Η Μέι καλωσορίζει τη σύλληψη Ασάνζ

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι δήλωσε βέβαιη ότι το κοινοβούλιο θα καλωσορίσει την είδηση της σύλληψης του ιδρυτή των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ προσθέτοντας ότι η τύχη του θα αποφασιστεί πλέον από το δικαστήριο.810852

Η βρετανική αστυνομία συνέλαβε τον Ασάνζ στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, όπου παρέμενε από το 2012 ως πολιτικός πρόσφυγας, μετά την άρση του ασύλου του. Η βρετανική αστυνομία επιβεβαίωσε αργότερα ότι η σύλληψη έγινε «εκ μέρους των αμερικανικών αρχών».

«Είμαι βέβαιη ότι το σύνολο του Κοινοβουλίου θα καλωσορίσει την είδηση ότι η Μητροπολιτική Αστυνομία συνέλαβε τον Τζούλιαν Ασάνζ, συνελήφθη για παραβίαση της εγγύησης, μετά από σχεδόν επτά χρόνια στην πρεσβεία του Εκουαδόρ. Έχει ακόμα συλληφθεί σε σχέση με αίτημα έκδοσης από τις αρχές των ΗΠΑ. Πλέον είναι νομικό ζήτημα ενώπιον των δικαστηρίων» δήλωσε η Μέι.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ασάνζ είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο από την πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, από τον Ιούλιο του 2012. Εκείνη την περίοδο, ο ίδιος βρισκόταν στο «μικροσκόπιο» των σουηδικών αρχών για την κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης.

Η κατηγορία αυτή προέκυψε λίγο μετά τις αποκαλύψεις απόρρητων εγγράφων που αφορούσαν τους πολέμους των ΗΠΑ σε Αφγανιστάν και Ιράκ. Οι πληροφορίες αυτές, παράλληλα, είχαν ως αποτέλεσμα την έναρξη έρευνας κατά των WikiLeaks και προσωπικά του Ασάνζ, με τις ΗΠΑ να επιδιώκουν τη ποινική δίωξη με την κατηγορία της κατασκοπείας.