Ριπές και από το ΧΑΚ κατά των Κυπριακών Αερογραμμών

 

Ανελέητο σφυροκόπημα σε ένα οργανισμό που πνέει τα λοίσθια

 

Nέο κτύπημα δέχθηκαν σήμερα οι Κυπριακές Αερογραμμές! Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου ανακοίνωσε Κ.Αερογτην διαγραφή των τίτλων της Εταιρείας από τις 13 Ιανουαρίου 2015, με τη δικαιολογία ότι δεν έχουν υποβάλει μέχρι σήμερα οικονομικές καταστάσεις. Εκείνο όμως που προκαλεί αίθσηση είναι το γεγονός ότι για δύο ολόκληρα χρόνια η Εταιρεία δεν υπέβαλλε τα στοιχεία που περιγράφονται πιο κάτω στην ανακοίνωση και ουδέποτε υπήρξε απειλή για διαγραφή των τίτλων της. Ξαφνικά οι αρχές του ΧΑΚ και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξαντλούν όλη την αυστηρότητά τους και θέλουν να διώξουν την εταιρεία από το πάτωμα, με πρόσχημα ότι έτσι θα προστατέψουν τους επενδυτές. Ωστόσο γιατί αυτή την ευαισθησία δεν την έδειξαν πριν δύο μήνες,   πριν έξι μήνες ή το 2013, εφόσον από το 2012 εκκρεμούσε η υποβολή της ετήσιας οικονομικής έκθεσης και αποφάσιαν να δράσουν τόσο απόλυτα τώρα;

Η απόφαση αυτή του ΧΑΚ έρχεται λίγες μέρες μετά που και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών κ. Αλέκος Μιχαηλίδης επίσης απείλησε με διακοπή της πτητικής άδιεας των ΚΑ αν μέχρι τις 8 Ιανουαρίου 2015 δεν του υποβληθούν στοιχεία για την οικονομική τους κατάσταση. Σύμφωνα με πληροφορίες μας δόθηκε παράταση μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2015 για να υποβληθούν τα όσα ζήτησε. Η σημερινή απαίτηση του ΧΑΚ έρχεται ως συνέχεια σε αυτό το σφυροκόπημα, την ώρα που έχει δημοσιοποιηθεί και δεν έχει διαψευστεί ότι η ΕΕ ετοιμάζεαι να δημοσιοποιήσει την καταδικαστική απόφαση της στις 9 Ιανουαρίου, γεγονός που θεωρείται ότι θα σημάνει και το κλείσιμο της Εταιρείας.

Είναι περίεργα τα όσα συμβάινου και φαίνεται ότι είμαστε όλοι θεατές ενός κακόγουστα στημένου σεναρίου που οδηγεί σε άδοξο τέλος ένα νευραλγικής σημασίας οργανισμό για την Κύπρο.

Η ανακοίνωση του ΧΑΚ

Στην ανακοίνωση, του ΧΑΚ αναφέρειται ότι “αφού έλαβε την έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, θα προχωρήσει με διαγραφή των τίτλων της εταιρείας Κυπριακές Αερογραμμές Δημόσια Λτδ σύμφωνα με την εξουσία που του παρέχει το Άρθρο 178(1) των περί Αξιών και Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου Νόμου ενόψει του γεγονότος ότι έχουν εκλείψει οι προϋποθέσεις ομαλής λειτουργίας της χρηματιστηριακής αγοράς επί των τίτλων της εταιρείας και δεν τηρούνται σημαντικές συνεχείς υποχρεώσεις της έτσι ώστε να τίθενται σε κίνδυνο τα συμφέροντα των επενδυτών”.

Ειδικότερα, το ΧΑΚ αναφέρει ότι η εταιρεία Κυπριακές Αερογραμμές Δημόσια Λτδ δεν έχει τηρήσει την υποχρέωση της για υποβολή και δημοσιοποίηση:

(α)       της Ετήσιας Οικονομικής Έκθεσης για το έτος που έληξε στις 31/12/2012,

(β)       της Εξαμηνιαίας Οικονομικής Έκθεσης για την περίοδο που έληξε στις 30/6/2013,

(γ)       της Ένδειξης Αποτελέσματος για το έτος 2013,

(δ)       της Ετήσιας Οικονομικής Έκθεσης για το έτος που έληξε στις 31/12/2013,

(ε)       της Εξαμηνιαίας Οικονομικής Έκθεσης για την περίοδο που έληξε στις 30/6/2014.