Βενεζουέλα:Ο Μάικ Πενς υποσχέθηκε στήριξη στον πραξικοπηματία Χουάν Γκουάιδο

 

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, Χουάν Γκουάιδο, αυτοαναγορεύθηκε προσωρινός πρόεδρος της χώρας, μετά από τηλεφωνική κλήση που έλαβε την περασμένη Τρίτη από τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, κατά την οποία εξέφρασε τη στήριξη της Ουάσιγκτον στο πρόσωπό του, όπως μεταδίδει η Wall Street Journal.2039505

Το δημοσίευμα επικαλείται ανώτερο Αμερικανό αξιωματούχο που δεν κατονομάζεται, να λέει ότι ο Πενς υποσχέθηκε ότι ο Λευκός Οίκος θα στηρίξει τον Γκουάιδο «εάν λάβει τα ηνία της κυβέρνησης», από τον πρόεδρο Νικολά Μαδούρο, με την επίκληση άρθρου του Συντάγματος της Βενεζουέλας.

Η πηγή αναφέρει επίσης, ότι το τηλεφώνημα του Πενς που έγινε αργά τη νύχτα, ήταν μέρος μυστικού σχεδίου που είχε καταρτίσει η Ουάσιγκτον τις περασμένες εβδομάδες για την απομάκρυνση Μαδούρο και την αναγνώριση του Γκουάιδο ως προέδρου της Βενεζουέλας.

Γίνεται μάλιστα αναφορά σε σειρά συνομιλιών που έγιναν μεταξύ «Αμερικανών αξιωματούχων, συμμάχων, βουλευτών αλλά και σημαντικών παραγόντων της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο Γκουάιδο».

Το ζήτημα της Βενεζουέλας είναι μεταξύ των τριών προτεραιοτήτων της εξωτερικής πολιτικής του Τραμπ μαζί με το Ιράν και τη Βόρειο Κορέα, αναφέρει η πηγή και προσθέτει ότι το σχέδιο του Λευκού Οίκου για ανατροπή του Μαδούρο, καταστρώθηκε εν μέρει από στελέχη στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και στο Κογκρέσο.

Εξήγησε ότι περί τα τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου, ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις Αμερικανών αξιωματούχων με την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας. Η αντιπολίτευση είπε τότε, ότι χρειάζεται τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας για να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της Βενεζουέλας.

Στις 2 Ιανουαρίου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο και ο πρόεδρος της Κολομβίας, Ιβάν Ντούκε, φέρονται να συζήτησαν για το πως θα μπορούσαν να υπάρξει συνεργασία με εθνικούς και διεθνείς εταίρους για να «επιστρέψει η Βενεζουέλα στη δημοκρατική της παράδοση».

Στις 10 Ιανουαρίου, ο Πομπέο είχε συνομιλία με τον Γκουάιδο, ο οποίος και ζήτησε τη στήριξη των ΗΠΑ για να συμβάλει σε ένα «δημοκρατικό μέλλον για τη χώρα». Λίγο μετά, το Αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση για τη Βενεζουέλα στην οποία έγραφε ότι «ήρθε η ώρα για μια ομαλή μετάβαση σε μια νέα κυβέρνηση», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Η κρίση στη Βενεζουέλα κλιμακώθηκε απότομα την περασμένη εβδομάδα, με τον Γκουάιδο να αυτοαναγορεύεται σε προσωρινό πρόεδρο. Τον στήριξαν αναγνωρίζοντάς τον ως πρόεδρο, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και χώρες της Λατινικής Αμερικής. Το Καράκας από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι θα διακόψει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ από την πλευρά του, χαρακτήρισε καταστροφική την αμερικανική πολιτική σχετικά με τη Βενεζουέλα και πρόσθεσε ότι η Μόσχα θεωρεί απαράδεκτες τις ανοιχτές εκκλήσεις της Ουάσιγκτον για αποσταθεροποίηση στη λατινοαμερικανική χώρα.