Σήμερα η συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας-Τουρκίας

Unknown-1Λίγες ώρες πριν  την συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αττάλεια , ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας  με συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu επιχειρεί να εκτονώσει την ένταση αλλά και να διαβεβαιώσει την Άγκυρα πως εάν αυτή το επιθυμεί και το επιδιώξει, θα μπορεί να βρίσκεται εντός παιχνιδιού και να συμμετέχει στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Η συνάντηση Κατρούγκαλου – Τσαβούσογλου θα πραγματοποιηθεί σήμερα  Πέμπτη, μία ημέρα μετά την ιστορική, όπως χαρατηρίστηκε , τριμερή σύνοδο Ισραήλ – Ελλάδας – Κύπρου στην Ιερουσαλήμ με την παρουσία του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο.

Υπό τη σκιά λοιπόν αυτής της συνόδου της Ιερουσαλήμ πραγματοποιείται την Πέμπτη 21 Μαρτίου η συνάντηση της Αττάλειας όπου οι Γ. Κατρούγκαλος και Μ. Τσαβούσογλου θα συζητήσουν επί δύο βασικών ζητημάτων.

Το Κυπριακό και τη βασική παράμετρο που είναι οι εγγυήσεις και άρα το ζήτημα ασφαλείας σε ένα νέο καθεστώς στο νησί, αλλά και τις κινήσεις της Άγκυρας όσον αφορά στα ενεργειακά ζητήματα στην ανατολική Μεσόγειο και την ΑΟΖ της Κύπρου.

Στο πλαίσιο αυτό η συνέντευξη του κ. Κατρούγκαλου στο Anadolu προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία. Η εφημερίδα Hurriyet που φιλοξενεί τη συνέντευξη τιτλοφορεί χαρακτηριστικά: «Ποιος μπορεί να αποκλείσει την Τουρκία από την περιοχή;».

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος αναφερόμενος στα ενεργειακά ζητήματα που έχουν ανακύψει επισημαίνει κατά την τουρκική εφημερίδα και το Anadolu: «Όσον αφορά στα ενεργειακά βεβαίως και βλέπουμε θετικά τη συμμετοχή της Τουρκίας. Η χώρα αυτή διαθέτει πολλά χιλιόμετρα ακτογραμμής. Ποιος μπορεί να την αποκλείσει από την περιοχή; Ουδείς ισχυρίζεται κάτι τέτοιο».

 

Όσον αφορά δε στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και την πρόσφατη απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, πάντα σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet και το πρακτορείο Anadolu σημειώνει: «Η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου δεν είναι δεσμευτική. Οι Έλληνες ευρωβουλευτές την καταψήφισαν. Θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανή την προοπτική ένταξης της Τουρκίας. Κάτι τέτοιο θα ήταν υπέρ του τουρκικού λαού, της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Την Τουρκία τη θέλουμε ως γείτονα της Ευρώπης και όχι ως εχθρό».