Κραυγή αγωνίας από τους επιβάτες του φλεγόμενου πλοίου «Νorman Αtlantic

Μάχη με τον χρόνο για την διάσωση των επιβατών. Ενας νεκρός , δύο τραυματίες  και  156 οι διασωθέντες

Κραυγή αγωνίας  από τους 220 εναπομείναντες επιβάτες  του επιβατηγού  οχηματαγωγού  πλοίου, «Νorman Αtlantic» ακούστηκαν πριν από λίγο σε απευθείας μετάδοση στην Ελληνική τηλεόραση  και ο κόσμος βρίσκεται σε απόγνωση καθότι το πλοίο άρχισε να παίρνει κλίση  και τα σωστικά πτητικά μέσα τερμάτισαν εδώ και λίγη ώρα  το έργο τους .Ενας εκ των επιβατών boatfloges1ελληνικής καταγωγής ονόματι Παπαθανασίου δήλωσε πως βρίσκονται στο έλεος του Θεού , οι καπνοί έχουν σκεπάσει το πλοίο και κανένας δεν γνωρίζει πότε θα ξαναρχίσει η επιχείριση διάσωσης τους γιατί οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες .Σε κάποια στιγμή εκτός ελέγχου  είπε στους δημοσιογράφους; «Κλείστε τα όλα και πηγαίνετε να βάλετε φωτιά στους υπουργούς και στις υπουργίνες… είναι όλοι άχρηστοι»    Πάνικος και χάος είναι οι εικόνες που μεταδίδονται από το πλοίο  ενώ  μάχη με το χρόνο δίνει η ιταλική ακτοφυλακή, σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, για την διακομιδή όλων των επιβατών, από το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο στο οποίο τα ξημερώματα εκδηλώθηκε υπό αδιευκρίνιστη αιτία, πυρκαγιά στο γκαράζ του, ενώ έπλεε 45 ναυτικά μίλια από την Κέρκυρα. Εώς τώρα απο το «Νorman Αtlantic» έχουν διασωθεί 156 άτομα σε σύνολο 411.

Πρίν από λίγο επιβεβαιώθηκε η πληροφορία πως υπάρχει ένας νεκρός και δύο τραυματίες.

Οι διασωθέντες, έχουν επιβιβαστεί στο επιβατηγό-οχηματαγωγό Cruise Europa, στο φορτηγό πλοίο Spirit of Piraeus, στο φορτηγό Aby Jeannette, ενώ 9 έχουν ήδη αποβιβαστεί στο Λέτσε της Ιταλίας και ένας ακόμη βρίσκεται σε σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής εν πλώ προς το Πρίντιζι.
Το ελληνικό Super Puma που επιχειρεί ήδη στο σημείο είχε μεταφέρει στο παραπλέον επιβατηγό-οχηματαγωγό Cruise Europa 10 Έλληνες και 2 Ουκρανούς επιβαίνοντες του Norman Atlantic, μέχρι λίγο πριν τις 18.00newego_LARGE_t_1101_54443749_type12713

Καθ’ οδόν είναι και δεύτερο ελληνικό ελικόπτερο Super Puma για να συμμετάσχει στην επιχείρηση απεγκλωβισμού.
Η επιχείρηση αεροκομιδής θα διαρκέσει όλη τη νύχτα αν χρειαστεί, σύμφωνα με ανακοίνωση των ελληνικών αρχών.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της ναυλώτριας εταιρείας ΑΝΕΚ στο πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η φωτιά διατηρείται στο πλοίο σε μειωμένα επίπεδα.

Μετά τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών στην περιοχή, ελικόπτερο Super Puma αναχώρησε από την Κέρκυρα για να πραγματοποιήσει αερομεταφορά των επιβατών.
Σχολιάζοντας τις πληροφορίες σε μέσα ενημέρωσης, περί προβλήματος και παρατηρήσεων εγγράφου από το λιμεναρχείο Πάτρας στο συγκεκριμένο πλοίο, ο εκπρόσωπος της ΑΝΕΚ ανέφερε ότι το «Νorman Αtlantic» είχε όλα τα πιστοποιητικά ασφαλείας σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες ασφαλείας, και δεν είχε διαπιστωθεί κάνενα πρόβλημα στα συστήματα ασφαλείας και συναγερμού του πλοίου.
Ο εκπρόσωπος τόνισε παράλληλα ότι η μετεπιβίβαση των επιβατών του πλοίου συνεχίζεται με καλούς ρυθμούς, λόγω συμμετοχής των ελληνικών ελικοπτέρων «super puma» που έχουν δυνατότητα να μεταφέρουν τέσσερα άτομα το καθένα.

Όπως έκανε γνωστό ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, Νίκος Λαγκαδιανός, το πλοίο «βρίσκεται εντός θαλάσσιας περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης της ιταλικής ακτοφυλακής και ως εκ τούτου η διαχείριση του περιστατικού έχει περάσει πλέον στο αρμόδιο κέντρο έρευνας και διάσωσης της Ρώμης, ενώ από το ενιαίο κέντρο συντονισμού έρευνας και διάσωσης τα δεσμευμένα πλοία παραμένουν για παροχή συνδρομής σε συνεργασία με την ιταλική ακτοφυλακή».

Στόχος των ιταλικών αρχών είναι πλέον να καταφέρουν να ολοκληρώσουν την επιχείρηση πριν πέσει το σκοτάδι, αλλά αν κριθεί απαραίτητο, η επιχείρηση θα συνεχιστεί και κατά την διάρκεια της νύχτας.
Αν και τα έντονα καιρικά φαινόμενα που επικρατούσαν από το πρωί στην περιοχή έχουν υποχωρήσει κάπως, η επιχείρηση εγκατάλειψης του φλεγόμενου πλοίου και διάσωσης των επιβατών γίνεται με μεγάλη δυσκολία λόγω των ισχυρών ανέμων, της βροχής καθώς και της ομίχλης. Σημειώνεται επίσης ότι λόγω του μεγάλου κυματισμού, το πλοίο μετακινείται συνεχώς.
Εδώ και ώρα ρυμουλκό που βρίσκεται στο σημείο πραγματοποιεί συνεχείς ρίψεις νερού για την κατάσβεση της μεγάλη φωτιάς που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα στο γκαράζ του πλοίου.
Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα, οι επιβάτες και πλήρωμα είναι διαφόρων εθνοτήτων εκ των οποίων 234 είναι οι Έλληνες και συνολικά 44 Ιταλοί.

Μιλώντας νωρίτερα σε τηλεοπτικά μέσα, οι επιβάτες που εξακολουθούν να βρίσκονται στο τελευταίο κατάστρωμα του φλεγόμενου πλοίου κάνουν λόγο για εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες καθώς το κρύο είναι δριμύ ενώ επικρατεί δύσπνοια λόγω του έντονου καπνού. Ωστόσο, όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος του Λιμενικού, κανείς επιβάτης δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα στην υγεία του.

Το πλοίο «Νorman Αtlantic» είναι ιδιοκτησίας του ιταλικού ναυπηγείου Visentini που έχει μελετήσει ένα νέο είδος σύγχρονων πλοίων RoRo με χαμηλή κατανάλωση.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε τα ξημερώματα σε ένα από τα γκαράζ του πλοίου για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία και γρήγορα εξαπλώθηκε.