Τσαβούσογλου προς Λαβρόφ:Για δική μας χρήση οι S-400

Συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν ζητήματα όπως οι S-400, η Συρία αλλά και τα Υψίπεδα του Γκολάν.

745876Εφ΄ολης της ύλης ήταν η συζήτηση που είχαν ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ και ο τούρκος ομόλογός του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αττάλεια.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Τσαβούσογλου διαβεβαίωσε πως η Τουρκία επιθυμεί να αποκτήσει τα ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα S-400 για δική της χρήση και δεν σκοπεύει να τα μεταπωλήσει.

«Έχουμε υπογράψει μια συμφωνία με τη Ρωσία, και οι τρίτες χώρες δεν μας ενδιαφέρουν. Τους αποκτάμε για δικές μας ανάγκες, χρειαζόμαστε συστήματα αεράμυνας. Η Ρωσία μπορεί να πουλήσει S-400 σε τρίτες χώρες, γιατί πρέπει να αντιταχθώ σε ένα προϊόν που αγοράζουν για τον εαυτό μου; Υπάρχει ένα σημαντικό σημείο — ορισμένα εξαρτήματα παράγονται στην Τουρκία», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Παράλληλα, συμφώνησαν να επιταχύνουν τη διαδικασία διαμόρφωσης μιας συριακής συνταγματικής επιτροπής σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη.

«Συμφωνήσαμε να επιταχύνουμε τη σύσταση της συνταγματικής επιτροπής σε συνεργασία με τους συναδέλφους μας από τα Ηνωμένα Έθνη και βεβαίως σε επαφές με τη συριακή κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Είμαστε βέβαιοι ότι η συνταγματική επιτροπή θα βοηθήσει επιτέλους στην εκκίνηση των διαδικασιών της Γενεύης, την οποία συζητούν τόσο οι συνάδελφοι μας στη Δύση», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν και το ζήτημα που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα με την αναγνώριση των Υψωμάτων  Γκολάν ως εδάφους του Ισραήλ από τις ΗΠΑ.

Ο Τσαβούσογλου μάλιστα, χαρακτήρισε την αναγνώριση ως το «δώρο του Τραμπ στον Νετανιάχου ενόψει εκλογών».

«Πιστεύω ότι αυτή είναι μια συνειδητή, εσκεμμένη επίδειξη της ανεκτικότητας», δήλωσε ο Λαβρόφ από την πλευρά του στην συνέντευξη τύπου με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών.

 

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι αξιολόγησαν τί μπορεί να γίνει στο θέμα της βίζας. “Είμαστε ικανοποιημένοι που κάθε μέρα που περνά αναπτύσσονται οι διμερείς μας σχέσεις με τη Ρωσία. Σε κάθε τομέα, από τις οικονομικές μας σχέσεις μέχρι τις πολιτιστικές μας, υπάρχει βελτίωση. Πραγματοποιούμε πολύ σημαντικά προγράμματα”, ανέφερε.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι δεν αναπτύσσουν μόνο τις διμερείς σχέσεις τους με τη Ρωσία αλλά και τη συνεργασία τους στα περιφερειακά ζητήματα. “Θα συνεχίσουμε αυτές τις διαβουλεύσεις και στο μέλλον”, είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσθέτοντας ότι στόχος τους είναι να φτάσουν τα 100 δεις δολάρια εμπορικό όγκο.

Από την πλευρά του ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι πραγματοποίησαν αυτή τη συνάντηση για να προετοιμάσουν την συνάντηση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στη Μόσχα στις 8 Απριλίου. “Ο εμπορικός μας όγκος με την Τουρκία αυξάνεται σταθερά. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φτάσουμε τον στόχο των 100 δις δολαρίων”, ανέφερε.

Ο Ρώσος Υπουργός είπε ότι συζήτησαν και την στρατιωτική και αμυντική συνεργασία τους. “Παρακολουθούμε με ικανοποίηση τις εργασίες στο θέμα του αμυντικού συστήματος S400”, ανέφερε ενώ είπε ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται στο θέμα της ελευθεροποίησης της βίζας για τους πολίτες των δύο χωρών.