Υπήρξε σχέση προϊσταμένου-υφισταμένου μεταξύ Μάριου Δημητριάδη- Ευτ. Βασιλάκη!

 

Μέγα θέμα ηθικής τάξης για τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων

 

Σε   τραγελαφική ιστορία με σκανδαλώδεις διαστάσεις   εξελίσσεται η σχέση του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων κ. Μάριου Δημητριάδη με την Τράπεζα Πειραιώς, της οποίας υπήρξε στέλεχος για έξι ολόκληρα χρόνια και στην οποία μέλος του ΔΣ είναι ο αντιπρόεδρος CNA_Ma01a15880f89498caad7c710ada53b77της Αegean κ. Ευτύχιος Βασιλάκης. Ως γνωστόν ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων ήταν ανάμεσα στα μέλη της Επιτροπής που διόρισε η κυβέρνηση για να αξιολογήσει τους ενδιαφερόμενους επενδυτές για τις Κυπραικές Αερογραμμές και εν τέλει επιλέγηκε η Aegean μαζί με την RyanAir.

Σχεδόν ταυτόχρονα χθες ο υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων μαζί με την Τράπεζα Πειραιώς εξέδωσαν δύο χωριστές ανακοινώσεις για να ισχυριστούν ότι δεν έχουν μεταξύ τους καμιά επαγγελματική σχέση, χωρίς ωστόσο να αναφέρονται στην μακροχρόνια σχέση που προυπήρξε μεταξύ τους, καθώς και για το γεγονός ότι υπήρξε σχέση Προϊσταμένου –Υφισταμένου, μεταξύ Ευτύχιου Βασιλάκη και Μάριου Δημητριάδη αντίστοιχα!

Ξεσκέπασμα από ΠΑΣΥΠΙ

Οι ανακοινώσεις των δύο εξεδόθηκαν μετά από δημόσια καταγγελία αυτής της σχέση στην οποία προέβη η   Παγκύπρια Εταιρεία Πιλότων. Όπως συγκεκριμένα καταγγέλθηκε από την ΠΑΣΥΠΙ μετά από σχετική έρευνα προκύπτουν αδιαμφισβήτητα στοιχεία από τον Έφορο Εταιρειών, τα οποία φέρουν τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων Μάριο Δημητριάδη να είναι διευθυντής σε δύο εταιρείες οι οποίες είναι συνδεδεμένες με την τράπεζα Πειραιώς.

Η ΠΑΣΥΠΙ, σημειώνει, πως  εδώ και μερικούς μήνες ζητά την παραίτηση του Υπουργού λόγω των καταστροφικών δηλώσεων που έκανε για τις Κυπριακές Αερογραμμές δημιουργώντας ζημιά στην εταιρεία καθώς επίσης και για τη συμμετοχή του στη στημένη διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή η οποία κατέληξε στις δύο εταιρείες Aegean και Ryan Air.

Οι πολίτες, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, πρέπει να γνωρίζουν ότι στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς συμμετέχει και ο κ. Ευτύχιος Βασιλάκης ο οποίος είναι ο αντιπρόεδρος της Aegean.

“Υπενθυμίζουμε στους κύπριους φορολογούμενους ότι είναι στην τράπεζα Πειραιώς που ξεπουλήθηκαν τα καταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και φορτώθηκε το κράτος μας 4 δισεκατομμύρια επί πλέον χρέος”, σημειώνεται.

Ο κ. Δημητριάδης, αναφέρει στην ανακοίνωση της η ΠΑΣΥΠΙ, σε πλήρη συγχορδία με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη τους τελευταίους μήνες φροντίζουν με κάθε τρόπο να εξασθενήσουν τις Κυπριακές Αερογραμμές σίγουρα όχι για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του κράτους και των πολιτών του οι οποίοι πληρώνουν τον μισθό τους.

“Υπάρχει τώρα η εξήγηση για την επιθυμία τους να διαλύσουν τις Κυπριακές Αερογραμμές με αποτέλεσμα να ζημιώσει το κράτος εκατοντάδες εκατομμύρια. Είναι ξεκάθαρο στον κάθε λογικό κύπριο πολίτη ότι η εμπλοκή του Υπουργού είναι ασυμβίβαστη με το λειτούργημα για το οποίο έχει ορκιστεί να υπηρετήσει. Καλούμε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να κάνει τα λόγια του σε πράξη για μηδενική ανοχή”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Τί υποστηρίζει ο Υπουργός Συγκοινωνιών

 Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης σε γραπτή δήλωσή του με την οποία απαντά στην Παγκύπρια Συντεχνία Πιλότων (ΠΑΣΥΠΙ), υποστηρίζει ότι δεν έχει οποιαδήποτε επαγγελματική σχέση με την Τράπεζα Πειραιώς ή άλλους ιδιωτικούς οργανισμούς.

“Επιθυμώ να ξεκαθαρίσω ότι, ως όφειλα, δεν διατηρώ οποιαδήποτε επαγγελματική σχέση με την Τράπεζα Πειραιώς ή άλλους ιδιωτικούς οργανισμούς, από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μου στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων” αναφέρει ο κ. Δημητριάδης.

Για τη σχέση που προυπήρξε μεταξύ του και της Τράπεζας Πειραιώς πριν γίνει Υπουργός δδεν λέει τίποτα ο κ. Δημητριάδης. Είναι γι αυτό που εγείρεται μέγα θέμα ηθικής τάξης γιατί δεν ανποκάλυψε τη σχέση του αυτή πριν αναλάβει καθήκοντα αξιολόγησς του επενδυτικού ενδιαφέροντος όταν γνώριζε πως ο κ. Βασιλάκης της Aegean ήταν ταυτόχρονα και Διοικητικός Σϋμβουλος της Τράπεζας που για έξι χρόνια τον εργοδοτούσε.

 

Τί λέει ο Όμιλος Πειραιώς

Με αφορμή ανακοίνωση της ΠΑΣΥΠΙ, ο Όμιλος αναφέρει σε δική του ανακοίνωση ότι “θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων κ. Μάριος Δημητριάδης δεν διατηρεί οποιαδήποτε επαγγελματική σχέση με τον Όμιλο Πειραιώς από την ημερομηνία ανάληψης των νέων καθηκόντων του. O κ. Δημητριάδης υπέβαλε παραίτηση στις 13 Μαρτίου 2014 από όλα τα Διοικητικά Συμβούλια που έχουν σχέση με τον Όμιλο Πειραιώς και ενδεχομένως η αναφορά σε στοιχεία στον Έφορο Εταιρειών να οφείλεται σε καθυστέρηση στην διαγραφή του από τα στοιχεία του Εφόρου” αναφέρεται.

Oι πιλότοι ξεσκεπάζουν ακόμα πιο πολύ τον Υπουργό Συγκοινωνιών!

 Στο μεταξύ η συντεχία Πιλότων  με σημερινή ανακοίνωση τονίζει ότι «η   εμπλοκή του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων Μάριου Δημητριάδη “σε άλλα συμφέροντα από αυτά τα οποία ορκίστηκε για να εξυπηρετεί ως Υπουργός επιβεβαιώνεται από στοιχεία” τα οποία κατέχει η ΠΑΣΥΠΙ και τα οποία καταδεικνύουν ότι συμμετέχει σε δείπνα με ανώτατα στελέχη και πελάτες της Τράπεζας Πειραιώς» Η  Συντεχνία των πιλότων των Κυπριακών Αερογραμμών,  καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας “να εφαρμόσει αυτά που διακηρύττει” και στα οποία η συντεχνία συμφωνεί πλήρως.

“Αυτό επιβεβαιώνει το γεγονός ότι δεν ήταν τυχαία η παραμονή του ως διευθυντής σε εταιρεία της εν λόγω τράπεζας μέχρι και σήμερα”, αναφέρει η ΠΑΣΥΠΙ σε σημερινή ανακοίνωση με την οποία σχολιάζει χθεσινές ανακοινώσεις του ίδιου του κ. Δημητριάδη και της Τράπεζας Πειραιώς ότι δεν έχει καμία σχέση ο Υπουργός Συγκοινωνιών με την εταιρεία Pireaus Cyprus International Management risk Fund.

Η ΠΑΣΥΠΙ αναφέρει ότι “ο Υπουργός και η Τράπεζα Πειραιώς ξόδεψαν δεκαπλάσιο χρόνο για να εκδώσουν ανακοίνωση σε μια προσπάθεια διάψευσης ατράνταχτων στοιχείων ενώ με ένα απλό τηλεφώνημα στο γραφείο του Εφόρου Εταιρειών στις 13 Μαρτίου μια μέρα πριν τον διορισμό του Υπουργού θα μπορούσαν να βεβαιωθούν ότι είχε αφαιρεθεί το όνομα του κυρίου Δημητριάδη από το πιστοποιητικό διευθυντών της πιο πάνω εταιρείας”.

“Υπάρχει τώρα η εξήγηση για τον λόγο τον οποίο οι ενέργειες και αποφάσεις του Υπουργού Συγκοινωνιών επέφεραν καίρια πλήγματα στις Κυπριακές Αερογραμμές εφόσον είχε σχέση με την Τράπεζα Πειραιώς και κατ’επέκταση την Aegean”, προσθέτει.

Αναφέρει επίσης ότι “ο εν λόγω Υπουργός έστησε διαδικασία εξεύρεσης επενδυτή για τις Κυπριακές Αερογραμμές και μαζί με τον Υπουργό Οικονομικών διόρισαν τα μέλη αυτής της Επιτροπής, η οποία κατέληξε ότι πρέπει να διαλυθούν οι Κυπριακές Αερογραμμές και να αγοραστούν από την Aegean και την Ryan Air ότι απέμενε”.

Σύμφωνα με την ΠΑΣΥΠΙ, “ο εν λόγω Υπουργός έκανε καταστροφικές δηλώσεις πλήττοντας την αξιοπιστία και την ρευστότητα των Κυπριακών Αερογραμμών και έβγαλε τις διακρατικές συμφωνίες σε δημοπρασία”.

“Ο εν λόγω Υπουργός ελέγχει το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας και εξασκεί πιέσεις για γρήγορη έκδοση πιστοποιητικού αερομεταφορέα στην Κύπρο για την Aegean Airlines”, καταλήγει.