Φερχόφσταντ προς Τόρις:«Οι ηγέτες της Γαλλικής Επανάστασης βρέθηκαν στην γκιλοτίνα»

 

Ο αρμόδιος συντονιστής Brexit του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γκι Φερχόφσταντ έκανε μια παράξενη παρομοίωση της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση με την Γαλλική Επανάσταση.391880

«Γνωρίζω ότι μέσα στους Τόρις, οι υπέρμαχοι του σκληρού Brexit συγκρίνονται με τους ηγέτες της Γαλλικής Επανάστασης», ανέφερε ο Φερχόφσταντ σε συνέντευξη Τύπου στο Στρασβούργο την Τρίτη.

«Πιστεύω ότι ο Γκόουβ είναι ο Μπρισό, ο Μπόρις Τζόνσον είναι ο Νταντόν και ο Ρις-Μογκ συγκρίνεται με τον Ροβεσπιέρο», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, προσθέτοντας ότι είναι «σημαντικό να τους θυμίσουμε ότι και οι τρεις τελικά έχασαν το κεφάλι τους».

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι προσπάθειες αυτών των ανδρών δεν εκτιμήθηκαν από τους κοινούς ανθρώπους τους οποίους ισχυρίζονταν ότι εκπροσωπούν επειδή κατέληξαν όλοι στη γκιλοτίνα».

Πριν από δύο εβδομάδες, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Φερχόφσταντ κατηγόρησε τους βουλευτές του Ηνωμένου Βασιλείου ότι «αλλάζουν καθημερινά» τη γνώμη τους και δημιουργούν «αβεβαιότητα και αστάθεια» επικαλούμενοι ορισμένες τροπολογίες επί της συμφωνίας αποχώρησης που είχαν συζητηθεί στο το κοινοβούλιο τους τελευταίους δύο μήνες.

​Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαπραγματεύθηκε τη συμφωνία με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι αλλά μέχρι στιγμής απέτυχε να συγκεντρώσει υποστήριξη στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Η αποχώρηση της Βρετανίας από την ένωση έχει προγραμματιστεί για τις 29 Μαρτίου, και η Τερέζα Μέι ανέφερε ότι οι συνομιλίες με τους βουλευτές σχετικά με την έγκαιρη εφαρμογή της συμφωνίας είναι «σε κρίσιμο στάδιο».