ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ 2016: Η οικογενειοκρατία καλά κρατεί…

Χίλαρι Κλίντον ή Τζεμπ Μπους; Είναι γεγονός πως μετά το 1981 και για τρεις ολόκληρες δεκαετίες κάποιο μέλος από τις οικογένειες Μπους ή Κλίντον δέσποζε στην κεντρική πολιτική σκηνή των ΗΠΑ.assets_LARGE_t_420_54444902_type12713

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον προηγείται στην παράσταση νίκης του πρώην κυβερνήτη της Φλόριντα Τζεμπ Μπους με 54% έναντι 41% της ψήφου, σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό του CNN

assets_LARGE_t_420_54444845_type12128

Η γερουσιαστής Μασαχουσέτης Ελίζαμπεθ Γουόρεν

Το ερώτημα λοιπόν που φαίνεται να τίθεται ενώπιον των Αμερικανών ψηφοφόρων, ενώ η δεύτερη θητεία Ομπάμα πλησιάζει προς το τέλος της, είναι εάν η παντοκρατορία των δύο οικογενειών στην αμερικανική πολιτική επί μια 30ετία περίπου θα συνεχιστεί.
Τουλάχιστον αυτό καταδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις, αλλά και οι πολιτικές εξελίξεις καθώς παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως οι υποψηφιότητες για τις προεδρικές του 2016, δύο είναι τα ονόματα που κονταροχτυπιούνται. Η Σιδηρά Κυρία του Δημοκρατικού Κόμματος Χίλαρι Κλίντον και ο αδελφός του Τζορτζ Μπους του νεότερου, Τζεμπ.
Στην κούρσα για τις εκλογές του 2016, η οποία επισήμως δεν έχει αρχίσει, αλλά θα αρχίσει με τη νέα χρονιά και την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2015, η πρώην υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον προηγείται στην παράσταση νίκης του πρώην κυβερνήτη της Φλόριντα Τζεμπ Μπους με 54% έναντι 41% της ψήφου, σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό του CNN.
Το ενδεχόμενο να αναμετρηθούν Μπους – Κλίντον δεν είναι καινούργιο, καθώς σε αντίστοιχη δημοσκόπηση που έγινε στις αρχές του 2014, η πρώην πρώτη κυρία συγκέντρωνε περίπου το ίδιο ποσοστό 54% και ο Τζεμπ συγκέντρωνε 36%.
Εάν οι αριθμοί ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, η δημοτικότητα του τρίτου Μπους που φλερτάρει με την προεδρία των ΗΠΑ αυξάνεται σταδιακά και πιθανόν αυτός είναι ο λόγος που μερικές ημέρες πριν ο 61χρονος Τζεμπ δήλωσε ότι εξετάζει «πολύ σοβαρά» το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα.
Πράγματι ο δευτερότοκος γιος του πατριάρχη Τζορτζ Μπους και της Μπάρμπαρα έχει αποκτήσει μεγάλη διαφορά από τους άλλους πιθανούς Ρεπουμπλικάνους υποψηφίους. Συγκεκριμένα κερδίζει το 23% των προτιμήσεων των Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων και μόλις έναν μήνα πριν συγκέντρωνε το 14%. Ο δεύτερος επικρατέστερος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος είναι ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσι Κρις Κρίστι, ο οποίος συγκεντρώνει το 13% και ακολουθούν ο Μπεν Κάρσον, πρώην κυβερνήτης του Αρκάνσας Μάικ Χάκαμπι και ο γερουσιαστής Ραντ Πολ.
Οσον αφορά στην περίπτωση της 67χρονης Χίλαρι Κλίντον, οι υποψίες ότι εν τέλει θα θέσει υποψηφιότητα ενισχύονται, όπως σημειώνουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης από το γεγονός ότι ενώ μετά την αποχώρησή της από το υπουργείο Εξωτερικών το πρόγραμμα της ήταν φορτωμένο με ομιλίες που είχαν κανονιστεί καιρό πριν, για το 2015 δεν υπάρχει κλεισμένη ούτε μία ομιλία σε όλες τις ΗΠΑ.
ΠΥΡΑ ΚΑΤΑ ΟΜΠΑΜΑ – ΧΙΛΑΡΙ
Η αριστερή πτέρυγα στηρίζει την Ελίζαμπεθ Γουόρεν
Με τους Ρεπουμπλικάνους να έχουν επικρατήσει στο Κογκρέσο, το μεγάλο στοίχημα για τους Δημοκρατικούς είναι οι προεδρικές του 2016 και οι εσωκομματικές διεργασίες για την ανάδειξη των υποψηφίων για το χρίσμα φαίνεται να έχουν ξεκινήσει. Εκτός από τη Χίλαρι Κλίντον που αυτή τη στιγμή είναι ίσως η επικρατέστερη σε περίπτωση που θέσει υποψηφιότητα, στο προσκήνιο έρχεται με τη στήριξη της «προοδευτικής»- αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών η γερουσιαστής Μασαχουσέτης Ελίζαμπεθ Γουόρεν. Η Γουόρεν καταφέρεται ανοιχτά κατά των πολιτικών του Μπαράκ Ομπάμα κυρίως όσον αφορά στο θέμα της οικονομίας και στο στόχαστρο της πρώην καθηγήτριας νομικής του Χάρβαρντ έχουν μπει οι «εγκάθετοι της Γουόλ Στριτ, που καταλαμβάνουν το ένα πόστο μετά το άλλο και η ευνοιοκρατία που βλέπουμε στην εκτελεστική εξουσία». Η Γουόρεν λοιπόν στρέφει τα λεκτικά της πυρά κατά αυτών που θεωρούνται ως εκλεκτοί φίλοι της Χίλαρι Κλίντον και ο στόχος της είναι, σύμφωνα με τους αναλυτές να κερδίσει τις ψήφους της λευκής εργατικής τάξης της Αμερικής, η οποία στην πλειοψηφία της έχει στραφεί προς τους Ρεπουμπλικάνους, όπως εξάλλου έδειξαν τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων. Σε αυτές οι λευκοί πολίτες χωρίς πτυχίο πανεπιστημίου αποτελούσαν το 36% των ψηφοφόρων και οι ψήφοι που έριξαν στους Ρεπουμπλικάνους ήταν διπλάσιες από αυτές που κατέληξαν στους Δημοκρατικούς.