριακού λαού το 2004 δεν αξιοποιήθηκε ως έπρεπε από την κυπριακή ηγεσία. Ο εξευμενισμός της Άγκυρας κατέληξε στο φιάσκο του Κραν Μοντανά.

Έχουμε καθήκον να διαφοροποιήσουμε τη στρατηγική μας αν θέλουμε να ελπίζουμε σε βιώσιμη λύση και σε κάμψη της τουρκικής αδιαλλαξίας. Η πολιτική του «καλού παιδιού» εκλαμβάνεται από την Άγκυρα ως αδυναμία και την αποθρασύνει ακόμη περισσότερο.»

Κίνημα Αλληλεγγύη

 

«Φάρο φωτεινό το μεγλειώδες «όχι» στο σχέδιο Αναν τονίζει σε γραπτή δήλωση της η πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους και προσθέτει:

«Δεκαπέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την καταπελτική απόφαση του κυπριακού λαού να απορρίψει το διαβόητο σχέδιο Ανάν, με βάση το οποίο η Κύπρος ουσιαστικά θα παραδιδόταν στην Τουρκία, ενώ η Βρετανία αποκτούσε αυξημένα δικαιώματα στο νησί και ο ελληνισμός θα οδηγείτο στην εξαφάνιση εντός τακτού χρονικού διαστήματος.
Έτσι επεδίωκαν οι εμπνευστές του να επιλύσουν το Κυπριακό, πλην όμως η σθεναρή αντίσταση του προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου και το 76% του κυπριακού λαού απέτρεψαν την καταστροφή.
Ο φωτεινός φάρος του μεγαλειώδους «ΟΧΙ»  της 24 Απριλίου του 2004 θα καθοδηγεί τα βήματα μας προς την απελευθέρωση του τόπου μας.»