Πούτιν:Ρωσία και Τουρκία εξετάζουν και άλλες οπλικές συνέργειες, πέραν των S-400

 

Και νέες οπλικές συνέργειες — πέραν των S-400 — έχουν στα «σκαριά» Ρωσία και Τουρκία, όπως γνωστοποίησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την έναρξη των εργασιών του ρωσο-τουρκικού συμβουλίου συνεργασίας, το οποίο διεξάγεται στη Μόσχα.2924210

Παράλληλα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ρωσίας, η ολοκλήρωση του συμβολαίου των 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο αφορά την παράδοση των ρωσικών S-400, αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τη στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία των δύο χωρών.

«Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες, όταν καλούμαστε να ενισχύσουμε τη συνεργασία σε στρατιωτικο-τεχνικό επίπεδο. Πρώτα απ’ όλα, συζητάμε για την ολοκλήρωση του συμβολαίου προμήθειας με το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-400» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πούτιν.

Και πρόσθεσε: «Υπάρχουν και άλλα υποσχόμενα projects στην ατζέντα, τα οποία σχετίζονται με την προμήθεια σύγχρονων ρωσικών αμυντικών προϊόντων από την Τουρκία».

Πάντως, ο Ρώσος πρόεδρος απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το είδος και το περιεχόμενο αυτών των projects.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται σήμερα, Δευτέρα, στη Μόσχα, προκειμένου να συμμετάσχει στις διμερείς επαφές Ρωσίας — Τουρκίας, με φόντο τόσο την παράδοση των S-400, όσο και τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις. Στο επίκεντρο βρίσκονται επίσης, η οικονομική συνεργασία και η κατάσταση στη Συρία.

Μόσχα και Άγκυρα, στα τέλη του 2017, οριστικοποίησαν τη συμφωνία για την προμήθεια ρωσικών πυραύλων S-400, έναντι του ποσού των 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μόλις ξεκινήσουν οι παραδόσεις των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων, η Τουρκία θα καταστεί μόλις η τέταρτη χώρα που διαθέτει S-400, μετά τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την Κίνα.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη παράδοση εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο, στη αεροπορική βάση «Murted», βορειοδυτικά της Άγκυρας.