Οριστική η μετάθεση του Brexit πέρα από την 29η Μαρτίου

 

Με ψήφους 441 υπέρ και 105 κατά οι Βρετανοί βουλευτές υιοθέτησαν το βράδυ της Τετάρτης το νομοθέτημα που μεταθέτει την ημερομηνία του Brexit πέρα από την 29η Μαρτίου.imagew.aspx

Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο σχετικός βρετανικός νόμος ορίζει πλέον ότι η ημέρα του Brexit θα είναι η 12η Απριλίου, εκτός αν εντός της τρέχουσας εβδομάδα επικυρωθεί η συμφωνία του Brexit.

Σε αυτή την περίπτωση ημερομηνία του Brexit καθίσταται η 22α Μαΐου.

 

Αναλυτικά:

Καμία από τις οκτώ επιλογές του Brexit επί των οποίων ψήφισαν οι Βρετανοί βουλευτές δεν κατάφερε να εγκριθεί από την πλειοψηφία, παρατείνοντας την αβεβαιότητα γύρω από την τελική κατάληξη της διαδικασίας εξόδου από την ΕΕ.

Τις περισσότερες ψήφους, ωστόσο, κέρδισε η πρόταση για διενέργεια δεύτερου δημοψηφίσματος.

Τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:

Πρόταση στο όνομα του Brexiteer Συντηρητικού βουλευτή Τζον Μπάρον για έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία στις 12 Απριλίου – 160 ψήφοι υπέρ και 400 κατά.

Πρόταση στο όνομα του μετριοπαθούς Συντηρητικού βουλευτή Νικ Μπόουλς για έξοδο με βάση τη σχέση της ΕΕ με τη Νορβηγία, δηλαδή με παραμονή στην ενιαία αγορά συν μία τελωνειακή ρύθμιση – 188 υπέρ και 283 κατά.

Πρόταση στο όνομα του πρόσφατα παραιτηθέντος υφυπουργού Γεωργίας Τζορτζ Γιούστις, για μια έξοδο με μοντέλο Νορβηγίας χωρίς όμως τελωνειακή ένωση – 65 υπέρ και 377 κατά.

Πρόταση στο όνομα του παλαιότερου νυν βουλευτή, του Συντηρητικού Κεν Κλαρκ υπέρ μίας τελωνειακής ένωσης – 264 υπέρ και 272 κατά.

Πρόταση στο όνομα του Τζέρεμι Κόρμπιν για μια μόνιμη τελωνειακή ένωση, με ευθυγράμμιση με μελλοντικούς κανόνες της ενιαίας αγοράς – 237 υπέρ και 307 κατά.

Πρόταση στο όνομα της βουλευτού του SNP Τζοάνα Τσέρι για ανάκληση του Άρθρου 50 εφόσον δεν έχει επικυρωθεί συμφωνία του Brexit την παραμονή της 12ης Απριλίου- 184 υπέρ και 293 κατά.

Πρόταση στο όνομα της Εργατικής Μάργκαρετ Μπέκετ υπέρ δημοψηφίσματος επί όποιας τελικής συμφωνίας του Brexi- 268 υπέρ και 295 κατά.

Πρόταση στο όνομα του ακραιφνούς ευρωσκεπτικιστή Μάρκους Φις των Τόρις που ορίζει ότι αν δεν επικυρωθεί η συμφωνία αποχώρησης, τότε να υπάρχει μία συμφωνία με την ΕΕ που θα διατηρεί τις ίδιες ρυθμίσεις στις σχέσεις Λονδίνου-Βρυξελλών, έως ότου να προκύψει μια μελλοντική εμπορική συμφωνία, στην ουσία δηλαδή ένα ελεγχόμενο ‘no deal’ – 139 υπέρ και 422 κατά.

Ο βουλευτής σερ Όλιβερ Λέτουϊν που εξασφάλισε τις ενδεικτικές ψηφοφορίες είπε ότι μπορεί το ζήτημα να εξεταστεί ξανά τη Δευτέρα. Σημείωσε ότι αν μέσα στην εβδομάδα επανέλθει και εγκριθεί από τη Βουλή η συμφωνία της πρωθυπουργού με την ΕΕ, τότε η διαδικασία της Δευτέρας θα ματαιωθεί.

Ο υπουργός Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ σημείωσε ότι το ατελέσφορο της διαδικασίας αποδεικνύει ότι οι βουλευτές πρέπει να στηρίξουν εν τέλει τη συμφωνία της κ. Μέι.