Ερντογάν:«Την Ιστανμπούλ δεν θα την κάνετε Κωνσταντινούπολη οι πρόγονοί έφυγαν…σε φέρετρα».

082504Σε ένα νέο ρεσιτάλ φασισμού και ρατσιστικού μίσους ο Τούρκος Προεδρος σε ομιλία του στα Δαρδανέλλια, ο  δήλωσε ότι την «Ιστανμπούλ δεν θα την κάνετε Κωνσταντινούπολη», προσθέτοντας ότι «οι πρόγονοί σας ήρθαν» και ορισμένοι έφυγαν «σε φέρετρα».

«Είμαστε εδώ τα τελευταία 1.000 χρόνια. Θα είμαστε εδώ μέχρι το τέλος των ημερών. Δεν θα κάνετε την Ιστανμπούλ Κωνσταντινούπολη. Οι πρόγονοί σας ήρθαν. Επέστρεψαν κάποιοι ζωντανοί, κάποιοι σε φέρετρα. Αν έρχεστε με τις ίδιες προθέσεις, σας περιμένουμε. Θα σας αποχαιρετήσουμε όπως τους προγόνους σας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν έκανε επίσης αναφορές σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.

Στην ανατολική Μεσόγειο «δοκιμάζουν την υπομονή μας καθώς παραβιάζουν τα δικαιώματα μας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος. Στο Αιγαίο, «δοκιμάζουν την υπομονή μας, προσπαθώντας να μας περιορίσουν», όπως είπε.

«Δοκιμάζουν τη χώρα μας ακόμη και 16.000 χιλιόμετρα μακριά στη Νέα Ζηλανδία», πρόσθεσε, σύμφωνα με τη Hurriyet.

Πολλές ήταν οι αναφορές του Τούρκου προέδρου και στον Κεμάλ και στα γεγονότα στα Δαρδανέλλια, όπου, πριν από 104 χρόνια, όπως είπε, «πετύχαμε νίκη με αίμα».

Ο Ερντογάν παρομοίασε, μάλιστα, τη δήλωση του γιου του Μπένιαμιν Νετανιάχου περί Κωνσταντινούπολης που ήταν «κέντρο του ορθόδοξου Χριστιανισμού», με το μανιφέστο του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας. «Είναι το ίδιο. Τρέφονται από την ίδια πηγή», είπε.

Οι σημερινές δηλώσεις Ερντογάν έρχονται μετά από χτεσινή του ομιλία, με αναφορές στη Μικρασιατική Καταστροφή και στον Κεμάλ που έριξε «τους άπιστους στη θάλασσα».

«Σμύρνη! Εσένα που ο Μουσταφά Κεμάλ στις 9 Σεπτεμβρίου με τον στρατό του σε απελευθέρωσε για άλλη μια φορά. Σμύρνη εσύ που ρίχνεις τους άπιστους στη θάλασσα και προστατεύεις τους ανήμπορους», είχε δηλώσει ο Τούρκος πρόεδρος.

Για την  επίθεση στη Νέα Ζηλανδία, ο Ερντογάν δήλωνε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ποτέ η Ινσταμπούλ να γίνει Κωνσταντινούπολη και να μετατραπεί η Αγιά Σοφιά σε εκκλησία.

«Αυτός ο αλήτης αναφέρεται στην “Ινσταμπούλ” ως “Κωνσταντινούπολη” και ισχυρίζεται ότι θέλει να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε Εκκλησία. Αυτό το έθνος δεν πρόκειται να επιτρέψει κάτι τέτοιο», είχε δηλώσει, αναφερθείς στον μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας.