Προβλήματα με καρτέλ και αναταράξεις στο Ισραήλ για Noble και Delek

Η Κυπριακή Κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις που αφορούν τις εταιρείες Noble και Delek στο Ισραήλ και του Επιτρόπου της Αρχής κατά των μονοπωλίων της χώρας και αναμένει την κατάληξη τους χωρίς οποιοδήποτε σχόλιο καθώς θεωρεί πως πρόκειται για εσωτερικό θέμα της γείτονος.Cypriot President Demetris Christofias aboard the Homer Ferrington rig operated by Noble Energy in the east Mediterranean

Σύμφωνα με επίσημη   πηγή, η Κυβέρνηση δεν επιθυμεί να σχολιάσει ένα θέμα που αφορά εσωτερικές διαδικασίες μιας γειτονικής χώρας.Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση παρακολουθεί και αξιολογεί τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Jerusalem Post”, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Εθνικής Υποδομής, Ενέργειας και Υδάτων Orna Hozman-Bechor, απέστειλε επιστολή στον Επίτροπο της Αρχής κατά των Μονοπωλίων David Gilo την Τετάρτη, σε σχέση με την ανακοίνωσή του νωρίτερα εντός της εβδομάδας ότι δεν υποβληθεί προς έγκριση ένα συναινετικό διάταγμα, αναφορικά με τη συμμετοχή των εταιρειών Noble και Delek στο «Λεβιάθαν».

Το διάταγμα προέβλεπε ότι η Delek Group και η Noble Energy, κύριοι εταίροι στο «Λεβιάθαν» και στο «Ταμάρ», θα συνέχιζαν τη λειτουργία των κοιτασμάτων, χωρίς να θεωρούνται «καρτέλ», όμως θα ήταν αναγκασμένες να πουλήσουν τα μικρότερα κοιτάσματά τους, «Καρίς» και «Τανίν».

Στην επιστολή της η κ. Hozman-Bechor αναφέρει ότι «δεν συντρέχουν οποιεσδήποτε αλλαγές οι οποίες να δικαιολογούν την κίνηση αυτή», ενώ προσθέτει ότι οι αλλαγές θα μπορούσαν να προκαλέσουν «σημαντικές και θεμελιώδεις ζημιές στον τομέα της ενέργειας στο Ισραήλ».

Σύμφωνα με την Αντιμονοπωλιακή Αρχή, το προτεινόμενο διάταγμα «δεν μπορεί να δικαιολογηθεί σύμφωνα με τις πρόνοιες του αντιμονοπωλιακού νόμου» ενώ παρατίθενται μια σειρά από λόγοι, όπως ότι με το παρών διάταγμα δεν εξασφαλίζεται ένα πραγματικά ανταγωνιστικό περιβάλλον, που θα έλυνε το πρόβλημα του μονοπωλίου.

Παράλληλα με την απόσυρση της στήριξής του στο διάταγμα την Τρίτη, ο κ. Gilo ενημέρωσε τις Delek και Noble Energy ότι η Αρχή θα εξετάσει κατά πόσο η ιδιοκτησία του «Λεβιάθαν» αποτελεί μια «περιοριστική διευθέτηση», εννοώντας ένα καρτέλ, κάτι που είναι παράνομο στο Ισραήλ.

Εκπρόσωποι των δύο εταιρειών θα έχουν την ευκαιρία να καταρρίψουν τον ισχυρισμό για καρτέλ, κατά τη διάρκεια ακρόασης τον Ιανουάριο, κατέληξε η Αντιμονοπωλιακή Αρχή.

Στο μεταξύ το Υπουργείο Ενέργειας της χώρας, προειδοποίησε για σοβαρές γεωπολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις στο Ισραήλ  σε περίπτωση που παγώσει η ανάπτυξη των κοιτασμάτων του «Λεβιάθαν».