Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις εξελίξεις στη βορειοανατολική Συρία

Λαμβάνουν σοβαρά τις ανησυχίες της Τορκίας, είπε ο Παλαντίνο

Οι ΗΠΑ λαμβάνουν σοβαρά υπόψη της ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια κι εμπλέκονται ενεργά με την Τουρκία για το θέμα αυτό, είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρόμπερτ Παλαντίνο, imagew-3.aspxκληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν έχει παραπονεθεί πως οι ΗΠΑ κινούνται βραδέως στο θέμα της δημιουργίας ζώνης ασφαλείας στην Τουρκία.

«Όπως μόλις είπε ο πρόεδρος Τραμπ, εργαζόμαστε μέσω διαφόρων συζητήσεων, συμπεριλαμβανομένων των συναντήσεων υψηλού επιπέδου που πραγματοποιήθηκαν εδώ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Τρίτη, και προσπαθούμε να προωθήσουμε μια σταθερή και ασφαλή σχέση ασφάλειας για τη βορειοανατολική Συρία, όσο το δυνατόν συντομότερα», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ..

Σε ερώτημα αν οι ΗΠΑ εγγυώνται την ασφάλεια των ατόμων που ζουν στη βορειοανατολική Συρία, ο κ. Παλαντίνο είπε πως η κυβέρνηση το έχει καταστήσει σαφές.

«Από τον Πρόεδρο και κάτω, συνομιλήσαμε εκτενώς σε ομολόγους σε διάφορα επίπεδα σχετικά με το πώς θα προχωρήσουμε με την ασφαλή απόσυρση των στρατευμάτων μας από τη βορειοανατολική Συρία, σταθεροποιώντας τις απελευθερωμένες περιοχές. Και είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι σε αυτό, έχοντας ξεκαθαρίσει ότι οι Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας δεν θα πρέπει να εμπλακούν στρατιωτικά, και αυτό θα περιλαμβάνει και το κουρδικό στοιχείο του SDF»

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε άγνοια για δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι ΗΠΑ και Τουρκία συμφώνησαν να δημιουργήσουν από κοινού ειδικό απόσπασμα για το συντονισμό της απόσυρσης από τη Συρία. Την ίδια απάντηση έδωσε κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν από τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Αυστραλία να αναπτύξουν δυνάμεις τους στη βορειοανατολική Συρία.