Σταματούν οι έρευνες στο φρεάτιο του μεταλλείου στο Μιτσερό για λόγους ασφαλείας

Οι έρευνες στο φρεάτιο στο λατομείο του Μιτσερού θα σταματήσουν για λόγους ασφαλείας, δήλωσε ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μάρκος Τράγκολας.imagew-3.aspx

Είπε, επίσης, ότι αύριο θα συνεχιστούν οι έρευνες στη λίμνη του Ξυλιάτου με τη χρήση ρομποτικής κάμερας. «Έχει αξιολογηθεί και εκτιμηθεί η κατάσταση εκεί πέρα. Υπάρχουν κάποια κρίσιμα σημεία για τα οποία πρέπει να συνεχίσει η έρευνα και αύριο με τον ίδιο τρόπο. Η έρευνα θα συνεχίσει για τις επόμενες μέρες με μηχανικά μέσα», είπε.

Ο κ. Τράγκολας στις δηλώσεις του στοn χώρο του φρεατίου, έκανε λόγο για αλλοίωση των δοκών που συγκρατούν τον ανελκυστήρα. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, «έχει διαπιστωθεί μία μικρή κάμψη των μεταλλικών δοκών που συγκρατούν τα αναβατόρια. Οπότε για λόγους ασφάλειας, έχει ασφαλιστεί ο χώρος, δεν επιτρέπεται σε κανένα να επιχειρήσει».

Ο κ. Τράγκολας είπε ότι «με τη συσκευή εντοπισμού και το ρομπότ διενεργήσαμε έρευνα στη δυτική πλευρά του λάκκου που καλύπτει ένα μέτρο και πήγαμε μέχρι το βάθος, μέχρι 130 μέτρα».

Οι έρευνες, ανέφερε, θα συνεχιστούν όταν ο χώρος καταστεί ασφαλής και αποσοβηθεί ο κίνδυνος υποχώρησης των δοκών. «Το πότε θα γίνει αυτό, θα το πουν οι ειδικοί», δήλωσε.

«Απομένει το κεντρικό σημείο του λάκκου που πρέπει να ερευνηθεί. Καθότι όμως υπάρχει θέμα ασφάλειας θα δούμε αύριο με ειδικούς πώς θα ασφαλίσει η περιοχή, και όταν λέω να ασφαλίσει η περιοχή, εννοώ να ασφαλίσουν τα αναβατόρια για να μην υπάρχει οποιοσδήποτε κίνδυνος υποχώρησης τους για τον α’ ή β’ λόγο ούτως ώστε να διενεργηθεί με ασφάλεια η περαιτέρω έρευνα. Μέχρι τότε θα σταματήσει η έρευνα στο φρεάτιο».

Ερωτηθείς για πόσο χρονικό διάστημα μιλούμε, ο κ. Τράγκολας είπε ότι «αυτό θα μας το πουν οι ειδικοί όταν θα αξιολογήσουν και εκτιμήσουν τον βαθμό επικινδυνότητας και το πώς θα στερεωθεί η εγκατάσταση για να εκλείψει ο οποιοσδήποτε κίνδυνος».

Είπε ότι οι έρευνες δεν θα επαναρχίσουν «μέχρι να γίνει συντήρηση και σταθεροποίηση των ανελκυστήρων», προσθέτοντας ότι «έχει απομείνει κομμάτι που πρέπει να διερευνηθεί, το κεντρικό φρεάτιο».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Τράγκολας είπε ότι τα μέλη της ΕΜΑΚ δεν θα κατεβούν στο φρεάτιο, εξηγώντας ότι «είναι με μηχανικούς τρόπους που θα γίνει και σε μεταγενέστερο στάδιο…»

Ερωτηθείς αν το πρόβλημα με τους δοκούς δημιουργήθηκε αυτές τις μέρες που γίνονταν οι έρευνες, είπε ότι «πιθανότατα ναι.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι «υπάρχει κίνδυνος γιατί για να χειριστεί κάποιος την ρομποτική πρέπει να στέκεται ακριβώς από πάνω της. Για να σταθείς από πάνω της πρέπει να είσαι στο κέντρο του αναβατορίου. Για να είσαι στο κέντρο του αναβατορίου σημαίνει ότι πρέπει να σταθεροποιηθεί το αναβατόριο. Αυτό».

Είπε επίσης ότι «δεν θα σταματήσουν εδώ οι έρευνες. Θα επιδιορθωθούν οι μεταλλικές κατασκευές, θα συντηρηθούν, θα σταθεροποιηθούν και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε», σημειώνοντας ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν «για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται, ακόμα και το Πάσχα θα το κάνουμε εδώ».

Ερωτηθείς εάν υπήρξαν κάποια ευρήματα από τις σημερινές έρευνες, ο κ. Τράγκολας είπε ότι «το θέμα ευρημάτων άστε το και όταν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο θα σας το ανακοινώσουμε».