Με ισοψηφία του Ανωτάτου δικαιώθηκαν Μάρκος Κυπριανού και Α.Νικολάου για την υπόθεση Μαρί

 Απορρίφθηκαν οι εφέσεις  για τον πρώην ΥΠΑΜ Κ.Παπακώστα,του υποδιευθυντή Πυροσβετικής  Χαρ. Χαραλάμπους και του διοικητή της ΕΜΑΚ  Α.Λοϊζίδη

Τελεσίδικα αθώοι είναι ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού και ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Ανδρέας Νικολάου με απόφαση της Ολομέλειας των ΔικαστώνÁÍÙÔÁÔÏ ÄÉÊÁÓÔÇÑÉÏ του Ανωτάτου Δικαστηρίου επί των εφέσεων που ασκήθηκαν τόσο από τη Γενική Εισαγγελία όσο και από τους συνηγόρους των τεσσάρων καταδικασθέντων για την έκρηξη στη ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης, στο Μαρί, το πρωί της 11 Ιουλίου 2011, που είχε ως τραγική συνέπεια το θάνατο 13 ανθρώπων.

Το Ανώτατο Δικαστήριο απορρίπτοντας τόσο τις εφέσεις των καταδικασθέντων πρώην Υπουργού Αμυνας Κώστα Παπακώστα, Υποδιευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαράλαμπου Χαραλάμπους και του Διοικητή της ΕΜΑΚ Ανδρέα Λοϊζίδη, όσο και τις εφέσεις της Γενικής Εισαγγελίας κατά των ποινών, επιβεβαίωσε την απόφαση του Κακουργιοδικείου και οι τρεις κρίθηκαν τελεσίδικα ένοχοι με την ίδια ποινή.

Οι απορριπτικές των εφέσεων αποφάσεις του Ανωτάτου για τον κ. Κυπριανού και τον κ. Λοϊζίδη λήφθηκαν με ισοψηφία Δικαστών.

Οι αποφάσεις του Ανωτάτου στις εφέσεις που κατατέθηκαν κατά της απόφασης του κακουργιοδικείου για αθώωση του Μάρκου Κυπριανού και κατά των ποινών στους τέσσερις καταδικασθέντες, αναγνώσθηκαν την Παρασκευή στην παρουσία των 11 εκ των 13 Δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που λόγω συνάφειας εξέτασε όλες τις κατατεθείσες εφέσεις ταυτόχρονα.

Σε ανακοινωθέν που διαμοιράστηκε προς τους δημοσιογράφους για να μην υπάρξει παρερμηνεία, όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του σώματος Μύρων Νικολάτος, διευκρινίζεται ότι με απόφαση ισοψηφίας (έξι Δικαστές στην κάθε πλευρά) το Δικαστήριο έκρινε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας δεν έπεισε ότι, σύμφωνα με τον Νόμο (Άρθρο 137 του Ποινικού Κώδικα), είχε δικαίωμα, υπό τις περιστάσεις, να εφεσιβάλει την αθωωτική απόφαση του Κακουργιοδικείου και απέρριψε την έφεση του Γενικού Εισαγγελέα, χωρίς να υπεισέλθει στην ουσία της, παραμένουσα έτσι η αθωωτική απόφαση του Κακουργιοδικείου.

Οσον αφορά την αθώωση του Ανδρέα Νικολάου στο ανακοινωθέν του Ανωτάτου αναφέρεται ότι με απόφαση πλειοψηφίας (7 έναντι 5 Δικαστών), ακυρώθηκε η καταδίκη και η ποινή του σε όλες τις κατηγορίες. Κατά την ανάγνωση της απόφασης στην έφεση Νικολάου ειπώθηκε ότι οι επτά Δικαστές που τον αθώωσαν έκριναν ότι το Κακουργιοδικείο έσφαλε, αφού ο Νικολάου τις ημέρες που σημειώθηκε η έκρηξη είχε άδεια απουσίας και δεν έδινε ο ίδιος οδηγίες. Επίσης, το Ανώτατο έκρινε ότι ο Νικολάου δεν είχε άμεση σχέση και εμπλοκή με το φορτίο, ώστε να γνωρίζει την επικινδυνότητα του.

Η καταδίκη του πρώην Υπουργού Αμυνας σε πενταετή φυλάκιση επικυρώθηκε, δια πλειοψηφίας (10 έναντι 2 Δικαστών).

Το Ανώτατο με απόφαση πλειοψηφίας (10 έναντι 2 Δικαστών), επικύρωσε την καταδίκη του Χαραλάμπους στην ποινή της διετούς φυλάκισης και απέρριψε την έφεση του Γενικού Εισαγγελέα για αθώωσή του στις κατηγορίες, δυνάμει του άρθρου 205 του Ποινικού Κώδικα, και για ανεπάρκεια της ποινής.

Το Δικαστήριο με απόφαση ισοψηφίας (6 έναντι 6 Δικαστών), απέρριψε την έφεσή του Λοϊζίδη και επικύρωσε την καταδίκη του στην ποινή της διετούς φυλάκισης. Το Δικαστήριο απέρριψε επίσης τις εφέσεις του Γενικού Εισαγγελέα για την αθώωσή του στις κατηγορίες δυνάμει του άρθρου 205 του Ποινικού Κώδικα και για ανεπάρκεια της ποινής.

Ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου απαντώντας στο συνήγορο του Λοϊζίδη, ο οποίος διερωτήθηκε γιατί στην περίπτωση της ισοψηφίας των Δικαστών δεν υπερισχύει το τεκμήριο της αθωότητας, είπε ότι η απόφαση του κακουργιοδικείου επιβεβαιώνεται επειδή ο Λοϊζίδης δεν απέσεισε το βάρος της απόδειξης ότι η καταδίκη του, από το Κακουργιοδικείο, και η ποινή που του επιβλήθηκε, ήταν εσφαλμένες.

Ο Νικολάου προέβη σε δηλώσεις στα ΜΜΕ και είπε ότι αύριο επιστρέφει στα καθήκοντά του.