Ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών στη Σ. Σιάμς για το διπλό φονικό στο Στρόβολο

 

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας επέβαλε σήμερα ποινή άμεσης φυλάκισης τεσσάρων ετών, χωρίς αναστολή, στην κατηγορούμενη για το διπλό φονικό στο Στρόβολο, Σάρα Σιάμς, για τη μοναδική κατηγορία που αντιμετώπιζε και αφορά στη συνωμοσία για διάπραξη ληστείας.imagew-4.aspx

Η Κατηγορούμενη αντιμετώπιζε αρχικά, από κοινού με τους άλλους τρεις κατηγορούμενους στην υπόθεση, οκτώ συνολικά κατηγορίες για τα αδικήματα του   φόνου εκ προμελέτης, της συνωμοσίας για φόνο, της συνωμοσίας για διάπραξη κακουργήματος, της ληστείας Ληστεία, της νυχτερινής διάρρηξης κατοικίας, της απαγωγής προσώπου με σκοπό τον κρυφό και άδικο περιορισμό και της μεταφοράς επιθετικών όπλων.

Όλοι οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν όλες τις κατηγορίες, ενώ πριν την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας η Κατηγορούσα Αρχή ανέστειλε την κατηγορία για το αδίκημα της συνωμοσίας για φόνο για όλους τους κατηγορούμενους.  Να σημειωθεί ότι ο κατηγορούμενος Λοίζος Τζιωνής είχε αρχικά παραδεχθεί όλες τις κατηγορίες, πλην της κατηγορίας διάρρηξης της κατοικίας του άτυχου ζεύγους. Στη συνέχεια άλλαξε δικηγόρο ως επίσης και την απάντησή του, δηλώνοντας μη παραδοχή σε όλες τις κατηγορίες.

Πρόσφατα, η Σιάμς ταυτόχρονα με την αλλαγή του δικηγόρου της, άλλαξε την απάντηση στην κατηγορία της συνωμοσίας για ληστεία από μη παραδοχή σε παραδοχή, ενώ η Κατηγορούσα Αρχή ανέστειλε όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες που αντιμετώπιζε.

Κατά τη τελευταία δικάσιμο, ο νέος δικηγόρος της κατηγορούμενης Θανάσης Κορφιώτης ενημέρωσε το δικαστήριο ότι η πελάτιδα του θα καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση και αγόρευσε για μετριασμό της ποινής της με το δικαστήριο να ορίζει τη σημερινή δικάσιμο για επιβολή της ποινής στη κατηγορία που αντιμετωπίζει.

Ο δικηγόρος της είχε αναφέρει μεταξύ άλλων στο δικαστήριο ότι όταν η κατηγορούμενη γνώρισε το συμβίο της και κατηγορούμενο στην υπόθεση Λοίζο Τζιωνή βυθίστηκε στο σκοτάδι και βρέθηκε εν τέλει στη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα από την οποία προσπαθεί να εξέλθει με την παραδοχή της στην παρούσα διαδικασία.

Η επίδραση που είχε αυτός ο άνθρωπος στην κατηγορούμενη, όπως είχε αναφέρει, ήταν σημαδιακή για τη ζωή της. Από την πρώτη μέρα που γνωρίστηκαν σε πάρτυ σε φιλικό σπίτι, της πρόσφερε ναρκωτικά. Πολύ γρήγορα, η κατηγορούμενη εγκατέλειψε το σπίτι των γονέων της και πήγε για να ζήσει με το συμβίο της στο σπίτι των πατρικών του παππούδων. Οι γονείς της αντιδρούσαν σ’ αυτή της τη σχέση και μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο δικηγόρος της, ο πατέρας της από την πρώτη μέρα τής είχε πει «αυτός ο άνθρωπος θα σε βάλει στη φυλακή».

Όμως η συμπεριφορά του συμβίου της έναντι της, ανέφερε ο συνήγορος της, ήταν ό,τι πιο αρνητικό και εξευτελιστικό μπορεί να σκεφθεί ο ανθρώπινος νους. Την ζήλευε παθολογικά και μάλιστα σε στιγμές ζηλοτυπίας έσπασε 2 κινητά της και ένα ipad-tablet. Την κλείδωνε στο δωμάτιο ή μέσα στο σπίτι, την κτυπούσε, ακόμη και την βίαζε. Μάλιστα, λίγες ώρες μετά τα επίδικα γεγονότα την βίασε στην Αγία Νάπα, όπως είχε αναφέρει.

Είπε επίσης ότι παρόλα αυτά η κατηγορούμενη τον αγαπούσε αλλά συνάμα τον φοβόταν και επιπλέον, φοβόταν ακόμη και για τη ζωή της λόγω της συμπεριφοράς του.

Όσον αφορά στις συνθήκες διάπραξης του αδικήματος, ο συνήγορος της ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για μια οριακή περίπτωση, αφού ήταν μια σιωπηρή της συμπόρευση ως προς το θέμα της ληστείας αποδεχόμενη όμως το ρόλο που της είχε ανατεθεί, σημειώνοντας ότι η ίδια δεν είχε ενεργή ανάμιξη στη ληστεία, δεν το σκέφτηκε, δεν το σχεδίασε, δεν το οργάνωσε και δεν συμμετείχε στη ληστεία. Κατέθεσε επιπρόσθετα την πρόθεσή της να καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση.

Στην επιμέτρηση της ποινής της, το δικαστήριο έλαβε υπόψη όλους τους μετριαστικούς παράγοντες που έχουν αναφερθεί από τον συνήγορο της, τόσο ως προς τις προσωπικές της συνθήκες, όσο και τα όσα αναφέρθηκαν για τις συνθήκες διάπραξης του αδικήματος και την ανάμιξή της, καθώς επίσης και τα όσα αναφέρονται στην Έκθεση του Τμήματος Κοινωνικών Υπηρεσιών.

Ιδιαίτερα, το δικαστήριο έλαβε υπ’ όψιν το νεαρό της ηλικίας της, το λευκό ποινικό της μητρώο, την βοήθεια που προσέφερε στις αστυνομικές αρχές, την παραδοχή της, έστω και σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας, κάτι το οποίο θεωρείται ως παράγοντας μετριασμού της ποινής καθώς και την εκφρασθείσα, μέσω του συνηγόρου, πρόθεσή της να καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας.

Επιπρόσθετα, έλαβε υπ’ όψιν την κακή ψυχολογική κατάσταση, υπό την οποία τελούσε, κατά τον ουσιώδη χρόνο και τα όσα αναφέρθηκαν για τις σχέσεις της με το συμβίο της και τις καταπιεστικές συνθήκες διαβίωσής της με αυτόν.

«Η παρούσα υπόθεση στιγματίζεται με την τραγική κατάληξη του φόνου δύο προσώπων, μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, χωρίς όμως να συνδέεται με την εγκληματική δράση της κατηγορούμενης. Παρά ταύτα δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι η κατηγορούμενη συμμετείχε σε συνωμοσία για διάπραξη ληστείας, ενός αδικήματος μάλιστα του οποίου[…]αποτελεί συστατικό στοιχείο η άσκηση βίας ή η απειλή για χρήση βίας και για το οποίο πριν την διάπραξη του δεν μπορούν να προδιαγραφούν εκ των προτέρων ευκρινώς οι συνέπειες από αυτή την εγκληματική δράση», σύμφωνα με την απόφαση.

«Λαμβάνουμε επίσης υπ’ όψιν ότι συμμετείχε σε συνωμοσία περισσοτέρων από δύο προσώπων, ως προκύπτει από τα μη αμφισβητούμενα γεγονότα, με οργανωμένο σχέδιο δράσης και παρά το ότι δεν ήταν ο ιθύνων νους, ανέλαβε συγκεκριμένο ρόλο περιμένοντας στην οικία που διέμενε ενώ άλλα δύο πρόσωπα αναχώρησαν. Όταν δε ένα πρόσωπο εξ αυτών που αναχώρησαν, αργότερα την ίδια νύχτα, επέστρεψε πίσω, η ίδια το συνόδευσε με σκοπό το εν λόγω πρόσωπο να επιστρέψει πίσω στην επίδικη οικία για παραλαβή κλοπιμαίων, αλλά από τυχαίο γεγονός άλλαξαν διαδρομή, όταν είδαν ένα περιπολικό της αστυνομίας», προστίθεται.

«Έχουμε καταλήξει ότι η αρμόζουσα ποινή στην παρούσα υπόθεση, την οποία επιβάλλουμε στην κατηγορούμενη, είναι ποινή φυλάκισης 4 ετών. Δεν παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι, ο συνήγορος της κάλεσε το Δικαστήριο να αναστείλει την οποιαδήποτε ποινή φυλάκισης αλλά λόγω του ύψους της που είναι πέραν των 3 ετών δεν μπορεί να εξεταστεί αυτό το ενδεχόμενο», αναφέρουν οι τρεις δικαστές του Κακουργιοδικείου.
«Η ποινή φυλάκισης των 4 ετών, να είναι άμεση, να αρχίζει με από σήμερα, αλλά […] να μειωθεί κατά το διάστημα που η κατηγορούμενη τελεί υπό προφυλάκιση, ήτοι από 28/4/2018», καταλήγει η απόφαση.

Σημειώνεται ότι η μέγιστη προβλεπόμενη ποινή για το αδίκημα της συνωμοσίας προς διάπραξη ληστείας είναι φυλάκιση μέχρι 7 έτη.
Εκτός από τη Σιάμς και τον Τζιωνή κατηγορούμενοι στην υπόθεση της στυγερής δολοφονίας του Γιώργου Χατζηγεωργίου και της Ντίνας Σεργίου στην οικία τους στον Στρόβολο, τον περασμένο Απρίλιο, είναι ο ετεροθαλής αδελφός του Τζιωνή, Λευτέρης Σολωμού και ο Μάριος Χατζηξενοφώντος.

Μετά την επιβολή της ποινής, συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε η αντεξέταση του μάρτυρα κατηγορίας, Λοχία του ΤΑΕ Λευκωσίας, Σάββα Σιαμούτη, εκ των ανακριτών της υπόθεσης από την υπεράσπιση των κατηγορουμένων.

Η εκδίκαση της υπόθεσης θα συνεχιστεί στις 5 και 7 Μαρτίου, στις 9 το πρωί, με την παρουσίαση νέων μαρτύρων κατηγορίας από πλευράς της Κατηγορούσας Αρχής.