Αμερικανοί διαδηλωτές ζητούν τερματισμό των παρεμβάσεων εναντίον της Βενεζουέλας

Την ισχυρή αλληλεγγύη τους προς τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο εκδηλώνουν  διαδηλωτές στις ΗΠΑ, οι οποίοι ζητούν από την Ουάσινγκτον να απέχει από αθέμιτες παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.

 

Οι διοργανωτές μιας πορείας προς στήριξη του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, που προβλέπεται να διεξαχθεί στις 23 Φεβρουαρίου, απαιτούν από τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν να παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας 2008988της Νότιας Αμερικής, ανέφερε ένας υπάλληλος του Διεθνούς Κέντρου Δράσης (IAC) στο Sputnik.

«Πραγματοποιούμε ενέργειες αλληλεγγύης για τη Βενεζουέλα και κατά της αμερικανικής στρατιωτικής παρέμβασης στη χώρα σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο υπάλληλος.

Η διαδήλωση που διοργανώνει το IAC θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη το Σάββατο και οι διαδηλωτές σχεδιάζουν να ξεκινήσουν την πορεία από την Wall Street.

Ο ακριβής αριθμός των συμμετεχόντων δεν έχει επιβεβαιωθεί, ωστόσο, χιλιάδες άτομα από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Καναδά, της Αυστραλίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Ινδίας, της Ιταλίας, του Ιράν και του Μεξικού μεταξύ άλλων χωρών, υποστήριξαν την έκκληση να αναλάβουν δράση το Σάββατο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του IAC.

Οι διοργανωτές θα χρησιμοποιήσουν το σύνθημα «Όχι πόλεμος στη Βενεζουέλα! Όχι πόλεμος για το πετρέλαιο!» κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης και θα μιλήσουν ενάντια στην ανθρωπιστική βοήθεια των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, η οποία, σύμφωνα με το IAC, είναι «ένα εργαλείο για να προκαλέσει αντιπαράθεση για να δικαιολογήσει μεγαλύτερη αμερικανική παρέμβαση».

Ακόμη, όπως ανέφερε σε δελτίο Τύπου το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, ο ειδικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα Έλιοτ Έιμπραμς ταξιδεύει στην κολομβιανή συνοριακή πόλη Κουκουτά για να στηρίξει την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουάιδο, ο οποίος αυτοαναγορεύθηκε προσωρινός πρόεδρος της χώρας, δήλωσε νωρίτερα ότι η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα θα ξεκινήσει στις 23 Φεβρουαρίου.

Ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο είχε αρνηθεί να δεχτεί την είσοδο στη χώρα σε ανθρωπιστική βοήθεια προερχόμενη από το εξωτερικό, καταδικάζοντας την ως μια συνωμοσία για την ανατροπή της κυβέρνησής του.

Το Διεθνές Κέντρο Ερυθρού Σταυρού (ICRC) στην Κολομβία δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα βοηθήσει στη διανομή των αγαθών, επειδή δεν θεωρεί ότι η βοήθεια των ΗΠΑ είναι πραγματική ανθρωπιστική βοήθεια. Οι αξιωματούχοι του ICRC και το γραφείο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κάλεσαν την Ουάσιγκτον να μην προσδώσει πολιτικό περιεχόμενο στην ανθρωπιστική βοήθεια και να μην παραδώσει βοήθεια χωρίς τη συναίνεση των κυβερνητικών αρχών της Βενεζουέλας.

Πηγή: Sputnik