Βόμβα Ράμα για τα σύνορα Ελλάδας-Αλβανίας

Την αντίδραση του Γιώργου Κουμουτσάκου προκάλεσε δήλωση του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα, ότι η Αλβανία συζητά με την Ελλάδα τα θαλάσσια σύνορα. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο κ. Ράμα αναφέρθηκε και στην αλλαγή των συνόρων Κοσόβου και Σερβίας.1346528

Η Αλβανία συζητά με την Ελλάδα για «τα σύνορα», ανέφερε ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, σε τηλεοπτική συνέντευξη, μιλώντας και για την ενδεχόμενη τροποποίηση των συνόρων μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας. Η είδηση προκάλεσε την αντίδραση ελληνικών διπλωματικών πηγών, οι οποίες το μεσημέρι της Παρασκευής επιχείρησαν να διαψεύσουν τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας.

«Σήμερα τι συζητάμε με την Ελλάδα; Τα σύνορα. Τα σύνορα τα θαλάσσια και ακόμη δεν έχουμε λύση», είπε ο κ. Ράμα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Vizion Plus TV.

«Τι συζήτησε το Κόσοβο με το Μαυροβούνιο και όλα έγιναν; Τα σύνορα. Γιατί να μη συζητήσουμε τα σύνορα μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας; Θα τα συζητήσουμε, γιατί είναι μια διαδικασία οριοθέτησης», πρόσθεσε ο Αλβανός πρωθυπουργός.

Ο Έντι Ράμα δήλωσε, μάλιστα, ότι για τον ίδιο, το Κόσοβο είναι μέρος της Αλβανίας!

«Για μένα το Κόσοβο είναι μέρος της Αλβανίας. Τα υπόλοιπα είναι θέματα του Ραμούς (Χαραντινάι)», δήλωσε ο Ράμα. Με τον τρόπο αυτό απάντησε σε όσα είχε πει ο πρωθυπουργός του Κοσόβου πως η Αλβανία «πιέζει περισσότερο από ό,τι είναι απαραίτητο στις εσωτερικές υποθέσεις του Κοσσόβου», σύμφωνα με όσα μεταδίδει το αλβανικό ΜΜΕ lapsi.al.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρότι στο απόσπασμα της συνέντευξης που δημοσιεύεται στο αλβανικό ΜΜΕ, δεν παρατίθεται αυτούσια η αναφορά του Έντι Ράμα στην Ελλάδα, ο Αλβανός πρωθυπουργός ακούγεται να λέει την επίμαχη φράση στο 13ο λεπτό του βίντεο που ανήρτησε το Vizion Plus TV στο YouTube.

Διαψεύδουν ελληνικές διπλωματικές πηγές: Καμία διαπραγμάτευση για τα σύνορα Ελλάδας

Ελληνικές διπλωματικές πηγές έσπευσαν το απόγευμα της Παρασκευής να διαψεύδουν τα περί διαπραγμάτευσης για τα σύνορα.

«Οι δύο χώρες δεν συζητούν τα μεταξύ τους σύνορα, καθώς αυτά είναι καθορισμένα με βάση διεθνείς συμφωνίες και ουδεμία διαπραγμάτευση γίνεται επ’ αυτών», ανέφεραν διπλωματικές πηγέςστο ΑΠΕ.

Αντιδράσεις από Κουμουτσάκο: Μείζον ζήτημα για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή

Την έντονη αντίδραση του Γιώργου Κουμουτσάκου προκάλεσε η επίμαχη αναφορά του Έντι Ράμα, ο οποίος ζήτησε απαντήσεις από την κυβέρνηση.«Ο ισχυρισμός του κ. Ράμα ότι συζητά με την Ελλάδα ζήτημα συνόρων, το οποίο μάλιστα εντάσσει σε ευρύτερες συνοριακές αλλαγές στα Δυτικά Βαλκάνια, εγείρει μείζον ζήτημα για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή», ανέφερε σε δήλωσή του ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας.

«Παρά τις διαβεβαιώσεις του Μαξίμου περί του αντιθέτου — διαβεβαιώσεις που δόθηκαν μετά από ανάλογη αναφορά του κ. Τσίπρα — η Κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα και ξεκάθαρα: Πρώτον εάν συζητά με την Αλβανία τον επανακαθορισμό συνόρων. Και δεύτερον ποια θέση έχει έναντι των σκέψεων Ράμα για την αναδιάταξη των συνόρων στην ευρύτερη περιοχή», προσθέτει ο κ. Κουμουτσάκος.