Σχόλια κομμάτων για τη συνάντηση Προέδρου με την Τζέιν Χολ Λουτ

Πολιτικά κόμματα σχολίασαν σήερα την συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με την απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λούτ.imagew.aspx

 

ΔΗΚΟ

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι αυτό που πρέπει να πει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Τζέιν Χολ Λουτ είναι ότι κανένα πλαίσιο και κανένας όρος αναφοράς, δεν θα οδηγήσει σε βιώσιμη, λειτουργική και δημοκρατική λύση του Κυπριακού, εάν δεν είναι όλα συμβατά με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΚΟ, ο κ. Παπαδόπουλος μιλούσε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Επαρχιακής Επιτροπής Λευκωσίας της ΓΟΔΗΚ.

Σε σχέση με την ισότητα των δύο φύλων ο Νικόλας Παπαδόπουλος αναφέρθηκε σε φαινόμενα ανισότητας των δύο φύλων σε ό,τι αφορά την αμοιβή για την ίδια εργασία και στις λιγότερες ευκαιρίες, που έχουν οι γυναίκες στην αγορά εργασίας και στη δημόσια ζωή.

«Στη χώρα μας, υπολογίζεται ότι μία στις τρεις γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα πέσει θύμα σωματικής, ψυχολογικής, σεξουαλικής ή άλλης μορφής βίας. Πρέπει να παλέψουμε για να ανατρέψουμε αυτή τη θλιβερή εκτίμηση. Η βία ενάντια των γυναικών και των κοριτσιών μας, είναι έγκλημα έναντι ολόκληρης της κοινωνίας μας. Στο Δημοκρατικό Κόμμα ως τέτοιο το αντιμετωπίζουμε», είπε αναφερόμενος στη βία κατά των γυναικών.

Για τις ευρωεκλογές ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικές, τόσο για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και για την Κύπρο. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση διέρχεται μια κρίσιμη καμπή στην πορεία της. Με όλα τα λάθη, τις ελλείψεις και τα προβλήματα στη συνοχή της και την ενοποίηση της, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί ένα παγκόσμιο πόλο, που μπορεί να συμβάλει στην ειρήνη, στη σταθερότητα και τη συνεργασία, ειδικά σε ό,τι αφορά την περιοχή μας, την πολύπαθη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου», ανέφερε.

Η Κύπρος, σημείωσε ο ίδιος, «πρέπει όχι μόνο να συμμετέχει, αλλά και να καθορίζει τις εξελίξεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να πετύχουμε το στόχο η πατρίδα μας να έχει τη θέση που της αξίζει στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης».

Ειδική αναφορά έκανε στη σημασία της παρουσίας του Δημοκρατικού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων της Κύπρου.

«Οφείλουμε να διεκδικήσουμε την έδρα που μας αναλογεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τη συμμετοχή μας στην Προοδευτική Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, τη δεύτερη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Διεκδικούμε μία θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να συνεχίσουμε να διεκδικούμε μία λειτουργική και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, βασιζόμενη σε ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο», σημείωσε.

Και σήμερα, συνέχισε ο κ. Παπαδόπουλος, «που η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, η κ. Τζέιν Χολ Λουτ, είναι στην Κύπρο και πραγματοποιεί επαφές, αυτό είναι που θα πρέπει να ακούσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι κανένα πλαίσιο και κανένας όρος αναφοράς, δεν θα οδηγήσει σε βιώσιμη, λειτουργική και δημοκρατική λύση, εάν δεν είναι όλα συμβατά με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Αναφερόμενος στα θέματα της εσωτερικής επικαιρότητας, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος χαρακτήρισε την αυριανή σύνοδο του Συμβουλίου των Αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, για το θέμα των περικοπών στους μισθούς των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, εξαιρετικά κρίσιμη.

Εξέφρασε την ετοιμότητα του ΔΗΚΟ «να συνδράμει, για να εξευρεθεί μια λύση στο πολυσύνθετο ζήτημα, που όντως προκαλεί αναταράξεις». Όμως, είπε, «οι κυβερνώντες, οι οποίοι αψήφησαν τη σαφή θέση μας πως, σε ό,τι αφορά το πόρισμα για την κατάρρευση του Συνεργατισμού και το ίδιο το πόρισμα, πρέπει να σταματήσουν να συμπεριφέρονται με αλαζονεία και να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «επιβεβαιώνεται καθημερινά ότι η παραμονή του Υπουργού Οικονομικών στη θέση του προκαλεί πολιτική αστάθεια, καθώς δεν εμπνέει εμπιστοσύνη, ούτε στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ούτε στο λαό». «Απαιτήσαμε λογοδοσία, απαιτήσαμε ανάληψη ευθύνης, απαιτήσαμε την παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών και θα συνεχίσουμε να απαιτούμε», είπε.

Πρόεδρος ΕΔΕΚ

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ναφερομενος στη συνάντηση του Προέδρου με την κ.Λουτ είπε:
«Ο ΠτΔ να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία και να επιχειρήσει με καθαρές διαδικασίες και θέσεις να προτάξει τα θέματα που έχουν σχέση με τις αποφάσεις  του ΟΗΕ και ιδίως της Γενικής Συνέλευσης
Τα μέχρι στιγμής δεδομένα που προκύπτουν δεν μας επιτρέπουν να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι όσον αφορά τη θετική κατάληξη αυτής της διαδικασίας. Τόσο η συμπεριφορά της Τουρκίας όσο και του κατοχικού καθεστώτος, αλλά και το γεγονός ότι μετά από τόσους μήνες παραμένει ασαφής τόσο η διαδικασία που θα ακολουθηθεί  όσο και η βάση συζήτησης για την επίλυση του κυπριακού, θα πρέπει να μας καταστήσουν ιδιαίτερα επιφυλακτικούς όσον αφορά αυτή την προσπάθεια.
Την ίδια στιγμή όμως θα πρέπει, όπως πολλές φορές τονίσαμε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία και να επιχειρήσει με καθαρές διαδικασίες και θέσεις να προτάξει τα θέματα που έχουν σχέση με τις αποφάσεις  του ΟΗΕ και ιδίως  της Γενικής Συνέλευσης. Δηλαδή όσον αφορά τη διαδικασία να επιμείνει στην ανάγκη σύγκλησης Διεθνούς Διάσκεψης για το κυπριακό και όσον αφορά τη βάση, να συζητηθεί κατά προτεραιότητα η διεθνής πτυχή του κυπριακού, δηλαδή η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, ο επαναπατρισμός των εποίκων, η επιστροφή των προσφύγων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, σε συνθήκες ασφάλειας στις περιουσίες τους και η κατάργηση των αναχρονιστικών συνθηκών Εγγύησης και Συμμαχίας.
Η διεθνής πτυχή του κυπριακού επιβεβαιώνεται μέσα από τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης και όποιος δεν τις σέβεται θα είναι εκτεθειμένος και υπόλογος στη διεθνή κοινότητα. Αυτό θα έπρεπε να  το είχαμε αξιοποιήσει. Από εκεί και πέρα είναι προφανές πως τόσο η Τουρκία όσο και  το κατοχικό καθεστώς πετύχουν μέσα από μια παρελκυστική πολιτική να κατοχυρώσουν πρόσθετα κέρδη όσον αφορά τη διαδικασία και τη βάση συζήτησης για να μπορέσουν με αυτό τον τρόπο  να οδηγήσουν ενδεχομένως τη λύση  είτε σε τουρκικών προδιαγραφών περιεχόμενο ή σε αντίθετη περίπτωση να επιρριφθούν ευθύνες στη δική μας πλευρά. Και αυτό για να μπορέσει η Τουρκία ανενόχλητη να συνεχίσει την ισλαμοποίηση του κατοχικού καθεστώτος  και κυρίως τη δημιουργία συνθηκών προσάρτησής του.»

Κίνημα Αλληλεγγύη

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους σε   δηλώσεις της ανέφερε:

«Πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ -αν αληθεύουν οι πληροφορίες- ότι ο Προέδρος Αναστασιάδης εισηγήθηκε στην κ. Λουτ Λύση Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, με Πρόεδρο Ελληνοκύπριο και Πρωθυπουργό εκ περιτροπής.

Επί θέματος Αρχής, αυτή η σημαντική πρόταση του Προέδρου θα έπρεπε να τεθεί ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου προτού κατατεθεί στην κ. Λουτ.

Ο Πρόεδρος έλεγε ότι θα ήταν συλλογική η διαχείριση του Κυπριακού. Πώς μετατρέπει τόσο σημαντικά θέματα σε προσωπική υπόθεση;

Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και πρέπει να συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο.
Είναι θέμα σεβασμού του Λαού του οποίου το μέλλον διακυβεύεται.

Πώς ο Πρόεδρος ζητά ενότητα όταν δημιουργεί συνεχώς τετελεσμένα και μετά θέλει απλώς χειροκροτητές;»

Αβέρωφ Νεοφύτου

Σε σχέση με τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με την απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, ο Αβέρωφ Νεοφύτου εξέφρασε την ελπίδα να ευοδωθούν οι προσπάθειες και να συμφωνηθούν οι όροι εντολής, τονίζοντας την ίδια ώρα πως «δεν θέλουμε απλά να συμφωνηθούν οι όροι εντολής, επιθυμούμε και επιδιώκουμε τη συνολική λύση του Κυπριακού προβλήματος».

Κληθείς δε να σχολιάσει τελευταίες τοποθετήσεις του καοχικού ηγέτη, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως δεν θα ανοίξει διάλογο με όσα λέει ο κ.Ακιντζί και πως δεν πρέπει κανένας μας να προκαταλάβει το αποτέλεσμα των προσπαθειών που γίνονται.

Απαντώντας εξάλλου στις χθεσινές αναφορές του ΓΓ του ΑΚΕΛ για «δασκαλίστικο» ύφος από πλευράς του Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ίδιος απάντησε ότι ο Άντρος Κυπριανού «μπορεί να λέει ότι θέλει» και πρόσθεσε ότι «δεν είμαστε η παράταξη που οδήγησε τον τόπο στη χρεοκοπία και μετά μας κάνουν τους μάγκες».

«Τους δοκίμασε η Κυπριακή κοινωνία και το μόνο που έχουν στο ενεργητικό τους είναι το γκρέμισμα της Κυπριακής οικονομίας», ανέφερε και συμπλήρωσε «κάποιοι έβαλαν πλάτες τα δικά τους συντρίμμια της οικονομίας, λιθαράκι λιθαράκι, με τις θυσίες του κυπριακού λαού, να αναστηλώσουμε από τα ερείπια την κυπριακή οικονομία, να σταθούμε στα πόδια μας, εν γνώση μας ότι δεν λύθηκαν όλα τα προβλήματα».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι «ο Άντρος Κυπριανού και το ΑΚΕΛ ονειρεύονται να ξαναφέρουν τις πολιτικές τους πίσω και αυτό είναι το δίλημμα και το απευθύνω στους πολίτες, αν θέλουν πολιτικές που βίωσαν στη διακυβέρνηση του 2008 –  2013, που για χάρη των εργαζομένων τους οδήγησαν στην ανεργία, για χάρη της ισότητας τους έκαναν ίσους στη φτώχεια».