Αναβολή Brexit έως τις 30/6/19 ζητά η Μέι, έως τις 31/3/20 αντιπροτείνει ο Τουσκ

 

Την 30ή Ιουνίου προτείνει ως νέα ημερομηνία του Brexit η Τερέζα Μέι με επιστολή της προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.imagew-1.aspx

Την 30ή Ιουνίου είχε προτείνει η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και πριν από το περασμένο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, λέγοντας τότε ότι δεν θα χρειαζόταν να συμμετάσχει η χώρα στις ευρωεκλογές του Μαΐου. Η πρότασή της είχε απορριφθεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες που είχαν αποφασίσει την αναβολή του Brexit έως τις 12 Απριλίου.

Στη σημερινή επιστολή της, ωστόσο, η κα Μέι αναγνωρίζει πως αν η παράταση της διαδικασίας του Brexit διαρκέσει ως τα τέλη Ιουνίου, τότε η Βρετανία θα πάρει μέρος στις ευρωεκλογές στα τέλη Μαΐου.

Η πρότασή της, ωστόσο, έρχεται σε αντίθεση με την πρόταση του κ. Τουσκ για μεγαλύτερης διάρκειας «ελαστική» παράταση, ώστε να μη χρειαστεί στο μέλλον και νέα αναβολή του Brexit.

Σύμφωνα με το Sky News, ο κ. Τουσκ προτείνει στους 27 ηγέτες παράταση του Άρθρου 50 έως τις 31 Μαρτίου 2020. Προτείνει επίσης να υπάρχει το δικαίωμα για τη Βρετανία να φύγει νωρίτερα από την ΕΕ, όταν η Βουλή των Κοινοτήτων επικυρώσει τη Συμφωνία Αποχώρησης, κάτι που ζητά και η κα Μέι στη δική της επιστολή.

Η Βουλή των Λόρδων συζητά και τη Δευτέρα Ν/σ που υποχρεώνει τη Μέι να ζητήσει παράταση

Εξάλλου, ‘οπως αναφέρουν πολλά δημοσιεύματα στη Βρετανία, μέχρι χθες τη νύχτα δεν είχε ληφθεί οριστική απόφαση για τη διάρκεια της παράτασης του Άρθρου 50 που θα πρέπει να ζητήσει η κυβέρνηση, εν μέσω διαφωνιών μεταξύ υπουργών.

Εν τω μεταξύ, το νομοσχέδιο που προωθούν βουλευτές με το οποίο η κα Μέι θα υποχρεώνεται να ζητήσει παράταση, θα συνεχίσει να συζητείται στη Βουλή των Λόρδων και τη Δευτέρα.

Εφόσον η διαδικασία έγκρισής του ολοκληρωθεί, όπως αναμένεται, τη Δευτέρα, τότε η πρωθυπουργός θα πρέπει να παρουσιάσει την Τρίτη στη Βουλή των Κοινοτήτων την πρότασή της για την παράταση που θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Αν οι Ευρωπαίοι διαφωνήσουν με τη βρετανική πρόταση την Τετάρτη, τότε η κα Μέι θα πρέπει να επιστρέψει για τις οριστικές αποφάσεις στη Βουλή την Πέμπτη, παραμονή της ημέρας του Brexit όπως έχει μέχρι αυτήν τη στιγμή.

Σήμερα, εξάλλου, θα συνεχιστούν για τρίτη ημέρα οι συνομιλίες μεταξύ των διαπραγματευτικών ομάδων κυβέρνησης και Εργατικών της αντιπολίτευσης για μια κοινή πρόταση για το Brexit.

Οι χθεσινές συνομιλίες χαρακτηρίστηκαν «λεπτομερείς και παραγωγικές» από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν σε ενημερωτικό σημείωμά του προς τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος γνωστοποίησε ότι μεταξύ των όσων συζητήθηκαν περιλαμβάνονταν «τελωνειακές ρυθμίσεις» αλλά και ένα «επιβεβαιωτικό δημοψήφισμα».

Η κα Μέι φέρεται να ετοιμάζει επιστολή προς τον κ. Κόρμπιν συνοψίζοντας τις μέχρι τώρα συζητήσεις. Σύμφωνα με ορισμένες δημοσιογραφικές πηγές, στην επιστολή είναι πιθανό να συμπεριλαμβάνεται αναφορά σε ένα επιβεβαιωτικό δημοψήφισμα ως μία από τις επιλογές που θα τεθούν ενώπιον των βουλευτών σε περίπτωση που Συντηρητικοί και Εργατικοί δεν καταλήξουν σε συμφωνία.