Η Κίνα έτοιμη να στηρίξει οικονομικά τη Ρωσία

cosmod 

Κινεζική χείρα βοηθείας φαίνεται ότι θα έχει η Ρωσία που πλήττεται από την οικονομική κρίση. Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα «Moscow Times», η κινεζική κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να προσφέρει οικονομική βοήθεια στη Μόσχα, εφόσον τη χρειαστεί.

 

Παρά τις ανησυχίες που εξέφρασε ο Γερμανός ΥΠΕΞ Σταϊνμάγερ ότι η Ρωσία ενδέχεται να αποσταθεροποιηθεί, η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος να σκεφτούμε την άρση των κυρώσεων

Στην ιστοσελίδα της η ρωσική εφημερίδα, επικαλούμενη δηλώσεις του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών, έγραψε ότι το Πεκίνο είναι πρόθυμο να συνδράμει οικονομικά τον σύμμαχό του, αν και έσπευσε να υπογραμμίσει ότι η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει μόνη της τα τρέχοντα οικονομικά προβλήματα.

«Εάν η ρωσική πλευρά έχει ανάγκη από οικονομική βοήθεια, είμαστε έτοιμοι να της την προσφέρουμε εμείς», τόνισε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι σε κινεζική εφημερίδα, εξαίροντας παράλληλα τις σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες έχουν στενούς οικονομικούς (στον τομέα της ενέργειας) και διπλωματικούς δεσμούς.

Βερολίνο
Πάντως το Βερολίνο χθες έστειλε το μήνυμα ότι προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος να εξεταστεί οποιαδήποτε άμβλυνση των κυρώσεων τις οποίες έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ενωση στη Μόσχα.

Παρά τις ανησυχίες που εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Σταϊνμάγερ ότι η Ρωσία ενδέχεται να αποσταθεροποιηθεί εάν οι δυτικές κυρώσεις δεν αποκλιμακωθούν, η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Κριστιάνε Βιρτς, δήλωσε ότι «συμφωνούμε όλοι ότι δεν πρέπει να επιβληθούν νέες κυρώσεις», επισημαίνοντας ότι «όσο τα αίτια για την επιβολή κυρώσεων δεν μεταβάλλονται και δεν έχουν αναιρεθεί, δεν υπάρχει λόγος να σκεφτούμε για την άρση των κυρώσεων ανεξάρτητα από τη συμφωνημένη διάρκειά τους» (μέχρι τον Μάρτιο του 2015).

Χθες ο αγαπημένος των επενδυτών πρώην υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Αλεξέι Κούντριν, ανέφερε ότι η ρωσική κυβέρνηση οδήγησε τη χώρα σε οικονομική κρίση και δεν αντιμετωπίζει άμεσα τα οικονομικά προβλήματα, ενώ εκτίμησε ότι τα αποτελέσματα της κρίσης θα γίνουν περισσότερο αισθητά το επόμενο έτος.