Ρωσία: Η αναγνώριση της κυριαρχίας του Ισραήλ στα Υψώματα Γκολάν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Σ. Ασφαλείας του ΟΗΕ

 

Η 1592431μονομερής απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν τα Υψώματα του Γκολάν ως ισραηλινά εδάφη παραβιάζει τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανέφερε σε έκτακτη συνεδρίαση του Σ.Α. ο Ρώσος αναπληρωτής μόνιμος εκπρόσωπος στον ΟΗΕ Βλαντίμιρ Σαφρόνκοφ.

«Παρά τις προειδοποιήσεις από το διεθνές και το περιφερειακό επίπεδο, οι ΗΠΑ διακήρυξαν και επίσημα την ισραηλινή κυριαρχία επί του κατεχόμενου Συριακού Γκολάν», δήλωσε ο Σαφρόνκοφ την Τετάρτη. «Επιβεβαιώνουμε ότι τέτοια μέτρα όχι μόνο παραβιάζουν τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, αλλά και παραβιάζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας», τόνισε.

«Οι δυνάμεις του ΟΗΕ υπήρξαν ιστορικά ένας αποτελεσματικός μηχανισμός για τη μείωση της έντασης, την πρόληψη της κλιμάκωσης, καθώς και για την επίλυση διαφόρων διαφωνιών μεταξύ Ισραήλ και Συρίας», δήλωσε ο Σαφρόνκοφ την Τετάρτη. «Αυτός ο μηχανισμός στο μέλλον θα πρέπει να είναι ικανός να δημιουργήσει δυνατότητες οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των μερών. Είναι απαράδεκτο να αφήσουμε μονομερείς αποφάσεις να υπονομεύσουν αυτή τη θετική τάση. Αυτή όχι μόνο επιδεινώνει την κατάσταση στη Συρία και περιπλέκει την καθιέρωση πολιτικών διαδικασιών, αλλά δημιουργεί επίσης σοβαρά εμπόδια στην ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και των αραβικών κρατών», σημείωσε.

 

Απο την πλευρά του ο υπουργός Πολιτικών Υποθέσεων στην αποστολή των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Ρόντνι Χάντερ, προέτρεψε  τη Ρωσία να αναγκάσει την συριακή κυβέρνηση να αποχωρήσει από μια περιοχή κοντά στα Υψίώματα του Γκολάν.

«Οι ΗΠΑ και αυτό το Συμβούλιο δεν μπορούν να δεχθούν τις προσπάθειες της Συρίας να καθιερώσει την παρουσία της στον τομέα διαχωρισμού των Υψιπέδων του Γκολάν ως νέου κανόνα», δήλωσε ο Χάντερ. «Ως εκ τούτου, οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν τη Ρωσική Ομοσπονδία να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στο καθεστώς Άσαντ για να αναγκάσει τις δυνάμεις της Συρίας να τηρήσουν τη δέσμευσή τους στη συμφωνία αφοπλισμού δυνάμεων και να αποσυρθούν αμέσως από την περιοχή διαχωρισμού».

Τη Δευτέρα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε τη διακήρυξη αναγνώρισης της ισραηλινής κυριαρχίας στα διαφιλονικούμενα εδάφη των Υψιπέδων του Γκολάν, προκαλώντας την αντίδραση μια σειράς χωρών.

Συγκεκριμένα, την απόφαση του Τραμπ έχουν καταδικάσει η Ρωσία, η Συρία, το Ιράν, η Τουρκία όπως και άλλες χώρες, με τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία να επιβεβαιώνουν ότι δεν θα αναγνωρίσουν την ισραηλινή κυριαρχία στα Υψώματα του Γκολάν.

Τα Υψώματα του Γκολάν είναι μια περιοχή στα σύνορα Ισραήλ-Συρίας που το Τελ Αβίβ απέσπασε από τη Δαμασκό στον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967. Ο ΟΗΕ αναγνωρίζει τα Υψώματα του Γκολάν ως έδαφος της Συρίας.