Στο μικροσκόπιο τα ταξίδια του μακελάρη της Ν.Ζηλανδίας

Το φως της δημοσιότητας έχουν δει αρκετές πληροφορίες σχετικά με τα ταξίδια του Μπρέντον Τάραντ, του άνδρα που σκόρπισε τον θάνατο σε δύο τεμένη στη Νέα Ζηλανδία την Παρασκευή. Ο δράστης φαίνεται πως επισκέφτηκε την Ελλάδα δύο φορές, πέρα από τα ταξίδια στα Βαλκάνια που είχαν γίνει προηγουμένως γνωστά. Επιβεβαιώθηκαν και οι επισκέψεις στην Τουρκία.2611486

Μεταξύ των προορισμών που επισκέφτηκε ο μακελάρης της Νέας Ζηλανδία, φέρεται πως ήταν και η Ελλάδα, καθώς ήδη μια σειρά από χώρες έχουν επιβεβαιώσει τα ταξίδια του δράστη της πολύνεκρης επίθεσης στα δύο τεμένη, σε αυτές.Συγκεκριμένα, όπως είχε γίνει σε πρώτη φάση γνωστό, ο δράστης του μακελειού στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας φέρεται να είχε επισκεφθεί τα Βαλκάνια αρκετές φορές.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Βουλγαρίας έχουν ξεκινήσει έρευνες, μάλιστα, για πιθανές διασυνδέσεις του Αυστραλού δολοφόνου στα Βαλκάνια. Ο ίδιος είχε επισκεφθεί τον Νοέμβριο του 2018 τη Βουλγαρία και από εκεί, μετέβη αεροπορικώς στο Βουκουρέστι. Στη Ρουμανία νοίκιασε ένα αυτοκίνητο για να ταξιδέψει στην Ουγγαρία.

Εν τω μεταξύ, από τις 28 έως τις 30 Δεκεμβρίου 2016, είχε επισκεφθεί και τη Σερβία, ενώ ταξίδεψε στο Μαυροβούνιο, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και στην Κροατία.

Την εποχή εκείνη φέρεται να ταξίδευε κυρίως με λεωφορείο.

Παράλληλα χθες, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι ο μακελάρης επισκέφθηκε την Τουρκία δύο φορές στο παρελθόν, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα για τις επαφές που έκανε στη χώρα.

Αλλά και οι Αρχές στην Κροατία και στη Βοσνία επιβεβαίωσαν ότι ο Τάραντ πέρασε από τις χώρες τους τέλη 2016 με αρχές 2017 — ταξίδια για τα οποία εκφράζονται υποψίες να είχαν σκοπό κάποια παραστρατιωτική εκπαίδευση.

Όσον αφορά στις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για τις επισκέψεις του μακελάρη στην Ελλάδα, ο Μπρέντον Τάραντ φέρεται να είχε κάνει δύο ταξίδια στην Ελλάδα το 2016.

Όπως ενημέρωσαν οι Αρχές της Νέας Ζηλανδίας τις αντίστοιχες στη χώρα μας, η πρώτη φορά που έφτασε ο Τάραντ στην Αθήνα ήταν στο ταξίδι του από το Κάιρο στο Βουκουρέστι με πτήση τράνζιτ που πραγματοποίησε στάση 10 λεπτών.

Η δεύτερη επίσκεψη, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, έγινε τον Μάρτιο του ίδιου έτους, όπου φαίνεται ότι παρέμεινε στη Ελλάδα για περίπου 10 ημέρες, ωστόσο, το ταξίδι ήταν μάλλον ταξίδι αναψυχής.

Οι Αρχές διερευνούν το ενδεχόμενο να έκανε διάφορες επαφές, ενώ πιστεύεται ότι ο δράστης θα μπορούσε να έχει φτάσει στη χώρα με λεωφορείο.

Ο 28χρονος δράστης από την Αυστραλία εργαζόταν ως προσωπικός γυμναστής σε ένα γυμναστήριο κατά την περίοδο 2009 — 2011 και έπειτα ξεκίνησε τα ταξίδια, αφού έβγαλε χρήματα από κρυπτονομίσματα.

Πριν από την επίθεση, είχε αναρτήσει πολυσέλιδο μανιφέστο στο διαδίκτυο, όπου στοχοποιούσε πολιτικούς τους οποίους χαρακτήριζε «εχθρούς» των ευρωπαϊκών κρατών, ενώ στο στόχαστρό του έβαζε και τους Τούρκους της Ευρώπης, τονίζοντας ότι «ερχόμαστε για την Κωνσταντινούπολη» και την Αγιά Σοφιά.

Σε λογαριασμό του στο Twitter, ο δράστης είχε δημοσιεύσει αρκετές φωτογραφίες από όπλα καθώς και σύνδεσμο προς το μανιφέστο του.

Στο μανιφέστο φαίνεται επίσης ότι ο ίδιος σχεδίαζε την επίθεση για δύο χρόνια.

Άλλωστε, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε, χθες, ότι εάν δεν είχε συλληφθεί, θα είχε σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους.

Ο τραγικός απολογισμός της επίθεσής του ανέρχεται σε 50 νεκρούς.

Ο δράστης χθες εμφανίστηκε απαθής ενώπιον του δικαστηρίου, όπου του απαγγέλθηκαν οι πρώτες κατηγορίες για ανθρωποκτονία.