Η λέξη «Turkofagos» ήταν γραμμένη σε όπλο του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας

2596791Μηνύματα και λέξεις σε διάφορες γλώσσες ήταν γραμμένες πάνω σε όπλο του άντρα που προκάλεσε το λουτρό αίματος στη Νέα Ζηλανδία, ανοίγοντας πυρ σε δύο τεμένη στο Κράιστσερτς με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο πολλοί άνθρωποι..

Μεταξύ αυτών υπήρχε και η λέξη «Turkofagos».

Φωτογραφίες του όπλου που πιθανότατα ταυτίζεται με αυτό που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση της Παρασκευής, είχαν αναρτηθεί σε λογαριασμό στο Twitter που φέρεται να άνηκε στον δράστη, όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος Matthew Keys.

​Το όπλο φαίνεται να απεικονίζεται εξάλλου και στο βίντεο από τη ζωντανή μετάδοση (livestreaming) που έκανε ο δράστης για τουλάχιστον 15 λεπτά.

​Έλληνας δημοσιογράφος που δημοσιεύει τις επίμαχες εικόνες στο Facebook τονίζει ότι η χρήση της ελληνικής λέξης με λατινικούς χαρακτήρες δεν τον συνδέει απαραίτητα με την Ελλάδα.

Μεταξύ των γραμμένων λέξεων και ονομάτων πάνω στον οπλισμό του δράστη, ήταν ακόμη ο Ρώσος στρατιωτικός διοικητής Ντμίτρι Σενιάβιν, διάσημος για τις νίκες του κατά των Τούρκων στη Μάχη στα Δαρδανέλια το 1807, στο πλαίσιο του Ρωσοτουρκικού πολέμου. Γραμμένα στα γεωργιανά ήταν και τα ονόματα του βασιλιά Ντέιβιντ Σοσλάν, γνωστού για τα στρατιωτικά του επιτεύγματα εναντίον Μουσουλμάνων, καθώς και του βασιλιά Δαβίδ Δ΄ που είχε το προσωνύμιο ο Χτίστης και είχε κατορθώσει να απωθήσει τους Σελτζούκους Τούρκους από τη χώρα.

Επιπλέον, στον οπλισμό αναγράφονταν τα ονόματα του διάσημου συγγραφέα και στρατιωτικού διοικητή του Μαυροβουνίου, Μάρκο Μίλανοβ, ο οποίος πολέμησε για την απελευθέρωση από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, καθώς και του Βρετανού ναυάρχου Έντουαρντ Κόδριγκτον, που συμμετείχε σε μάχες εναντίον των Τούρκων.

Ακόμη, το όνομα του Ερνστ Στάρεμπεργκ που ηγήθηκε στον αγώνα εναντίον των Οθωμανών κατά τη γνωστή πολιορκία της Βιέννης.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ο δράστης της πολύνεκρης επίθεσης φόραγε στολή παραλλαγής, αλεξίσφαιρο και κράνος και χρησιμοποίησε αυτόματο τουφέκι όταν άνοιξε πυρ μέσα στο ένα από τα τεμένη, στο κέντρο της πόλης.