Περδίκης:«Πολύ λίγος ο Προϋπολογισμός και επιστρέφεται στον παραλήπτη»

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών μιλώντας από το βήμα της Βουλής αναφέρθηκε στην ομιλία του Υπουργού Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη την περασμένη βδομάδα από στη Βουλή, καυτηριάζοντας τις αναφορές του ότι η χώρα μας «στέκεται στα πόδια της γερά», συμπληρώνοντας ότι ήταν ένας ύμνος στον νεοφιλελευθερισμό και στην ελεύθερη οικονομία «που επιβραβεύει αυτούς που πετυχαίνουν», φράση που είπε ο ίδιος ο Υπουργός.Unknown-1

«Ξέρουμε ότι αυτή η οικονομική θεωρία θέτει πάνω από τον άνθρωπο τα κέρδη των επιχειρήσεων. Αυτή είναι και η θεωρία που διαπνέει τον προϋπολογισμό  του 2019.

Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική από την εικόνα που ο κ. Γεωργιάδης προσπαθεί να μεταδώσει, ξεχνώντας παντελώς ότι αποδέκτες των όσων λέει είναι οι απλοί πολίτες, μεταξύ των οποίων άνεργοι, υποαμοιβόμενοι χαμηλόμισθοι, αυτοί που ζουν στο όριο της φτώχειας, κουρεμένοι καταθέτες, κάτοχοι αξιογράφων, δανειολήπτες που δυσκολεύονται αλλά πληρώνουν τις δόσεις τους, δανειολήπτες που δυσκολεύονται και δενπληρώνουν τις δόσεις τους και κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους ή την επαγγελματική τους στέγη, χαμηλόμισθοι ιδιωτικοί υπάλληλοι, μικροί επιχειρηματίες και βιοτέχνες που στραγγαλίζονται από τον «ελεύθερο» ανταγωνισμό των ευνοούμενων ολιγοπωλίων του λιανικού εμπορίου, απολυμένοι από τις τράπεζες, τις αεροπορικές εταιρείες και άλλες πολλές επιχειρήσεις που έχουν κλείσει όλα αυτά τα χρόνια που ο κ. Γεωργιάδης έσωζε – μαζί με άλλους – την Κυπριακή οικονομία»

Η πραγματικότητα στην Κυπριακή οικονομία είναι τέτοια, που δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς, είπε ο κ. Περδίκης.

«Τα περί φορολογικών ελαφρύνσεων, τα οποία ανακοινώθηκαν από τον κ. Γεωργιάδη και από τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ ως δώρο προς τους πολίτες, αποτελούν υποχρέωση της Κυβέρνησης προς την κοινωνία.

Ειδικότερα για τη φοροδιαφυγή που εμείς ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ζητήσαμε να κυνηγηθεί αμείλικτα, διαπιστώνουμε ότι με τη συνενοχή κάποιων κομμάτων, η Κυβέρνηση την έχει νομιμοποιήσει και την έχει επιβραβεύσει.

Λέχθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών ότι οι «τράπεζες εξυγιάνθηκαν και πετύχαμε τα χαμηλότερα επιτόκια που είχε ποτέ η Κύπρος». Την εξυγίανση την οποία επικαλείται και παρουσιάζει σήμερα ως επιτυχία ο Υπουργός, κάποιοι την πλήρωσαν ακριβά. Ούτε μια λέξη δεν βρήκε να πει ο κ. Γεωργιάδης για τους κουρεμένους καταθέτες και κατόχους αξιογράφων που ακόμα βρίσκονται στους δρόμους και αναζητούν δικαίωση. Αρνήθηκε για πέντε (5) χρόνια να ασχοληθεί με το Ταμείο Αλληλεγγύης και μόνο μετά από προτάσεις τριών (3) κομμάτων και αφόρητες κοινοβουλευτικές πιέσεις κατέθεσε πριν από λίγες μέρες ένα αμφιλεγόμενο και προβληματικό νομοσχέδιο.

Αντίθετα, επέλεξε ο κ. Υπουργός να διαφημίσει το σχέδιο «Εστία», το οποίο παρουσιάζεται ως «Σωτήρας» των δανειοληπτών και της πρώτης κατοικίας, ενώ στην πραγματικότητα εξυπηρετεί πρώτιστα τις τράπεζες.»

Τα τελευταία χρόνια, συνέχισε ο κ. Περδίκης «επιβλήθηκαν αιματηρές θυσίες που προκάλεσαν μόνιμες αναπηρίες στην κοινωνική συνοχή, στην ποιότητα ζωής και στο περιβάλλον της πατρίδας μας, για να βελτιωθούν οι δείκτες της Κυπριακής οικονομίας.

Το καθαρό δημόσιο χρέος της χώρας έχει εκτοξευθεί στο πιο ψηλό σημείο του των τελευταίων 10 ετών, πιο ψηλά ακόμη και από το 2013.

Είναι γεγονός πως τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται σήμερα σε καλύτερη κατάσταση απ’ ότι ήταν μετά τις καταστροφικές αποφάσεις του Eurogroup και της Κυβέρνησης το 2013. Μετά από τόσες βαριές θυσίες των Κυπρίων πολιτών, είναι εν πολλοίς αναμενόμενο αυτό το αποτέλεσμα.

Εντούτοις είναι γενικά αποδεκτό και αυταπόδεικτο ότι η Κυπριακή οικονομία σήμερα, βρίσκεται πολύ μακριά τόσο από εκεί που ήταν κάποτε.

Συνολικά το 25% του πληθυσμού, δηλαδή 1 στους 4 συμπατριώτες μας,  βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Από την άλλη παραμένει σε πολύ ψηλά επίπεδα το ποσοστό του πληθυσμού που καθυστερεί στην αποπληρωμή των δόσεων του δανείου της κύριας κατοικίας ή του ενοικίου ή πάγιων λογαριασμών ή δόσεων άλλων δανείων λόγω οικονομικών δυσκολιών. Η ανεργία – ιδιαιτέρως των νέων – παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, από τα πιο ψηλά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρά τα δραστικά μέτρα που αποφάσισε η Κυβέρνηση και η Τρόικα, που περιλάμβαναν το κούρεμα των καταθέσεων του 2013, δεν φαίνεται να έχουν ξεπεραστεί τα προβλήματα του τραπεζικού μας συστήματος. Παρά την υπερψήφιση από την πλειοψηφία της Βουλής πιο αυστηρών νομοθετικών προνοιών που βοηθούν στην γρηγορότερη εκποίηση ακινήτων, και το ξεπούλημα του Συνεργατισμού, φαίνεται να μην διαφοροποιείται σημαντικά ο κίνδυνος.

Η Κυβέρνηση από το 2013 είχε αρνηθεί να προωθήσει τη δημιουργία Δημόσιου Φορέα Διαχείρισης των ΜΕΔ, τη μοναδική ίσως λύση για την αντιμετώπιση των ΜΕΔ, όπως απέδειξε το παράδειγμα  άλλων χωρών. Αντ’ αυτού, έχουμε το ξεπούλημα πακέτων δανείων σε πιστωτικά και μη πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού.

Ειδικότερα σημειώνεται ότι η Κύπρος κατέχει την πρωτιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ότι αφορά το ύψος του ιδιωτικού δανεισμού.

Διαπιστώνουμε με ανησυχία ότι οι αρμόδιες αρχές του κράτους δεν προώθησαν δυναμικά και αποτελεσματικά τις έρευνες για τις ευθύνες της διοίκησης των τραπεζών, των εποπτικών αρχών και των πολιτικών, για τη μεγάλη οικονομική καταστροφή, την τιμωρία των υπεύθυνων για την παράνομη παραχώρηση του ELA στη Λαϊκή Τράπεζα, την καταδίκη των υπεύθυνων για την πώληση  των καταστημάτων των Κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, την οικτρή οικονομική κατάσταση στην οποία βρέθηκε ο Συνεργατισμός και ο ύποπτος τρόπος που ξεπουλήθηκε στην Ελληνική Τράπεζα, την ανάληψη της ευθύνης για τον ανύπαρκτο έλεγχο από την Κεντρική Τράπεζα και τόσα άλλα.

Σε ότι αφορά τον κρατικό προϋπολογισμό εντοπίζουμε σπατάλες και μη δικαιολογημένες δαπάνες, αδικαιολόγητα ψηλά επιδόματα αξιωματούχων, εκατοντάδες προαγωγές δημοσίων υπαλλήλων, λιμουζίνες, σκάνδαλα και κακοδιαχείριση του δημόσιου χρήματος και προπαντός αστόχευτες και προκλητικές δαπάνες πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων.

Εξακολουθεί και σε αυτόν τον προϋπολογισμό να μην δίνεται προτεραιότητα στην ενίσχυση των μέτρων δημογραφικής ανάπτυξης.

Φαίνεται πως η υπουργική απόφαση για κατάρτιση Εθνικής Στρατηγικής για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή είναι κενού περιεχομένου. Οι δε πρωτοβουλίες που εξαγγέλλει σήμερα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Κλιματική Αλλαγή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ακούγονται σαν έπεα πτερόεντα στα αυτιά των εταίρων μας.

Η Κυβέρνηση μέσω του χειρισμού των θεμάτων που αφορούν το ωράριο των γενικών καταστημάτων, δημιούργησε συνθήκες κρίσης με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Δεν υπάρχουν στον προϋπολογισμό πρόνοιες που να καλύπτουν ικανοποιητικά το έλλειμμα του ταμείου κοινωνικών ασφαλίσεων, παρά τις σχετικές νομοθεσίες και τις κατά καιρούς δεσμεύσεις της Κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν στον προϋπολογισμό εκείνα τα κονδύλια που να υλοποιούν τη συμφωνία των πολιτικών κομμάτων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της 21ης Ιουλίου 2016 στη βάση της οποίας ψηφίστηκαν ομόφωνα τα νομοσχέδια για το ΓΕΣΥ.

Το κεφάλαιο των μεταρρυθμίσεων που ήταν πάρα πολύ σημαντικό για την εφαρμογή των μνημονιακών μας υποχρεώσεων έχει μείνει μόνο στις διακηρύξεις.

Ο προϋπολογισμός δεν αντιστρέφει την κοινωνική οπισθοδρόμηση και την εργασιακή υποχώρηση που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια. Κυρίως όμως θέλουμε να τονίσουμε πως, αντίθετα με τις συμβουλές που λαμβάνουμε από Διεθνείς Οργανισμούς και παραδείγματα άλλων χωρών, που εξήλθαν ή αντιμετώπισαν την οικονομική κρίση, δεν υπάρχουν επαρκείς πρόνοιες στον προϋπολογισμό που να δίνουν την ένδειξη, ή έστω την ελπίδα, ότι θα προκύψει κάποιας μορφής δυναμική που θα αλλάξει ριζικά το υφιστάμενο οικονομικό και αναπτυξιακό μοντέλο που μας έφερε σε αυτό το σημείο.

Σημειώνουμε την έλλειψη οράματος στον τομέα του περιβάλλοντος, που να χρηματοδοτείται από πραγματικά, ουσιαστικά κονδύλια τόσο από τον κρατικό προϋπολογισμό όσο και από Ευρωπαϊκά κονδύλια.

Αντίθετα, ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος παραμένει πολύ χαμηλός σε σχέση με τις αρμοδιότητες του.

Εξακολουθούν οι ιθύνοντες να μιλούν για προσέλκυση ξένων επενδύσεων και καταθέσεων, για πωλήσεις ακινήτων, για ανέγερση κι άλλων πύργων για τους «κυπροποιημένους» επενδυτές, για αδειοδότηση καζίνων, γηπέδων γκολφ και μαρίνων και για ξεπούλημα ημικρατικών οργανισμών. Ο προϋπολογισμός αντανακλά την αδυναμία της Κυβέρνησης να επενδύσει στην επανεκκίνηση της οικονομίας που να βασίζεται εξίσου στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα.

Κυρίες και κύριοι,

Συνηθίζεται μέρος της ομιλίας των πολιτικών αρχηγών επί των προϋπολογισμών του κράτους να αφιερώνεται στο Κυπριακό.

Εγώ – φέτος – θα αποφύγω τα πολλά λόγια. Θα πω μόνο ότι μας ανησυχεί το γεγονός ότι η Τουρκία παραμένει στις αδιάλλακτες θέσεις της που καθιστούν κάθε προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών με Ρωσική ρουλέτα. Οι συνομιλίες έχουν διακοπεί μετά το ναυάγιο στο Κρανς Μοντανά και δεν φαίνεται επί του παρόντος να υπάρχει ελπίδα για νέες συνομιλίες. Όμως η επανέναρξη των συνομιλιών δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός, όπως συμβαίνει δυστυχώς για ένα μέρος της πολιτικής ηγεσίας. Οφείλουμε να προβληματιστούμε προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν οι διαπραγματεύσεις. Αν συνεχίσουν οι υποχωρήσεις της Ελληνοκυπριακής ηγεσίας, θα οδηγηθούμε στην ουσιαστική παράδοση της Κύπρου, στα Τουρκικά στρατηγικά σχέδια.

Εμείς ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών δεν υιοθετούμε την πολιτική των υποχωρήσεων. Δεν είμαστε οπαδοί της φιλοσοφίας της «όποιας λύσης». Ούτε αναζητούμε τη λύση σε άγνωστα μονοπάτια που φέρουν εξωτικά ονόματα όπως «χαλαρή ομοσπονδία», «αποκεντρωμένη ομοσπονδία», συνομοσπονδία ή δύο κράτη. Επιμένουμε στο στόχο για μια ενιαία, δημοκρατική, Ευρωπαϊκή Κύπρο.

Δεν συμφωνούμε στη βεβιασμένη και χωρίς προετοιμασία σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης.

Όσον αφορά στην προσεχή επίσκεψη της κ. Λουτ, είμαι υποχρεωμένος να διαμαρτυρηθώ για το γεγονός ότι για ακόμη μια φορά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ετοιμάζεται να καταθέσει προτάσεις χωρίς να προσέλθει σε συνεννόηση με τις πολιτικές δυνάμεις και το Εθνικό Συμβούλιο.

Η αποστολή της κ. Λουτ χρειάζεται ιδιαίτερο και προσεκτικό χειρισμό, έχοντας υπόψη τις απειλές για την UNFICYP και τις απαιτήσεις της ηγεσίας των Τουρκοκύπριων για χρονοδιάγραμμα, επιδιαιτησία και κατοχύρωση της ούτω καλούμενης ΤΔΒΚ σε περίπτωση νέου αδιεξόδου.

Είναι όντως ανησυχητικό να διαπιστώνεται ότι το εσωτερικό μέτωπο έχει μετατραπεί σε μια αρένα γρονθοκοπημάτων. Τα δύο μεγάλα κόμματα και η Κυβέρνηση συνεχίζουν μια άτεγκτη και στείρα δημόσια αντιπαράθεση που συγχύζει και διχάζει το λαό. Οι ευθύνες του Προέδρου Αναστασιάδη και των ηγεσιών των κομμάτων είναι μεγάλες.

Κυρίες και κύριοι,

Ο προϋπολογισμός που έχουμε μπροστά μας δεν μας αφήνει καμία αμφιβολία ότι η Κυβέρνηση και το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα επιδιώκει να επαναδημιουργήσει μια οικονομία βασισμένη ανισομερώς στις υπηρεσίες του τριτογενή τομέα.

Εμείς θα συνεχίσουμε να υπερασπίζουμε την ανάγκη προώθησης ομοιόμορφης ανάπτυξης που να περιλαμβάνει όλους τους τομείς της οικονομίας και οπωσδήποτε του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα της οικονομίας, σε σχέση με τον τριτογενή τομέα μέσω της εφαρμογής νέων οικολογικών και πράσινων πολιτικών, βασισμένων στις νέες τεχνολογίες, στην πληροφορική και την καινοτομία.  Αυτό που πραγματικά χρειάζεται η οικονομία μας.

Αν μετά απ’ όλα τούτα με ρωτήσετε τι θα ζητούσα από ένα κρατικό προϋπολογισμό, θα επέλεγα, μάλλον τυχαία, και θα έλεγα τα εξής:

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θέλουμε περισσότερους βρεφοκομικούς σταθμούς και λιγότερα χιλιόμετρα αυτοκινητοδρόμων.

Θέλουμε περισσότερη οικονομική στήριξη στους συνταξιούχους και στις μονογονεϊκές, τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες και λιγότερη στήριξη στους developers και τους εργολάβους.

Θέλουμε περισσότερες δαπάνες στην Παιδεία και την Υγεία και λιγότερες πιστώσεις και φορολογικές απαλλαγές στα funds και τις εταιρείες του χρηματιστηρίου.

Θέλουμε περισσότερο αγορανομικό έλεγχο των βασικών προϊόντων, ασφάλεια τροφίμων, την επιβολή περισσότερων ελέγχων προϊόντων που έρχονται από τα κατεχόμενα και την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας αντί να αναζητούνται μέθοδοι για περισσότερα προνόμια και μονοπώλια για τους δημόσιους υπαλλήλους και αξιωματούχους του κράτους.

Θέλουμε κίνητρα για την εργοδότηση των αναπήρων, των νέων επιστημόνων, των γυναικών και των καλλιτεχνών και λιγότερα κίνητρα για να κτιστούν νέες επαύλεις πάνω από τις θαλασσινές σπηλιές, γύρω από τα γήπεδα γκολφ, στον Ακάμα ή όπου καπνίσει στον κάθε developer.

Θέλουμε περισσότερη κοινωνική στέγη για τους άστεγους αυτής της χώρας, για τα άτομα που δεν έχουν ικανοποιητική στέγη, για όσους βλέπουν το πενιχρό ΕΕΕ να εξανεμίζεται από τα ψηλά ενοίκια και το υψηλό κόστος διακίνησης αντί κι άλλα κίνητρα για ουρανοξύστες και μεγάλα κτίρια βιτρίνας.

Θέλουμε περισσότερα κίνητρα για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, της ηλιακές στέγες σε σπίτια, εμπορικά κέντρα και βιομηχανίες, κίνητρα για απόσυρση των παλιών αυτοκινήτων και αντικατάσταση με ηλεκτρικά, υβριδικά ή αυτοκίνητα με υγραεροκίνηση αντί νέες διευκολύνσεις για τα ιδιωτικά αυτοκίνητα και νέους δρόμους που τέμνουν και καταστρέφουν δάση όπως το δάσος Αθαλάσσας και Ακαδημίας.

Αυτά είναι λίγα από αυτά που θέλουμε και δεν τα βρίσκουμε στον προϋπολογισμό που έχουμε ενώπιον μας.

Είναι πολύ λίγος για να χωρέσει τα θέλω μας, είναι πολύ μικρός για να χωρέσει την οργή και το θυμό μας.

Επιστρέφετε στον αποστολέα».