Το χρόνικο από την παραμονή Ασάνζ για 2.487 μέρες στην πρεσβεία του Εκουαδόρ

2973756Τον Ιούνιο του 2012, δυο χρόνια μετά την διαρροή 250.000 απόρρητων εγγράφων των ΗΠΑ από το WikiLeaks, με αποκαλύψεις για δεκάδες χώρες σε όλο τον πλανήτη, ο Αυστραλός ιδρυτής του ιστότοπου Τζούλιαν Άσανζ ζήτησε άσυλο στην Πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο.

Ο 47χρονος Άσανζ, συνελήφθη από την Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, την Πέμπτη, 11 Απριλίου, μετά την απόφαση του προέδρου του Εκουαδόρ Λένιν Μορένο να άρει το καθεστώς ασύλου, με το επιχείρημα ότι ο Άσαντ «επανειλημμένα παραβίασε διεθνής συμφωνίες και πρωτόκολλα».

Aπο τη χορήγηση ασύλου στη σύλληψη

Τον Αύγουστο των 2010, ενώ είχε ξεσπάσει η θύελλα από τις αποκαλύψεις των WikiLeaks, η εισαγγελία της Σουηδίας εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Άσαντ με κατηγορίες για βιασμό που έγιναν σε βάρος του από δυο διαφορετικές γυναίκες.2973082

Ο Ασάνζ διέψευσε τις κατηγορίες και αρνήθηκε να επιστρέψει στη Σουηδία για ανάκριση. Ξεκίνησε μια δικαστική μάχη στο Ηνωμένο Βασίλειο η οποία και τελείωσε τον Μάϊο του 2012, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε ότι πρέπει να εκδοθεί στη Σουηδία. Ο Άσανζ εξέφρασε φόβους ότι εάν πατήσει το πόδι του στη Σουηδία θα απελαθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου και κινδύνευε με πολυετή κάθειρξη για παραβίαση του νόμου περί απορρήτου.

​Σημεία — σταθμοί από την επταετή παραμονή του Ασάνζ στην Πρεσβεία του Εκουαδόρ

19 Ιουλίου 2012

  • Ο Ασάνζ μπαίνει ξαφνικά μέσα στην Πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο και ζητεί πολιτικό άσυλο. Μέσα στο κτίριο είναι προστατευμένος, καθώς πρακτικά μέσα στην Πρεσβεία βρίσκεται σε έδαφος που ανήκει στο Εκουαδόρ εντός του Ηνωμένου Βασιλείου. Το αίτημά του για άσυλο έγινε αρχικά δεκτό από τον αριστερό πρόεδρο του Εκουαδόρ Ραφαέλ Κορέα, γνωστό επικριτή της αμερικανικής πολιτικής στην Λατινική Αμερική.

Αύγουστος 2012

  • Το Εκουαδόρ χορηγεί και επίσημα άσυλο στον Ασάνζ, με το επιχείρημα ότι εάν εκδοθεί υπάρχει κίνδυνος να παραβιαστούν τα δικαιώματά του.

Οκτώβριος 2015

  • Η Μητροπολιτική Αστυνομία ανακοινώνει ότι σταματά η παρουσία αξιωματούχων της έξω από την Πρεσβεία του Εκουαδόρ, λόγω του οικονομικού κόστους. Η Σκότλαντ Γιάρντ δήλωσε ότι από τον Ιούνιο του 2012, δαπανήθηκαν 13,2 εκατομμύρια λίρες.

Φεβρουάριος 2016

  • Ειδικοί του ΟΗΕ στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζήτησαν από τις αρχές της Βρετανίας να επιτρέψουν στον Ασάνζ να εγκαταλείψει την Πρεσβεία χαρακτηρίζοντας ντε φάκτο παράνομη την κράτησή του στην πρεσβεία χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Φεβρουάριος 2017

  • Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές στο Εκουαδόρ, ένας από τους υποψηφίους ο Γκιγιέρμο Λάσο, είπε ότι εφόσον εκλεγεί θα άρει την προστασία του Άσανζ. Τελικά έχασε από τον Λένιν Μορένο, που ήταν αντιπρόεδρος του προηγούμενου προέδρου Κορέα.

Μάιος 2017

  • Η Σουηδία τερμάτισε την έρευνα κατά του Ασάνζ για κατηγορίες βιασμού, ωστόσο εκείνος παρέμεινε στην Πρεσβεία.

Ιούλιος 2018

  • Η Βρετανία και το Εκουαδόρ επιβεβαιώνουν ότι διεξάγουν συνομιλίες για το μέλλον του Ασάνζ.

Οκτώβριος 2018

  • Καθώς η σχέση του με την νέα κυβέρνηση του Εκουαδόρ επιδεινώνεται, επιβάλλονται στον Άσαντ σειρά κανόνων που θα καλείται να τηρεί κατά τη διαμονή του στην πρεσβεία.

Οκτώβριος 2018

  • Ο Ασάνζ ανακοινώνει ότι θα προχωρήσει σε νομικές ενέργειες κατά της κυβέρνησης του Εκουαδόρ, την οποία κατηγορεί ότι παραβιάζει «θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες».

11 Απριλίου 2019

  • Ο Ασάνζ συλλαμβάνεται μέσα στην Πρεσβεία από την Μητροπολιτική Αστυνομία με βάση ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από το δικαστήριο του Γουέστμινστερ, στις 29 Ιουνίου του 2012 επειδή δεν προσήλθε στο δικαστήριο.

Ο Άσανζ τέθηκε υπό κράτηση σε κεντρικό αστυνομικό τμήμα του Λονδίνου, όπου και θα παραμείνει πριν οδηγηθεί στο δικαστήριο, πιθανότατα την Παρασκευή, 12 Απρίου.

«Η Μητροπολιτική Αστυνομία είχε το καθήκον εκτέλεσης του εντάλματος, εξ ονόματος του δικαστηρίου του Γουεστμίνστερ και προσκλήθηκε στην πρεσβεία από τον Πρέσβη του Εκουαδόρ, μετά την απόφαση της κυβέρνησης του Εκουαδόρ να άρει το καθεστώτος ασύλου», αναφέρει η ανακοίνωση της αστυνομίας.

Πηγή:Sputnik