Το ΑΚΕΛ για την άρση του εμπάργκο όπλων από ΗΠΑ

Ο εκπρόσωπος Τύπου του  ΑΚΕΛ  με δήλωσε του με αφορμή το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Αμερικανική Γερουσία για άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ ανέφερε:2354038

«Η επιβολή εμπάργκο στις διεθνείς σχέσεις αποτελεί στην πραγματικότητα τιμωρητικό μέτρο ενάντια σε κράτη που κατηγορούνται για σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Ως εκ τούτου η για χρόνια επιβολή τιμωρητικών κυρώσεων κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις ΗΠΑ, αποτελεί μια μεγάλη αδικία. Καμία παραβίαση του διεθνούς δικαίου δεν μπορεί να μας χρεώνεται και συνεπώς ορθά το ζήτημα επανεξετάζεται.
Τούτου λεχθέντος, θέλουμε να υπενθυμίσουμε τη σταθερή θέση του ΑΚΕΛ και του Εθνικού Συμβουλίου ότι το Κυπριακό είναι πολιτικό πρόβλημα το οποίο θα πρέπει να επιλυθεί δια της διπλωματικής οδού. Κομβικής σημασίας θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς, όπως αποτυπώνεται στις ομόφωνες Αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και σε σειρά ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι η αποστρατιωτικοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η δυνατότητα πρόσβασης σε αγορές όπλων δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίζει από το στόχο της αποστρατιωτικοποίησης, ούτε να οδηγεί σε υπερβολές. Σε καμιά περίπτωση η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τη στρατιωτική ισχύ της Τουρκίας, μέσα ή έξω από τους οποιουσδήποτε στρατιωτικούς σχηματισμούς όπου η Άγκυρα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.»