Οι ΗΠΑ ελπίζουν στη συνέχιση της συνεργασίας με τον Καζακστάν

Λίγο μετά την παραίτηση του προέδρου του Καζακστάν Νουρσουρλτάν Ναζαρμπάγιεφ νωρίτερα σήμερα, Unknown-4αξιωματούχος των ΗΠΑ ανέφερε ότι ο Λευκός Οίκος ελπίζει στη συνέχιση της καλής συνεργασίας με το Καζακστάν.

«Οι ΗΠΑ ελπίζουν να συνεχίσουν να συνεργάζονται με την Αστάνα σε διάφορα θέματα, μετά την παραίτηση του προέδρου Νουρσουρλτάν Ναζαρμπάγιεφ», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο Sputnik την Τρίτη.

«Γνωρίζουμε την απόφαση του προέδρου Νουρσουρλτάν Ναζαρμπάγιεφ να παραιτηθεί και τον διορισμό του προέδρου της Γερουσίας του Καζακστάν Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγιεφ ως πρόεδρου», δήλωσε ο εκπρόσωπος. «Το Καζακστάν είναι ένας ενισχυμένος στρατηγικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών και προσβλέπουμε να συνεχίσουμε τη δουλειά μας με το Καζακστάν σε μια ευρεία ποικιλία θεμάτων».

Ο Ναζαρμπάγιεφ ανακοίνωσε την παραίτησή του νωρίτερα σήμερα σε τηλεοπτικό διάγγελμα του προς το λαό της χώρας. Ο διάδοχός του θα προκύψει από προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2020.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Καζακστάν απολαμβάνουν μια ισχυρή διμερή σχέση, όπως έδειξε η ιστορική συνάντηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο Ναζαρμπάγιεφ πέρυσι και αναμένουμε ότι αυτή η δυναμική θα συνεχιστεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος. «Όπως δήλωσε προηγουμένως ο υπουργός Πομπέο, το Καζακστάν έχει αναλάβει βασικό ρόλο στην παγκόσμια σκηνή ως εταίρος για την εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας και για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και διασύνδεσης στην Κεντρική Ασία και πέραν αυτής», πρόσθεσε.

Ο Ναζαρμπάγιεφ, 78 ετών, κατείχε αρκετές ανώτερες θέσεις στην Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Καζακστάν, η οποία ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης. Μετά τη διάλυση της Ένωσης, ο Ναζαρμπάγιεφ παρέμεινε στην εξουσία και έγινε πρόεδρος της ανεξάρτητης Δημοκρατίας του Καζακστάν.