Το Σωματείο Δίκωμο ’74 τίμησε τον τέως Πρόεδο Δ. Χριστόφια

Unknown-1Το Σωματείο Δίκωμο ’74 οργάνωσε την Τετάρτη τιμητική  εκδήλωση για τον τέως Προεδρο της Δημοκρατίας Δημητρη Χριστόφια.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ είπε:

«Αποδέχθηκα με μεγάλη χαρά την τιμητική πρόσκληση να χαιρετίσω τη σημερινή εκδήλωση, που είναι αφιερωμένη στο Δ. Χριστόφια.
Για εμάς, που ο Δ. Χριστόφιας υπήρξε για δεκαετίες καθοδηγητής, είναι δύσκολο να μιλήσουμε γι’ αυτόν.  Είναι όμως ταυτόχρονα και εύκολο, γιατί πρόκειται για ένα άνθρωπο για τον οποίο δεν υπάρχουν σκιές. Το σύστημα μέσα στο οποίο ζούμε έχει ανάγκη να γεννά πολιτικούς με διπλά προσωπεία και με αμφιλεγόμενο βιογραφικό. Πολιτικούς που λένε άλλα δημόσια και άλλα κατ’ ιδίαν. Γνωρίσαμε και γνωρίζουμε πολλούς τέτοιους. Ο Δημήτρης Χριστόφιας τίμησε την εμπιστοσύνη των εργαζομένων και του Κόμματος μας με τον καλύτερο τρόπο τηρώντας μια στάση ζωής που κανένας και ποτέ δεν θα βρεθεί να την αμφισβητήσει στα σοβαρά. Έντιμος και ακέραιος. Ειλικρινής και αξιοπρεπής. Με τη συνείδηση ότι εκπροσωπεί εκείνο το κομμάτι της κοινωνίας που θέλει τους ηγέτες του καθαρούς, ο Δ. Χριστόφιας πορεύτηκε για δεκαετίες στην πολιτική του ζωή με καθαρά χέρια και καθαρή καρδιά. Στέκεται ως παράδειγμα απέναντι στα τόσα αντιπαραδείγματα που ζούμε στις μέρες μας με διάφορους πολιτικάντηδες που περηφανεύονται κιόλας για τα βρώμικα παιχνίδια, τις δολοπλοκίες τις συνωμοσίες και τους ισχυρούς δεσμούς τους με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα του τόπου που τους κρατούν δεμένους χειροπόδαρα.
Ο Δημήτρης Χριστόφιας υπήρξε για πάνω από είκοσι χρόνια ο ηγέτης του ΑΚΕΛ. Ο ηγέτης ενός μεγάλου κόμματος με βαθιές ρίζες στην κυπριακή ιστορία και κοινωνία. Είτε συμφωνεί κάποιος με το ΑΚΕΛ είτε διαφωνεί, δεν μπορεί να αρνηθεί ότι είναι το Κόμμα που ταυτίστηκε με την πορεία του τόπου. Το ΑΚΕΛ είναι το Κόμμα που μάτωσε για την υπεράσπιση των συμφερόντων της Κύπρου και των εργαζομένων. Είναι το Κόμμα που σφράγισε την κατάκτηση κοινωνικών, πολιτικών και εργασιακών δικαιωμάτων. Ήταν και είναι ο πρωταγωνιστής κοινωνικής και πολιτικής προόδου του τόπου μας. Κάτω από την ηγεσία Χριστόφια, το ΑΚΕΛ επαναβεβαίωσε την ιστορική του παρακαταθήκη αλλά και χάραξε το δρόμο για το μέλλον.
Τα χρόνια της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης και της κρίσης στο ΑΚΕΛ, κατάφερε κάτω από εξαιρετικά δύσκολες και κρίσιμες συνθήκες, να αναπτυχθεί το Λαϊκό Κίνημα και να προοδεύσει ο τόπος μας ξεπερνώντας κάθε είδους αντιξοότητες. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες ο σ. Δημήτρης Χριστόφιας και η τότε ηγεσία του Κόμματος όχι απλώς ξεπέρασαν δυσκολίες που για άλλα Κόμματα υπήρξαν μοιραίες, αλλά και κατόρθωσαν να το καταστήσουν ισχυρή πολιτική δύναμη. Η εκλογή Γενικού Γραμματέα της ΚΕ ΑΚΕΛ στην κορυφή της Κυπριακής Δημοκρατίας φάνταζε για δεκαετίες ακατόρθωτη και όμως έγινε κατορθωτή το 2008.
«Τα καταφέραμε γιατί τις καρδιές μας φλογίζουν ιδανικά και αξίες που πάνω από όλα θέτουν τον άνθρωπο…Τα καταφέραμε γιατί σταθήκαμε δίπλα στον ξωμάχο, στο μεροκαματιάρη, δίπλα στο γραφιά και στο δάσκαλο. Σταθήκαμε δίπλα τους σαν συναγωνιστές και σύντροφοι, ποτέ σαν από καθέδρας καθηγητές», είχε δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο ο σ. Δημήτρης Χριστόφιας.
Αυτό είναι πέρα για πέρα αλήθεια. Για δεκαετίες ολόκληρες ο ίδιος προσωπικά και η συλλογική ηγεσία του Κόμματος άνοιξαν διάπλατα τις πόρτες του ΑΚΕΛ στην κοινωνία. Σε περιόδους που η Ευρώπη και ο κόσμος συγκλονιζόταν από κοσμογονικές εξελίξεις το ΑΚΕΛ ενίσχυε τη φυσιογνωμία του ως κοινωνική και πολιτική δύναμη που εκπροσωπεί την πλειοψηφία της κοινωνίας, που υπηρετεί τις ανάγκες και εκφράζει τις προσδοκίες των πολλών. Για να γίνει αυτό πράξη, πρώτος μεταξύ ίσων ο σ. Δημήτρης Χριστόφιας δίδαξε σε όλους μας πώς γίνεται και τι σημαίνει να ξεπερνάς εαυτόν. Μας έμαθε να δουλεύουμε όπως αυτός, νύχτα-μέρα. Με το προσωπικό παράδειγμα δίδαξε τι σημαίνει να βάζεις το «εμείς» πάνω από το «εγώ» και να δουλεύεις με αφοσίωση και ανιδιοτέλεια.  Μαζί με τους υπόλοιπους συντρόφους του ΑΚΕΛ, άνοιξε νέους δρόμους δίνοντας το παράδειγμα διαρκούς ανανέωσης. Με αυτή την έννοια, μάλιστα, τίμησε την ιστορία που έγραψε ως ο νεαρότερος ηγέτης κομμουνιστικού κόμματος σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η ανάπτυξη της εσωκομματικής δημοκρατίας, η πολύπλευρη και πολυεπίπεδη δράση του Κινήματος, η παρουσία και η συμβολή του στα πολιτικά, στα κοινωνικά και στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου με τρόπο πρωτοποριακό και ριζοσπαστικό, φέρουν την σφραγίδα της εικοσαετούς παρουσίας του σ. Δημήτρη στην ηγεσία του ΑΚΕΛ.
Οι θητείες του στην Προεδρία της Βουλής ανέβασαν την κοινοβουλευτική διπλωματία σε άλλα επίπεδα. Αναβάθμισαν το θεσμικό ρόλο του Κοινοβουλίου, αλλά και την καθημερινή πολιτική του λειτουργία. Πήραν βήματα μπροστά τη Δημοκρατία στον τόπο μας.
Η θητεία του στην Προεδρία της Δημοκρατίας συνέπεσε με την τεράστια οικονομική κρίση που ξέσπασε διεθνώς. Η αντιμετώπιση και οι συνέπειες της υπήρξαν η αιχμή του ενός δόρατος το οποίο η τότε αντιπολίτευση πρόταξε εναντίον του. Το άλλο δόρυ ήταν οι εξελίξεις στο Κυπριακό. Η πρωτόγνωρη για τα πολιτικά πράγματα της Κύπρου επίθεση που εξαπολύθηκε στο πρόσωπο του, άρα και σε ό,τι εκπροσωπούσε το ΑΚΕΛ, υπήρξε πρωτίστως ιδεολογική. Αφορούσε στρατηγικής σημασίας ερωτήματα: ποιος θα πλήρωνε τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης; Ποια όφειλε να είναι η πατριωτική μας επιλογή: ένα κράτος μισό αλλά ελληνικό ή ολόκληρο και δικοινοτικό;
Oι καλόπιστοι δεν μπορούν παρά να εντοπίσουν στη διακυβέρνηση Χριστόφια στο Κυπριακό ιστορικά χαρακτηριστικά. Επί Χριστόφια κατατέθηκαν συνενωτικές προτάσεις επί αρκετών πτυχών για την επίλυση του Κυπριακού. Προτάσεις που έδιναν προοπτική στη συνύπαρξη ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων στο κοινό τους σπίτι: την Κυπριακή Δημοκρατία. Για πρώτη φορά το όραμα αυτό πήρε σάρκα και οστά με συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις και προτάσεις, οι οποίες δικαιώθηκαν και δικαιώνονται από την ίδια τη ζωή.
Επί Χριστόφια έγινε κατορθωτό τις δύσκολες ώρες για την οικονομία, να ανοίξει ένα άλλο παράθυρο προοπτικής: αυτό της ενέργειας. Η επιδίωξη να καταστεί η ενέργεια παράγοντας ειρήνης για τη χώρα και ευημερίας για το λαό θωρακίστηκε με την πολιτική που ακολουθήθηκε τότε. Επιπλέον σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, χαράκτηκε γραμμή αντίστασης και προστασίας, προς όφελος των εργαζομένων και των ευάλωτων ομάδων.
Επί διακυβέρνησης Χριστόφια ο κόσμος άκουγε την αλήθεια, είχε απέναντι του ανθρώπους που του μιλούσαν με ειλικρίνεια για το πώς θα μπορούσε ο τόπος να επανενωθεί, για το πώς θα μπορούσε να χτιστεί μια άλλη Κύπρος με το δεδομένο του ενεργειακού πλούτου ως πλεονέκτημα, για το πώς θα μπορούσε να ακολουθηθεί ένα άλλο μοντέλο που να προστατεύει όσους έχουν ανάγκη. Ταυτόχρονα προωθήθηκαν σημαντικές τομές και μεταρρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις, στην παιδεία και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Στην κοινωνική πολιτική, το υδατικό, τον τομέα του περιβάλλοντος και άλλα πολλά. Ο κ. Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ με τη στήριξη και άλλων κομμάτων αναθεμάτιζαν με μανία όλες αυτές τις πολιτικές. Όταν ανήλθε στην εξουσία ο κ. Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ τις ξήλωσαν πόντο- πόντο, με αποτέλεσμα ο τόπος και λαός μας να πληρώνουν σήμερα ακριβό τίμημα.
Η φονική έκρηξη στο Μαρί απογείωσε την εξαλλοσύνη της αντιπολίτευσης. Η καλλιέργεια πολιτικού μίσους εντάθηκε και με τη συνέργεια της πλειοψηφίας των μέσων ενημέρωσης έφτασε στο αποκορύφωμα της. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Το γεγονός ότι παρόλο που όλοι γνώριζαν ότι αν γινόταν εκκένωση της βάσης δεν θα υπήρχαν νεκροί, επέμεναν να ρίχνουν οπουδήποτε αλλού τις ευθύνες εκτός από εκείνους που όφειλαν να διατάξουν εκκένωση αλλά δεν το έκαναν; Τα πρωτοσέλιδα που υποστήριζαν ότι δήθεν ο ίδιος ο Δ. Χριστόφιας είχε επιλέξει τον χώρο που θα τοποθετούνταν τα πυρομαχικά ή ότι τάχα είχε διαταχθεί εκκένωση;  Ψέματα δίχως τεκμηρίωση και πολιτική αλητεία που εκμεταλλεύθηκε τον πόνο για τους νεκρούς. Που δεν έδειξε κανένα σεβασμό στη μνήμη τους.
Όλα όσα ζήσαμε εκείνο το διάστημα αλλά και όσα ακολούθησαν είχαν ένα προφανή στόχο: τη σπίλωση του Δ. Χριστόφια και μέσω του την ευθεία επίθεση ενάντια στο ΑΚΕΛ και σε όσα αυτό πρεσβεύει. Ήθελαν το ΑΚΕΛ στριμωγμένο στη γωνιά, απονευρωμένο, απαξιωμένο. Ήθελαν να το διαλύσουν, να το εξαφανίσουν από την πολιτική σκηνή του τόπου. Δεν τα κατάφεραν, ούτε πρόκειται να τα καταφέρουν. Γιατί το ΑΚΕΛ ήταν και παραμένει η μόνη σοβαρή και συνεπής πολιτική δύναμη που γνοιάζεται και για τον τόπο και για τον άνθρωπο. Που δίνει ακούραστα τη μάχη για τη σωτηρία της Κύπρου.
Το ΑΚΕΛ ήταν και παραμένει ταξικά και ιδεολογικά προσανατολισμένο, συνεπές με τις διαχρονικές του θέσεις και την πολιτική του για την Κύπρο, το λαό, τους εργαζόμενους, τον άνθρωπο. Ένα Κόμμα με ένδοξο, πλούσιο, αγωνιστικό παρελθόν που η όλη του δράση αποδεικνύει ότι η Ιστορία είναι μπροστά του, ότι οι θέσεις του είναι κάθε φορά το μέλλον. Κόμμα ενωμένο και ισχυρό πολιτικά, οργανωτικά και ιδεολογικά, με ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση για τα μικρά και μεγάλα θέματα που απασχολούν τον τόπο αλλά και με συνεπή παρουσία έξω από τη Βουλή, όπου δίνονται αγώνες για τα πολιτικά, εργασιακά, κοινωνικά και ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτά τα χαρακτηριστικά του ΑΚΕΛ θέλουμε να κρατήσουμε, αλλά και να τα ενισχύσουμε γιατί, κακά τα ψέματα, χρειάζεται σκληρή δουλειά για να επανακτήσουμε, να κρατήσουμε και να αυξήσουμε την εμπιστοσύνη που θέλουμε να μας έχει ο κόσμος.
Το ΑΚΕΛ ήταν και παραμένει η άλλη φωνή και στην Κύπρο και στην Ευρώπη. Η δυνατή φωνή όλων των Κυπρίων, μια δυνατή φωνή που διεκδικεί για όλους την επανένωση, την ειρήνη, την πρόοδο και την ευημερία. Ως τέτοιο θέλουμε να επαναβεβαιωθεί από τη μάχη των Ευρωεκλογών. Έχουμε την ευκαιρία το Μάιο να στείλουμε στην Κυβέρνηση ένα ισχυρό μήνυμα. Να τους πούμε, φτάνει ως εδώ. Δεν είστε τόσο ισχυροί όσο νομίζετε. Δεν μπορείτε να κάνετε ό, τι θέλετε ανενόχλητοι, δεν μπορείτε να αποφασίζετε για εμάς χωρίς εμάς. Το Μάιο πρέπει να τους πούμε φτάνει, ως εδώ. Το Μάιο πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι η πλειοψηφία αυτής της κοινωνίας έχει φωνή, έχει τη δύναμη να φέρει τα πάνω κάτω. Το Μάιο πρέπει να στείλουμε το μήνυμα σε όσους νομίζουν ότι η ζωή και ο τόπος μας είναι τσιφλίκι στα χέρια τους, ότι η αντίστροφη μέτρηση άρχισε!
Ο Δ. Χριστόφιας έκανε τη ζωή του μέρος της ιστορίας του ΑΚΕΛ, μέρος της ιστορίας του τόπου. Πολεμήθηκε και λοιδωρήθηκε όσο λίγοι. Όμως μέχρι σήμερα, όπου πάμε, όπου και αν βρεθούμε, στην Κύπρο, στην Ελλάδα, στη Μόσχα, στα Ηνωμένα Έθνη, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και στους Συλλόγους, στο δρόμο, στις συνελεύσεις, στα καφενεία, στην πιο ταπεινή γωνιά της Κύπρου, άνθρωποι με αξιώματα, πολιτικοί και πολιτειακοί ηγέτες, αλλά και άνθρωποι της διπλανής πόρτας, έρχονται κοντά μας, να ρωτήσουν για τον Δημήτρη. Όλοι, από τον πρώτο ως τον τελευταίο, μιλούν για έναν ηγέτη που αγωνίστηκε σε όλη του τη ζωή, που πρόσφερε τα πάντα στους αγώνες του τόπου του και του Κόμματος του.
Ορισμένοι πίστεψαν ότι οι επιθέσεις τους στο πρόσωπο του θα άλλαζαν αυτή την εικόνα. Γελάστηκαν. Τους προσπέρασε η αλήθεια, τους προσπέρασε η ίδια η ζωή. Αντιπαρατέθηκαν μαζί μας στο πολιτικό επίπεδο και σε αυτό το επίπεδο έχασαν ήδη. Επιχείρησαν να ξηλώσουν ό, τι χτίστηκε επί Χριστόφια στο Κυπριακό, στην ενέργεια, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στην υγεία, στην παιδεία, τα διέλυσαν όλα και σήμερα καμαρώνουν πάνω από το κενό.  Όσο οι πολιτικές του ΑΚΕΛ θα δικαιώνονται, τόσο θα δυναμώνει η επίθεση τους εναντίον μας. Θα πέφτει όμως πάντα στο κενό. Πάντα θα τους προσπερνά η αλήθεια, η Ιστορία, η ίδια η ζωή. Πάντα θα τους προσπερνούν αυτοί που γεννούν την Ιστορία.
Σύντροφε Δημήτρη, να είσαι πάντα καλά, δυνατός για να παλεύεις και να συνεχίσεις να προσφέρεις στον τόπο και στο ΑΚΕΛ.»