Ως τρομοκρατική οργάνωση χαρακτήρισαν οι ΗΠΑ τους «Φρουρούς της Επανάστασης» του Ιράν

 

Ως τρομοκρατική οργάνωση χαρακτήρισαν οι ΗΠΑ τους «Φρουρούς της Επανάστασης», αγνοώντας τις  προειδοποιήσεις της Τεχεράνης.538552

Η Ουάσιγκτον, συγκεκριμένα — όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Ντόναλντ Τραμπ — έθεσε την ιρανική οργάνωση IRGC, γνωστή και ως «Φρουροί της Επανάστασης», στη «μαύρη» λίστα των τρομοκρατών.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η «απροσδόκητη αυτή απόφαση αναγνωρίζει ότι το Ιράν δεν είναι μόνο ένα κράτος — σπόνσορας της τρομοκρατίας», αλλά ότι «η IRGC συμμετέχει ενεργά στη χρηματοδότηση και την προώθηση της τρομοκρατίας ως ένα εργαλείο του κράτους».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, παράλληλα, δήλωσε ότι «η IRGC αποτελεί το κύριο κυβερνητικό μέσο για τη διεύθυνση και την υλοποίηση παγκόσμιων τρομοκρατικών εκστρατειών».

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, επιβεβαίωσε ότι η σχετική απόφαση θα τεθεί σε ισχύ σε διάστημα μίας εβδομάδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά, οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν και επισήμως ως τρομοκρατική οργάνωση τον εθνικό στρατό μίας «τρίτης» χώρας.

Το προηγούμενο διάστημα, είχε προηγηθεί η κίνηση της Ουάσιγκτον να επιβάλει κυρώσεις σε δεκάδες μεμονωμένα άτομα και οντότητες, με αφορμή τις διασυνδέσεις που διατηρούσαν με την IRGC.

Σύμφωνα με τον Τραμπ, μάλιστα, η συγκεκρίμενη απόφαση αντανακλά το γεγονός ότι οι ιρανικές ενέργειες διαφοροποιούνται θεμελιωδώς από τις ενέργειες των άλλων κυβερνήσεων, στοχεύοντας στην επέκταση του εύρους της αμερικανική πίεσης στο ιρανικό καθεστώς.

Υπενθυμίζεται ότι η IRGC είχε ήδη υποστεί κυρώσεις από την Ουάσιγκτον, με το υπουργείο Οικονομικών να θέτει μία σειρά περιορισμούς εναντίον της ιρανικής οργάνωσης το 2017.

Μέχρι στιγμής, η Τεχεράνη δεν έχει απαντήσει επισήμως στον Λευκό Οίκο, αν και προηγουμένως είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ για την «εξίσωση» του αμερικανικού στρατού με το Ισλαμικό Κράτος.