Ο Ερντογάν δεν απέκλεισε τη μετατραπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος και την μετονομασία της σε Ayasofya

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τέμενος, με την ονομασία Ayasofya. Τι δήλωσε σε συνέντευξή του στην «Daily Sabah».108558

Το σενάριο μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί «συντήρησε» για ακόμη μία φορά ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Δεν είναι απίθανο. Ενδεχομένως, θα μπορούσαμε να αλλάξουμε το όνομα της σε “τέμενος Ayasofya”» δήλωσε, χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην εφημερίδα «Daily Sabah».

«Δεν είναι μία παράξενη πρόταση. Η Αγιά Σοφιά είναι μουσείο. Ενδεχομένως να πάρουμε μέτρα και αυτό να αλλάξει» έσπευσε να προσθέσει, στο ίδιο πλαίσιο.

​Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ερντογάν έχει αναφερθεί και στο πρόσφατο παρελθόν στο ζήτημα της Αγιάς Σοφιάς, με αφορμή το μανιφέστο του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας.

«Αυτός ο αλήτης αναφέρεται στην “Ινσταμπούλ” ως “Κωνσταντινούπολη” και ισχυρίζεται ότι θέλει να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε Εκκλησία. Αυτό το έθνος δεν πρόκειται να επιτρέψει κάτι τέτοιο» είχε τονίσει ο Τούρκος πρόεδρος, κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας, στην πόλη Γκαζίαντεπ.

Στο μεταξύ, σε άλλο σημείο της χθεσινής του συνέντευξής, ο Ερντογάν διαμήνυσε ότι η Τουρκία θα «φέρει» στα Ηνωμένα Έθνη την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν ως ισραηλινό έδαφος τα Υψίπεδα Γκολάν.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η Άγκυρα θα προχωρήσει κανονικά στην προμήθεια των ρωσικών S-400 και ότι «κάθε σενάριο επανεξέτασης του ζητήματος είναι εκτός ατζέντας».