Ο δράστης της πολύνεκρης επίθεσης στη Ν.Ζηλανδία επισκέφτηκε την Ελλάδα και τα Βαλκάνια

Ο δράστης της πολύνεκρης επίθεσης επισκέφτηκε την Ελλάδα πέρα από τα ταξίδια στα Βαλκάνια που είχαν γίνει προηγουμένως γνωστά, ενώ έχουν επιβεβαιωθεί και οι επισκέψεις του στην Τουρκία.

Ο μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας2596791 Μπρέντον Τάραντ, είχε διαμείνει λίγες ημέρες στην Ελλάδα, τον Μάρτιο του 2016, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ.

Ο Τάραντ έφτασε στις 20 Μαρτίου με πτήση από την Κωνσταντινούπολη στην Ελλάδα και διέμεινε για λίγες ημέρες στο Ηράκλειο της Κρήτης και την Σαντορίνη.

Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα της αστυνομίας πάλι το 2016, είχε διέλθει δύο φορές από την Ελλάδα με πτήσεις transit, στις 29 Νοεμβρίου και στις 10 Δεκεμβρίου, αναφέρει το ΑΜΠΕ.όπως είχε γίνει σε πρώτη φάση γνωστό, ο δράστης του μακελειού στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας φέρεται να είχε επισκεφθεί τα Βαλκάνια αρκετές φορές.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Βουλγαρίας έχουν ξεκινήσει έρευνες, μάλιστα, για πιθανές διασυνδέσεις του Αυστραλού δολοφόνου στα Βαλκάνια. Ο ίδιος είχε επισκεφθεί τον Νοέμβριο του 2018 τη Βουλγαρία και από εκεί, μετέβη αεροπορικώς στο Βουκουρέστι. Στη Ρουμανία νοίκιασε ένα αυτοκίνητο για να ταξιδέψει στην Ουγγαρία.

Εν τω μεταξύ, από τις 28 έως τις 30 Δεκεμβρίου 2016, είχε επισκεφθεί και τη Σερβία, ενώ ταξίδεψε στο Μαυροβούνιο, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και στην Κροατία.

Ο 28χρονος δράστης από την Αυστραλία εργαζόταν ως προσωπικός γυμναστής σε ένα γυμναστήριο κατά την περίοδο 2009 — 2011 και έπειτα ξεκίνησε τα ταξίδια, αφού έβγαλε χρήματα από κρυπτονομίσματα.

Πριν από την επίθεση, είχε αναρτήσει πολυσέλιδο μανιφέστο στο διαδίκτυο, όπου στοχοποιούσε πολιτικούς τους οποίους χαρακτήριζε «εχθρούς» των ευρωπαϊκών κρατών, ενώ στο στόχαστρό του έβαζε και τους Τούρκους της Ευρώπης, τονίζοντας ότι «ερχόμαστε για την Κωνσταντινούπολη» και την Αγιά Σοφιά.