Έκτακτη συνεδρίαση Σ.Ασφαλείας για τη Βενεζουέλα

 

Έκτακτη συνεδρίαση για την κατάσταση στη Βενεζουέλα πραγματοποιεί 857030το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, μετά την απόφαση του Χουάν Γκουάιδο να αυτοανακηρυχθεί ως προσωρινός πρόεδρος της χώρας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, απευθυνόμενος στα μέλη του Σ.Α., φωτογράφισε τον Νικολάς Μαδούρο ως υπεύθυνο για την τρέχουσα κρίση στη χώρα της λατινικής Αμερικής.

«Θα πρέπει να στηρίξουμε τον λαό της Βενεζουέλας για την επικράτηση της ειρήνης στην περιοχή» τόνισε, παράλληλα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, χαρακτήρισε τις τελευταίες εξελίξεις ως «εισβολή» στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση του πρέσβη της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, ο οποίος αρνήθηκε να συζητήσει την κατάσταση στη Βενεζουέλα, υποστηρίζοντας τα εξής:

«Η κατάθεση αυτό του θέματος στην ημερήσια ατζέντα, αποτελεί κατάχρηση των προνομίων ενός κράτους — μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας (σ.σ. ΗΠΑ)».

Υπογράμμισε δε, ότι η εγχώρια κατάσταση στη Βενεζουέλα δεν αποτελεί θέμα συζήτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Δεν υπάρχει κάποια εξωτερική απειλή από όσα συμβαίνουν στη Βενεζουέλα, η οποία δεν αποτελεί απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια» επεσήμανε, στο ίδιο πλαίσιο.

Κατηγόρησε μάλιστα, την Ουάσιγκτον ότι προσπαθεί να ξεκινήσει ένα πραξικόπημα, το οποίο παραβιάζει όλους τους κανόνες του διεθνούς δικαίο.

Η πολιτική κρίση στην — πλούσια σε πετρέλαιο — χώρα της αμερικανικής ηπείρου, κλιμακώθηκε σημαντικά έπειτα από τις μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του προέδρου Μαδούρο.

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουάιδο, αυτοανακηρύχθηκε ως προσωρινός πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Μία σειρά χωρών, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Βραζιλία, έχει σπεύσει να αναγνωρίσει ως νόμιμη την εξουσία του. Αντίθετα, ορισμένες άλλες χώρες, όπως η Ρωσία, η Τουρκία και το Μεξικό, έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στον πρόεδρο Μαδούρο.