Στο Αμερικανικό Κογκρέσσο ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ

*H  λεγόμενη φόρμουλα «Cost Plus 50» προκαλεί τριγμούς  και αντιδράσεις στα μέλη της Συμμαχίας.

*Μόνο μόνο πέντε από τα 29 μέλη της συμμαχίας — η Εσθονία, η Ελλάδα, η Λετονία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες — τηρούν σήμερα τη δέσμευσή τους να δαπανήσουν το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα.

 

 

406639Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έχει προσκληθεί να μιλήσει σε συνεδρίαση του Κογκρέσου των ΗΠΑ στις αρχές Απριλίου, με την ευκαιρία της  70ης επετείου από την ίδρυση της βορειοατλαντικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ.ανακοίνωσε η πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι σε δελτίο τύπου.

«Είναι τιμή μου ως πρόεδρος, εξ ονόματος της ηγεσίας της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας, να σας απευθύνω πρόσκληση για μια κοινή συνάντηση των δύο τμημάτων του Κογκρέσου… στις 11 π.μ. την Τετάρτη 3 Απριλίου, 2019», έγραψε η Πελόζι στην επιστολή της προς τον Στόλτενμπεργκ τη Δευτέρα.

«Κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης εποχής για τις Ηνωμένες Πολιτείες, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, το αμερικανικό Κογκρέσο και ο αμερικανικός λαός προσβλέπουν στο μήνυμά σας για φιλία και εταιρική σχέση, καθώς εργαζόμαστε μαζί για να ενισχύσουμε την κρίσιμη συμμαχία μας και να προωθήσουμε ένα μέλλον ειρήνης στον κόσμο», έγραψε η Πελόζι στην επιστολή της.

Το Bloomberg ανέφερε την περασμένη εβδομάδα, επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους και ανθρώπους που ενημερώθηκαν σχετικά με το θέμα ότι η κυβέρνηση Τραμπ προετοίμαζε σχέδια για τη Γερμανία, την Ιαπωνία και τελικά άλλες χώρες που φιλοξενούν αμερικανικά στρατεύματα προκειμένου να πληρώσουν το πλήρες τίμημα για την ανάπτυξη Αμερικανικών στρατευμάτων στις αντίστοιχες χώρες τους, συν 50 τοις εκατό ή περισσότερο για το «προνόμιο της φιλοξενίας» τους.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα έθνη που φιλοξενούν σήμερα τις αμερικανικές δυνάμεις θα μπορούσαν να κληθούν να πληρώσουν πέντε έως έξι φορές περισσότερα από αυτά που κάνουν τώρα με τη λεγόμενη φόρμουλα «Cost Plus 50».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος συχνά επικρίνει τους συμμάχους για την έλλειψη αμυντικών δαπανών, έχει υποστηρίξει την ιδέα εδώ και μήνες, ανέφερε η έκθεση. Οι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι το «Κόστος Plus 50» είναι μία από τις πολλές ιδέες που εξετάζονται και μπορεί να μειωθεί.

Παρά το αρχικό στάδιο της πρότασης, έχει στείλει «κύματα κλονισμού» στα υπουργεία άμυνας και εξωτερικών των ΗΠΑ, όπου οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι η πρόταση θα μπορούσε να αποξενώσει περαιτέρω συμμάχους στην Ασία και την Ευρώπη, αμφισβητώντας ήδη τη δέσμευση του Τραμπ έναντι αυτών.

Από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιανουάριο του 2017, ο Τραμπ έχει επανειλημμένα πιέσει άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να εκπληρώσουν τις ετήσιες υποχρεώσεις τους για αμυντικές δαπάνες στο πλαίσιο της συμμαχίας. Επιπλέον, ο Τραμπ έχει απειλήσει να αποχωρήσει από το μπλοκ αν τα μέλη του ΝΑΤΟ δεν συμβάλλουν περισσότερο στις αμυντικές δαπάνες.

Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, μόνο πέντε από τα 29 μέλη της συμμαχίας — η Εσθονία, η Ελλάδα, η Λετονία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες — τηρούν σήμερα τη δέσμευσή τους να δαπανήσουν το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα.