Νέα πυρά Ερντογάν εναντίον ΗΠΑ για την υπόθεση Γκιουλέν

Για ανειλικρινή στάση για την υπόθεση του Φετχουλάχ Γκιουλέν κατηγόρησε τις ΗΠΑ, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επαναφέροντας το θέμα στο προσκήνιο.

Επίθεση σε βάρος των Αμερικανικών Αρχών εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι λειτουργούν χωρίς ειλικρίνεια στην υπόθεση του Φετχουλάχ Γκιουλέν και με δεδομένη την άρνηση από μέρους της Ουάσινγκτον για την έκδοση του κληρικού, ο οποίος σύμφωνα με την Άγκυρα φέρεται να βρίσκεται πίσω από την απόπερια πραξικοπήματις του 2016.039744

«Δυστυχώς, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ενεργούν χωρίς ειλικρίνεια», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας στο A Haber, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για τη «μη εποικοδομητική στάση» της Ουάσινγκτον όσον αφορά στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, οι Αρχές της Τουρκίας προχώρησαν στη σύλληψη χιλιάδων δημοσιογράφων, διπλωματών, δικαστών, μελών του στρατού και ακτιβιστών υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατηγορώντας τους ότι διαδραμάτισαν κάποιο ρόλο στην απόπειρα πραξικοπήματος και ότι έχουν σχέσεις με τον Γκιουλέν.

Η Άγκυρα έχει επανειλημμένα ζητήσει την έκδοση του Γκιουλένω που βρίσκεται στις ΗΠΑ από το 1999.

Τον δεκέμβριο, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μελβούτ Τσαβούσογλου, είχε δηλώσει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει πει στον Εντογάν ότι οι αμερικανικές Αρχές εξετάζουν την έκδοση του Γκιουλέν. Εντούτοις, ο Λευκός Οίκος επεσήμανε ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο.