Πρόεδρος ΔΗΣΥ:Ο προϋπολογισμός ενισχύει την ανοδική πορεία της οικονομίας

 

Ο αναπτυξιακός προϋπολογισμός που έχουμε μπροστά μας, έρχεται να ενισχύσει την ανοδική πορεία της οικονομίας μας, κτίζοντας στο στέρεο υπόβαθρο που έχουμε πετύχει, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, στην ομιλία του κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019 στην Ολομέλεια της Βουλής.Unknown-3

Όπως ανέφερε, ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός, θα επιτρέψει την υλοποίηση σημαντικών έργων και προγραμμάτων όπως επενδύσεις στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, προώθηση έργων υποδομής, προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων.

Ο προϋπολογισμός του 2019, πρόσθεσε, σηματοδοτεί επίσης την έναρξη της λειτουργίας του Υφυπουργείου Τουρισμού, την εφαρμογή της πρώτης φάσης του ΓεΣΥ, και την επίσημη έναρξη του θεσμού του Επικεφαλής Επιστήμονα στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης στις δομές διακυβέρνησης της Έρευνας και της Καινοτομίας.

«Όραμα μας είναι ένα ποιοτικό κράτος που θα υπηρετεί, και δεν θα ταλαιπωρεί τους πολίτες. Ένα σύγχρονο κράτος φιλικό προς τις επιχειρήσεις, που παρέχει κίνητρα και επενδύει στην έρευνα και την καινοτομία. Ένα κράτος ψηφιακά μετασχηματισμένο, που θα ανοίγει δρόμους στη νεοφυή επιχειρηματικότητα και μέσα από την ανάπτυξη στηρίζει τις ευάλωτες ομάδες. Που στηρίζει και ενδυναμώνει την προοπτική των δυναμικών τομέων της οικονομίας», είπε. Ένα σύγχρονο κράτος, πρόσθεσε, που δημιουργεί νέους τομείς ανάπτυξης.

Είπε επίσης ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν μείνει πίσω, όπως η  ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Δημόσιας Υπηρεσίας.

Στόχος, είπε, είναι στα επόμενα χρόνια να αυξηθεί σημαντικά το κατά κεφαλή εισόδημα του Κύπριου πολίτη. «Και έχουμε τις προοπτικές και το όραμα να το πετύχουμε», είπε.

Σημείωσε ότι η οικονομία της Κύπρου συνεχίζει να ανθίζει καταγράφοντας ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 3,9% του ΑΕΠ για το πρώτο 9μηνο του 2018, έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη και δημοσιονομικό πλεόνασμα €850 εκ για το πρώτο δεκάμηνο του 2018.

Παράλληλα, είπε, η ανεργία συνεχίζει την πτωτική της πορεία σε επίπεδα κάτω από το μέσο όρο της ευρωζώνης και βρίσκεται στο 7,3%.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι με τις σωστές πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση, σύντομα θα επιτύχουμε συνθήκες πλήρους απασχόλησης. Το διαθέσιμο εισόδημα, η ιδιωτική κατανάλωση, η απασχόληση και οι επενδύσεις σταδιακά αυξάνονται», είπε.

Ανέφερε επίσης ότι η εμπιστοσύνη επέστρεψε και στις αγορές και ότι τρεις διαδοχικές αναβαθμίσεις από διεθνείς οίκους αξιολόγησης που επαναφέρουν την Κύπρο σε επενδυτική βαθμίδα, μετά από 7 χρόνια στην κατηγορία «σκουπίδια».
Όπως είπε, η ενδυνάμωση και θωράκιση του τραπεζικού συστήματος συνέβαλε προς αυτή την κατεύθυνση. Πρόσθεσε ότι η μεταφορά του 50% των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων εκτός ισολογισμού τραπεζών και η βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος ήταν οι δύσκολες αλλά καθοριστικές κινήσεις που συνέβαλαν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων.

Βρισκόμαστε σήμερα, είπε, σε συνθήκες ανάπτυξης λόγω των συνετών και ορθών πολιτικών της Κυβέρνησης.

«Πρωτίστως όμως οφείλεται στις θυσίες των πολιτών. Και στην υπεύθυνη στάση που τήρησαν οι κοινωνικοί εταίροι. Οφείλεται επίσης στην υπευθυνότητα που επέδειξαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα, όπως το ΔΗΚΟ αλλά και άλλα, που στήριξαν κρίσιμες και σκληρές νομοθεσίες στη Βουλή. Δεν θα διστάσω ξανά να υπογραμμίσω αυτή την υπεύθυνη στάση που θέτει το καλό της χώρας πάνω από όλα», ανέφερε.

Σε αυτές τις συνθήκες ανάπτυξης, είπε, είναι ώρα να επιστρέψουμε μέρισμα στην κοινωνία. Το πακέτο στήριξης €100 εκ που προωθείται, είπε, προβλέπει μείωση του φόρου κατανάλωσης καυσίμων κατά 5 σεντ του ευρώ στο λίτρο για ένα συνολικό όφελος του Κύπριου πολίτη που ξεπερνά τα €50 εκ, αντίστοιχο σχέδιο ΕΣΤΙΑ για τους συνεπείς που εμπίπτουν στις κατηγορίες του ΕΣΤΙΑ ύψους €33 εκ, και αύξηση €50 το μήνα σε χαμηλοσυνταξιούχους με μια συνολική παροχή ύψους €22 εκ ετησίως.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι η ε/κ πλευρά δεν πρέπει ποτέ να ξεχνά ότι η παρούσα ευημερία και το αίσθημα ασφάλειας είναι εύθραυστα χωρίς την επίτευξη μιας λειτουργικής λύσης.

Ο ΔΗΣΥ, είπε, πιστεύει ότι ο μοναδικός εφικτός δρόμος για την εξεύρεση μιας τέτοιας λύσης είναι οι διαπραγματεύσεις στη συμφωνημένη βάση της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

«Αν εγκαταλείψουμε αυτό το συμφωνημένο πλαίσιο, τη ΔΔΟ, θα μας μείνει η παγίωση των τετελεσμένων που θα οδηγήσει στην ολοκληρωτική τουρκοποίηση των κατεχομένων και στην ενίσχυση των κινδύνων που απειλούν την επιβίωση των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων», είπε.

Ανέφερε ότι στον τελευταίο κύκλο συνομιλιών έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος, όπως άλλωστε καταγράφεται και στις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ανέφερε, ορθώς επανέλαβε αρκετές φορές την ετοιμότητα του να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες. Πρέπει να συνεχίσουμε, είπε, με κάθε ευκαιρία να επαναλαμβάνουμε τη βούληση μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και να ζητούμε την ενεργοποίηση του διεθνούς παράγοντα για να πειστεί και η τουρκική πλευρά να πράξει το ίδιο.

«Ιδιαίτερα τώρα που σε τρεις ημέρες αναμένεται η άφιξη της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα, Τζέιν Χολ Λουτ, στην Κύπρο για καθορισμό των όρων αναφοράς προκειμένου να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις. Αυτό υπογραμμίζει την κρισιμότητα των στιγμών, καθώς αποτελούν προϋπόθεση για τη δημιουργία πιθανοτήτων αποτελεσματικού διαλόγου», είπε.

Είναι κρίσιμο, πρόσθεσε, σ’ αυτή την ιστορική συγκυρία η ελληνοκυπριακή πλευρά να επιβεβαιώσει την εκτίμηση των Ηνωμένων Εθνών πως η προοπτική για επίτευξη μιας συνολικής λύσης παραμένει ζωντανή.

Αναφέρθηκε παράλληλα στην εισήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για αποκέντρωση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στις συνιστώσες πολιτείες εκείνων των αρμοδιοτήτων που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών. Μια εισήγηση με την οποία ο ΔΗΣΥ, όπως είπε, συμφωνεί.

Εάν διατηρηθούν, όπως είπε, στο ομόσπονδο κράτος εκείνες τις εξουσίες και αρμοδιότητες οι οποίες διασφαλίζουν τα σημαντικά, δηλαδή την ενότητα και ασφάλεια του κράτους, την μία κυριαρχία, την μία ιθαγένεια, τη μία διεθνή προσωπικότητα, την πρακτική εφαρμογή του δικαιώματος στις 4 βασικές ελευθερίες σε όλη την επικράτεια της Κύπρου, την ενιαία οικονομία, το ενιαίο νόμισμα, τη μια Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, τον ένα εναέριο χώρο, η αποκέντρωση στις συνιστώσες πολιτείες των υπόλοιπων εξουσιών όχι μόνο θα ενισχύσει τη λειτουργικότητα του κράτους – αφού θα περιορισθούν τα σημεία τριβής – αλλά θα ενισχύσει και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

Αναφερόμενος στην προοπτική ανακάλυψης σημαντικών ποσοτήτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, είπε ότι αυτή η προοπτική μπορεί να αποτελέσει ευλογία για όλο τον κυπριακό λαό, ιδιαίτερα εάν αποτελέσει το καύσιμο για την εξεύρεση λύσης του κυπριακού.

«Οι βάσεις έχουν τεθεί: Στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό έχει ήδη συμφωνηθεί ότι τα έσοδα από το φυσικό αέριο θα ανήκουν στην κεντρική κυβέρνηση. Επιπλέον, έχει σχεδόν συμφωνηθεί και ο τρόπος που θα μεταφέρονται αυτά τα έσοδα από την κεντρική κυβέρνηση στις συνιστώσες πολιτείες», είπε.

Συνεπώς, πρόσθεσε, εάν εξευρεθεί λύση και ικανοποιητικές ποσότητες υδρογονανθράκων, το σύνολο του κυπριακού λαού μπορεί να ωφεληθεί και η Κύπρος να διαδραματίσει ένα σημαντικό περιφερειακό ρόλο.

Είπε ότι η εξεύρεση λύσης όμως δεν μπορεί να αποτελεί προϋπόθεση για να προχωρήσουμε με τους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς. «Η κυβέρνηση, πολύ ορθά, προχωρεί κανονικά με τους σχεδιασμούς αυτούς, παρά τις απειλές και τις παρενοχλήσεις από τουρκικής πλευράς», είπε.

Πρόσθεσε ότι η η ξεκάθαρη στήριξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και από την πλειοψηφία των γειτόνων μας στην περιοχή είναι πολύ σημαντική.

Είπε επίσης ότι η πατρίδα απαιτεί αυτές τις οριακές στιγμές εθνική ενότητα, κάτι που όπως είπε, δεν σημαίνει ομογνωμία.

Δείτε πιο κάτω ολόκληρη την ομιλία του προέδρου του ΔΗΣΥ

«Είμαστε ενώπιον της κορυφαίας πράξης του κοινοβουλίου. Αυτής της συζήτησης και ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού. Μιας συζήτησης που φυσιολογικά θα έπρεπε να στρέφεται αποκλειστικά στην οικονομία, στην ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία.

Όμως οι καταστάσεις υπαγορεύουν εδώ και δεκαετίες  η συζήτηση να περιστρέφεται και στο εθνικό μας πρόβλημα. Γιατί ακόμη η πατρίδα μας παραμένει μοιρασμένη και υπό κατοχή με τα οράματα του κυπριακού Ελληνισμού ανεκπλήρωτα.

Για 44 χρόνια τώρα ο μαρτυρικός τόπος μας και ο κυπριακός λαός, βιώνουν τις τραγικές συνέπειες της βάρβαρης τουρκικής εισβολής.

Πρόσφατα φίλος δημοσιογράφος μου έθεσε το εξής: Ήτανε 28 ετών το 1974 – πρόσφυγας από την Αμμόχωστο – και όντας 73 ετών σήμερα, με ρώτησε εάν πιστεύω πως υπάρχει περίπτωση να λυθεί το Κυπριακό προτού φύγει από την ζωή.

Αυτή η απλή ερώτηση περιγράφει την τραγική πραγματικότητα του Κυπριακού μετά από 44 χρόνια βίαιης διαίρεσης της πατρίδας μας. Ταυτόχρονα, αυτή η απλή ερώτηση τίθεται σε μια συγκυρία κατά την οποία τα δεδομένα, όπως διαμορφώνονται αναδεικνύουν τους σοβαρούς κινδύνους της μη λύσης, αλλά και μιας κακής λύσης.

Όσο ο χρόνος κυλά ατελέσφορα, τόσο ψηλώνουν τα εμπόδια στη δρόμο της σωστής λύσης και της επανένωσης. Η αδράνεια και η στασιμότητα μόνο την Τουρκία βολεύουν. Η Τουρκία παγιώνει τα τετελεσμένα της κατοχής: Οι έποικοι αυξάνονται, τα κατοχικά στρατεύματα ριζώνουν, οι περιουσίες των προσφύγων ξεπουλιούνται, οι γενιές που είχαν βιώματα από την κοινή συμβίωση Ε/κ-Τ/κ φεύγουν, και η τουρκοκυπριακή κοινότητα μετατρέπεται σε προέκταση της τουρκικής κοινωνίας. Με όλες τις παθογένειες που κάτι τέτοιο συνεπάγεται.

Στην ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε, ότι η παρούσα ευημερία και το αίσθημα ασφάλειας που βιώνουμε είναι εύθραυστα χωρίς την επίτευξη μιας λειτουργικής λύσης. Στη δική μας περίπτωση η διαίρεση μπορεί να αποτελέσει, μελλοντικά, πηγή νέων συγκρούσεων. Γι’ αυτό αποτελεί καθήκον μας να καταλήξουμε σε μια λειτουργική και άρα βιώσιμη λύση, η οποία όμως – και αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο – δεν θα αποτελέσει πηγή νέων συγκρούσεων, αλλά πηγή ευημερίας και ειρήνης. Μια λύση η οποία θα επανενώνει τη χώρα και τον λαό και θα μας επιτρέπει να οικοδομήσουμε μια κοινή πατρίδα συνεργασίας και σταθερότητας.

Είναι για αυτό που ως Δημοκρατικός Συναγερμός πιστεύουμε ότι ο μοναδικός εφικτός δρόμος για την εξεύρεση μιας τέτοιας λύσης είναι οι διαπραγματεύσεις στη συμφωνημένη βάση της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Για πολλούς Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, η ΔΔΟ μπορεί να μην είναι η ιδανική λύση. Είναι όμως το μοναδικό μέχρι σήμερα συμφωνημένο πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούν να συναντηθούν οι ανησυχίες και οι προσδοκίες των δύο κοινοτήτων.

Αν εγκαταλείψουμε αυτό το συμφωνημένο πλαίσιο, τη ΔΔΟ, θα μας μείνει η παγίωση των τετελεσμένων που θα οδηγήσει στην ολοκληρωτική τουρκοποίηση των κατεχομένων και στην ενίσχυση των κινδύνων που απειλούν την επιβίωση των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων.

Στον τελευταίο κύκλο συνομιλιών έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος, όπως άλλωστε καταγράφεται και στις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Μεταξύ άλλων, συμφωνήσαμε ότι η λύση θα είναι συμβατή με την ευρωπαϊκή υπόσταση της Κύπρου και αναγνωρίστηκε το αναφαίρετο δικαίωμα στην περιουσία. Είναι αλήθεια ότι είναι αδύνατο να επιστρέψουν όλοι οι πρόσφυγες στις περιουσίες τους. Εκεί όπου όμως αυτό δεν είναι δυνατό, συζητούνται πολύ συγκεκριμένοι τρόποι αποκατάστασης τους, αφού για πρώτη φορά η τουρκική πλευρά αποδέχεται το αναφαίρετο δικαίωμα στην ιδιοκτησία.

Διασφαλίσαμε την ελεύθερη διακίνηση και εγκατάσταση σε όλη την επικράτεια της Κύπρου μετά τη λύση, ενώ βρεθήκαμε σε ακτίνα συμφωνίας στο εδαφικό με την κατάθεση χαρτών από τις δύο πλευρές. Συμφωνήσαμε την πληθυσμιακή αναλογία των δύο κοινοτήτων μετά την λύση σε 4:1, όπως ήταν περίπου πριν από την εισβολή.

Και ως επιστέγασμα, είχαμε την κατάθεση του Πλαισίου του Γενικού Γραμματέα στο Κραν Μοντανά, το οποίο αναδεικνύει τη σημασία και την ανάγκη να γίνει η Κύπρος ένα φυσιολογικό κράτος.

Η κορύφωση των προσπαθειών στο Κραν Μοντανά, δυστυχώς δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι ειλικρινείς προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη προσέκρουσαν στην άρνηση της Τουρκίας να αποδεχθεί ότι στον 21ο αιώνα δεν έχουν θέση προστάτες, εγγυητές και κατοχικά στρατεύματα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ορθώς επανέλαβε αρκετές φορές την ετοιμότητα του να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες. Πρέπει να συνεχίσουμε με κάθε ευκαιρία να επαναλαμβάνουμε τη βούληση μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και να ζητούμε την ενεργοποίηση του διεθνούς παράγοντα για να πειστεί και η τουρκική πλευρά να πράξει το ίδιο.

Ιδιαίτερα τώρα που σε τρεις ημέρες αναμένεται η άφιξη της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα, Τζέιν Χολ Λούτ, στην Κύπρο για καθορισμό των όρων αναφοράς προκειμένου να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις. Αυτό υπογραμμίζει την κρισιμότητα των στιγμών, καθώς αποτελούν προϋπόθεση για τη δημιουργία πιθανοτήτων αποτελεσματικού διαλόγου.

Η πρόσφατη έκθεση του Γενικού Γραμματέα, επιβεβαιώνει την άποψη πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα κριθεί η δυνατότητα επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Είναι κρίσιμο σ’ αυτή την ιστορική συγκυρία η ελληνοκυπριακή πλευρά να επιβεβαιώσει την εκτίμηση των Ηνωμένων Εθνών πως η προοπτική για επίτευξη μιας συνολικής λύσης παραμένει ζωντανή.

Είναι για αυτό τον λόγο που εμείς έχουμε θέσει ως κύρια προτεραιότητα την ενίσχυση της προσπάθειας για επανέναρξη του διαλόγου. Με συνεχείς επαφές εντός και εκτός Κύπρου, με ξένους διπλωμάτες και αξιωματούχους, αλλά και με τους Τ/κ συμπατριώτες μας πολιτικούς.

To μήνυμα μας είναι απλό και ξεκάθαρο: Θέλουμε την επανένωση της χώρας μας. Πιστεύουμε ότι τα οφέλη από μια σωστή και λειτουργική λύση μπορεί να είναι πολύ περισσότερα και για τους Ελληνοκύπριους και για τους Τουρκοκύπριους, αλλά και για την περιοχή ευρύτερα, από το εύθραυστο status quo.

Θα ήθελα παράλληλα να αναφερθώ και στην εισήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για αποκέντρωση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στις συνιστώσες πολιτείες εκείνων των αρμοδιοτήτων που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών. Μια εισήγηση με την οποία ως Δημοκρατικός Συναγερμός συμφωνούμε.

Μια σημαντική μερίδα συμπολιτών μας εύλογα ανησυχούν για τη λειτουργικότητα της λύσης και για τις αλλαγές που αυτή μπορεί να φέρει στην καθημερινότητα τους. Ούτε τους αδικώ, ούτε τους επικρίνω. Συγκρίνουν αυτό που βιώνουν σήμερα, όσο εύθραυστο και αν είναι, με το άγνωστο μιας λύσης.

Για να είμαστε πραγματιστές, μια συμφωνία στο κυπριακό ποτέ δεν θα μετατραπεί σε λύση του κυπριακού εάν δεν ψηφισθεί από την πλειοψηφία και των δύο κοινοτήτων.

Αυτών λεχθέντων, επιβάλλεται να δούμε το σκεπτικό της αποκέντρωσης εξουσιών. Οι ελληνοκύπριοι ανησυχούν ότι το ζήτημα της μιας θετικής ψήφου των Τουρκοκυπρίων μπορεί να οδηγήσει την κεντρική κυβέρνηση σε αδιέξοδα, όπως το 1963. Οι Τουρκοκύπριοι ανησυχούν ότι χωρίς αποτελεσματική συμμετοχή, οι Ελληνοκύπριοι θα έχουν το απάνω χέρι, επειδή θα μείνουν με την Κυπριακή Δημοκρατία όπως το 1963 και οι τουρκοκύπριοι απομονωμένοι.

Εάν διατηρήσουμε λοιπόν στο ομόσπονδο κράτος εκείνες τις εξουσίες και αρμοδιότητες οι οποίες διασφαλίζουν τα σημαντικά, δηλαδή:

  • την ενότητα και ασφάλεια του κράτους,
  • την μία κυριαρχία,
  • την μία ιθαγένεια,
  • τη μία διεθνή προσωπικότητα,
  • την πρακτική εφαρμογή του δικαιώματος στις 4 βασικές ελευθερίες σε όλη την επικράτεια της Κύπρου,
  • την ενιαία οικονομία,
  • το ενιαίο νόμισμα,
  • τη μια Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη,
  • τον ένα εναέριο χώρο,

η αποκέντρωση στις συνιστώσες πολιτείες των υπόλοιπων εξουσιών όχι μόνο θα ενισχύσει τη λειτουργικότητα του κράτους – αφού θα περιορισθούν τα σημεία τριβής – αλλά θα ενισχύσει και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Περιορίζοντας τα σημεία πιθανής τριβής, διασφαλίζεται ότι η καθημερινότητα των πολιτών δεν θα διαφοροποιηθεί μετά τη λύση.

Στόχος της αποκέντρωσης δεν είναι η αναίρεση της πολιτικής ισότητας των δύο κοινοτήτων όπως αυτή περιγράφεται στη συμφωνημένη βάση των διαπραγματεύσεων. Εμείς υιοθετούμε τη θέση στο Πλαίσιο Γκουτέρες, σύμφωνα με την οποία το θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής πρέπει να συζητηθεί περισσότερο σε ότι αφορά το ζήτημα της μιας θετικής ψήφου, το πότε, κάτω από ποιες συνθήκες και σε ποια σώματα ασκείται, καθώς και οι σχετικοί μηχανισμοί επίλυσης αδιεξόδων.

Βρισκόμαστε μπροστά στην προοπτική ανακάλυψης σημαντικών ποσοτήτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ. Αυτή η προοπτική μπορεί να αποτελέσει ευλογία για όλο τον κυπριακό λαό, ιδιαίτερα εάν αποτελέσει το καύσιμο για την εξεύρεση λύσης του κυπριακού.

Οι βάσεις έχουν τεθεί: Στις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό έχει ήδη συμφωνηθεί ότι τα έσοδα από το φυσικό αέριο θα ανήκουν στην κεντρική κυβέρνηση. Επιπλέον, έχει σχεδόν συμφωνηθεί και ο τρόπος που θα μεταφέρονται αυτά τα έσοδα από την κεντρική κυβέρνηση στις συνιστώσες πολιτείες.

Συνεπώς, εάν εξευρεθεί λύση και ικανοποιητικές ποσότητες υδρογονανθράκων, το σύνολο του κυπριακού λαού μπορεί να ωφεληθεί και η Κύπρος να διαδραματίσει ένα σημαντικό περιφερειακό ρόλο.

Η εξεύρεση λύσης όμως δεν μπορεί να αποτελεί προϋπόθεση για να προχωρήσουμε με τους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς. Η κυβέρνηση, πολύ ορθά, προχωρεί κανονικά με τους σχεδιασμούς αυτούς, παρά τις απειλές και τις παρενοχλήσεις από τουρκικής πλευράς. Η ξεκάθαρη στήριξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και από την πλειοψηφία των γειτόνων μας στην περιοχή είναι πολύ σημαντική.

Οι παρενοχλήσεις και οι παράνομες προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, δεν πρόκειται να εκλείψουν χωρίς λύση του Κυπριακού. Ούτε και θα πρέπει να αναμένουμε ότι η Τουρκία θα μείνει απαθής, παρακολουθώντας μας να μετατρεπόμαστε σε ενεργειακό κόμβο. Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην παρασυρθούμε στο παιχνίδι των εντάσεων που επιδιώκει η Άγκυρα. Διαφορετικά, διατρέχουμε τον κίνδυνο να μετατρέψουμε τον φυσικό μας πλούτο, από ευλογία σε κατάρα.

Εάν όλες οι πολιτικές δυνάμεις συμφωνούμε ότι βρισκόμαστε στο πιο κρίσιμο ίσως σταυροδρόμι στην ιστορία του Κυπριακού και συνεπώς στην ιστορία της πατρίδας μας, αποτελεί υποχρέωση μας, ιστορική μας ευθύνη, να επιδιώξουμε τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα στο εσωτερικό. Να περιορίσουμε τις αντεγκλήσεις και τη μονοπώληση του πατριωτισμού.

Σε αυτή την εθνική αποστολή χρειάζεται η συμβολή όλων των πολιτικών δυνάμεων. Διότι κανένας Πρόεδρος δεν θα μπορέσει να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση και να επιτύχει μια συμφωνία που θα νοιώθει ότι είναι κατάλληλη για την Κύπρο και αποδεκτή από τους πολίτες, αν δεν τύχει της απαραίτητη στήριξης από τις πολιτικές δυνάμεις.

Η πατρίδα απαιτεί αυτές τις οριακές στιγμές εθνική ενότητα. Απαιτεί από όλους μας να εστιάσουμε στον εθνικό στόχο και να αφήσουμε στην άκρη τα δευτερεύοντα. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό. Εθνική ενότητα δεν σημαίνει ομογνωμία. Η ειλικρινής διαφωνία και η διαφορετική άποψη, μπορούν και αυτές να προσφέρουν στον αγώνα μας. Και έτσι εμείς αντιμετωπίζουμε την κριτική και τις διαφορετικές απόψεις.

Γιατί εν κατακλείδι η απάντηση που όλοι οφείλουμε να δώσουμε στον 73χρόνο Βαρωσιώτη φίλο που αγωνιά αν θα προλάβει τη λύση του κυπριακού, είναι ότι θα προσπαθήσουμε με τόλμη, αλλά και ευθύνη να παραδώσουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας μια Κύπρο απαλλαγμένη από τα λάθη του παρελθόντος το συντομότερο δυνατόν. Μια Κύπρο της ειρήνης, της συνεργασίας, της ευημερίας και της προκοπής.

Ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων σήμερα βρίσκεται ο Προϋπολογισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας για το 2019. Ένας βιώσιμος, αναπτυξιακός και πλεονασματικός προϋπολογισμός.

Ένας προϋπολογισμός που εκφράζει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Στόχος η εδραίωση της ανάπτυξης και η δημιουργία συνθηκών πλήρους απασχόλησης προς όφελος του συνόλου των πολιτών.

Ένας στόχος που είναι εφικτός με την προϋπόθεση ότι διατηρείται η μακροοικονομική σταθερότητα, η βιώσιμη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, και η εύρυθμη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Σημαντικό είναι επίσης η διατήρηση και ενίσχυση ευνοϊκού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μέσα από συνεχή μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

Η εμπιστοσύνη εδραιώνεται πλέον στην Κυπριακή οικονομία. Οι ψηλοί θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης που παρουσιάζει η οικονομία και η βελτίωση που παρουσιάζουν οι μακροοικονομικοί και δημοσιονομικοί δείκτες είναι η απόδειξη.

Η οικονομία της Κύπρου συνεχίζει να ανθίζει καταγράφοντας ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 3,9% του ΑΕΠ για το πρώτο 9μηνο του 2018, ένα από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη. Και καταγράφει δημοσιονομικό πλεόνασμα €850εκ για το πρώτο δεκάμηνο του 2018.

Παράλληλα, η ανεργία συνεχίζει την πτωτική της πορεία σε επίπεδα κάτω από το μέσο όρο της ευρωζώνης και βρίσκεται στο 7,3%. Είμαστε αισιόδοξοι ότι με τις σωστές πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση, σύντομα θα επιτύχουμε συνθήκες πλήρους απασχόλησης. Το διαθέσιμο εισόδημα, η ιδιωτική κατανάλωση, η απασχόληση και οι επενδύσεις σταδιακά αυξάνονται.

Η εμπιστοσύνη επέστρεψε και στις αγορές. Τρεις διαδοχικές αναβαθμίσεις από διεθνείς οίκους αξιολόγησης που επαναφέρουν την Κύπρο σε επενδυτική βαθμίδα, μετά από 7 χρόνια στην κατηγορία «σκουπίδια». Αποτελούν ξεκάθαρο ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυπριακή οικονομία, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή της ανάπτυξης.

Η ενδυνάμωση και θωράκιση του τραπεζικού συστήματος συνέβαλε προς αυτή την κατεύθυνση. Η μεταφορά του 50% των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων εκτός ισολογισμού τραπεζών και η βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος ήταν οι δύσκολες αλλά καθοριστικές κινήσεις που συνέβαλαν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων. Και έχουν ενισχύσει δραστικά τις προοπτικές για την οριστική αντιμετώπιση τους. Αλλά έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε.

Παρά την υποχώρηση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων κατά 5 μονάδες στο 34,1%, η περαιτέρω αποκλιμάκωση τους αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση αλλά και στόχο για την εδραίωση και θωράκιση της βιώσιμής ανάπτυξης και συνθηκών χρηματοοικονομικής σταθερότητας. Το Σχέδιο Εστία του οποίου η εφαρμογή προβλέπεται στον προϋπολογισμό ενώπιον μας, θα βοηθήσει στη ρύθμιση των ΜΕΔ με υποθήκη την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη βάση κριτηρίων.

Το κράτος μας έχει ξανά τη δυνατότητα να κάνει πολιτικές με πραγματικό όφελος για τον πολίτη και να εκτελεί σημαντικά αναπτυξιακά έργα.

Βρισκόμαστε σήμερα σε συνθήκες ανάπτυξης λόγω των συνετών και ορθών πολιτικών της Κυβέρνησης. Πρωτίστως όμως οφείλεται στις θυσίες των πολιτών. Και στην υπεύθυνη στάση που τήρησαν οι κοινωνικοί εταίροι. Οφείλεται επίσης στην υπευθυνότητα που επέδειξαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα, όπως το ΔΗΚΟ αλλά και άλλα, που στήριξαν κρίσιμες και σκληρές νομοθεσίες στη Βουλή. Δεν θα διστάσω ξανά να υπογραμμίσω αυτή την υπεύθυνη στάση που θέτει το καλό της χώρας πάνω από όλα.

Σε αυτές τις συνθήκες ανάπτυξης, είναι ώρα να επιστρέψουμε μέρισμα στην κοινωνία. Να πούμε έμπρακτα ευχαριστώ. Το πακέτο στήριξης €100εκ συνολικά που προωθούμε, προβλέπει:

  • Ψηφίσαμε ήδη τη μείωση του φόρου κατανάλωσης καυσίμων κατά 5 σεντ του ευρώ στο λίτρο για ένα συνολικό όφελος του Κύπριου πολίτη που ξεπερνά τα €50εκ
  • Αντίστοιχο σχέδιο ΕΣΤΙΑ για τους συνεπείς που εμπίπτουν στις κατηγορίες του ΕΣΤΙΑ ύψους €33εκ, και
  • Αύξηση €50 το μήνα σε χαμηλοσυνταξιούχους με μια συνολική παροχή ύψους €22εκ ετησίως.

Κύριε Πρόεδρε,

Είναι καθήκον μας η τοποθέτηση επί της ουσίας του αναπτυξιακού προϋπολογισμού της Κύπρου.

Ο αναπτυξιακός προϋπολογισμός που έχουμε μπροστά μας, έρχεται να ενισχύσει την ανοδική πορεία της οικονομίας μας. Κτίζοντας στο στέρεο υπόβαθρο που έχουμε πετύχει.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Τώρα είναι η ώρα να συνεχίσουμε στην πορεία των μεταρρυθμίσεων για ακόμα πιο σύγχρονο και φιλικό προς τους πολίτες κράτος.

Έχουμε μπροστά μας ένα προϋπολογισμό που θα επιτρέψει την υλοποίηση σημαντικών έργων και προγραμμάτων όπως επενδύσεις στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, προώθηση έργων υποδομής, προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων.

Ο προϋπολογισμός του 2019 σηματοδοτεί επίσης την έναρξη της λειτουργίας του Υφυπουργείου Τουρισμού, την εφαρμογή της πρώτης φάσης του ΓΕΣΥ, και την επίσημη έναρξη του θεσμού του Επικεφαλής Επιστήμονα στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης στις δομές διακυβέρνησης της Έρευνας και της Καινοτομίας.

Όραμα μας είναι ένα ποιοτικό κράτος που θα υπηρετεί, και δεν θα ταλαιπωρεί τους πολίτες. Ένα σύγχρονο κράτος φιλικό προς τις επιχειρήσεις, που παρέχει κίνητρα και επενδύει στην έρευνα και την καινοτομία. Ένα κράτος ψηφιακά μετασχηματισμένο, που θα ανοίγει δρόμους στη νεοφυή επιχειρηματικότητα και μέσα από την ανάπτυξη στηρίζει τις ευάλωτες ομάδες. Που στηρίζει και ενδυναμώνει την προοπτική των δυναμικών τομέων της οικονομίας.

Ένα σύγχρονο κράτος που δημιουργεί νέους τομείς ανάπτυξης στους οποίους υπάρχει προοπτική, όπως της εκπαίδευσης, της υγείας, της ενέργειας, των νεοφυών επιχειρήσεων της οπτικοακουστικής βιομηχανίας, με όραμα να καταστούμε περιφερειακό κέντρο ανάπτυξης και πόλος επενδύσεων.

Με επιτελικούς σχεδιασμούς και μεταρρυθμίσεις δίνουμε βάθος στην αναπτυξιακή προσπάθεια και ενισχύουμε την οικονομία. Μεταρρυθμίζοντας δομές του κράτους ανέγγιχτες από το 1960.

Σήμερα η οικονομία της Κύπρου καταγράφει θεαματικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Σας καλώ να αναλογιστείτε πόσο καλύτερα μπορούμε να κινηθουμε, έχοντας εξειδικευμένα κυβερνητικά τμήματα να υλοποιούν την πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης στους νευραλγικούς τομείς της οικονομίας. Πρέπει με θάρρος όλοι να συνεχίσουμε. Για το καλό της χώρας, των πολιτών και των παιδιών μας. Και με συνεννόηση μπορούμε μαζί να σπρώξουμε την Κύπρο ακόμα πιο μπροστά.

Ο Κύπριος πολίτης δικαιούται ένα σύγχρονο κράτος με σύγχρονες δομές. Και πρέπει να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχουνε μείνει πίσω. Με ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Δημόσιας Υπηρεσίας. Να αφήσουμε στην άκρη μικροπολιτικά συμφέροντα και να βάλουμε το συμφέρον της χώρας πάνω από όλα. Να δούμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους ως παράγοντα ανάπτυξης και να προχωρήσουμε στην δημιουργία ειδικευμένης δομής.

Πρέπει να συνεχίσουμε ενθαρρύνοντας την οικονομική δραστηριότητα, με όσο το δυνατό χαμηλότερα φορολογικά βάρη και γραφειοκρατία. Η ανάπτυξη σε τομείς με ψηλή προστιθέμενη αξία, προσδίδει τεράστια ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Και είναι σαφές ότι η επιχειρηματική καινοτομία  και η νεοφυής επιχειρηματικότητα αποτελούν πυλώνες για το νέο οικονομικό μοντέλο που θα τροφοδοτεί την οικονομία.

Στόχος μας είναι στα επόμενα χρόνια να αυξήσουμε σημαντικά το κατά κεφαλή εισόδημα του κύπριου πολίτη. Και έχουμε τις προοπτικές και το όραμα να το πετύχουμε.

Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Στρατηγική επιδίωξη είναι να συνεχιστεί η μακροοικονομική, δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Να εδραιώσουμε συνθήκες αειφόρου ευημερίας και να καταστήσουμε την Κυπριακή οικονομία πιο ανταγωνιστική και παραγωγική σε κάθε τομέα.

Η περαιτέρω τόνωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην οικονομία, η προσέλκυση επενδύσεων και εδραίωση της επενδυτικής βαθμίδας είναι κλειδί.

Η Κύπρος βρίσκετε σε αναπτυξιακή τροχιά. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κερδίσει τον σεβασμό όλου του κόσμου, για την πορεία της οικονομίας. Αυτή την πορεία έχουμε υποχρέωση να ενδυναμώσουμε.

Έτσι είναι που υπερασπιζόμαστε την Κυπριακή Δημοκρατία. Με πράξεις ουσίας. Όχι με συνθήματα.  Και η πολιτική είναι πρώτιστα οι πράξεις. Εκεί κρινόμαστε όλοι. Έτσι γινόμαστε αξιόπιστοι. Έτσι διεκδικούμε την εμπιστοσύνη. Έτσι υπηρετούμε την πατρίδα μας.

Η πολιτική είναι οι αποφάσεις που παράγουν πραγματικά αποτελέσματα και διαμορφώνουν την πραγματική ζωή χιλιάδων συμπολιτών μας. Στην εργασία τους, στο νοικοκυριό τους, στην κοινωνία.

Είμαστε εδώ για να πάρουμε τη χώρα μας μπροστά.

Στόχος μας είναι να φτιάξουμε μια καλύτερη πατρίδα. Και για μας η καλύτερη πατρίδα δεν μπορεί παρά να είναι ολόκληρη και όχι μοιρασμένη. Μια πατρίδα δημιουργική, παραγωγική και ευημερούσα για όλους τους πολίτες της.

Προχωράμε για την Κύπρο της ανάπτυξης και της δημιουργίας.

Με αυτές τις σκέψεις, καλώ όλους μας να ψηφίσουμε τον φετινό προϋπολογισμό του κράτους.

Ένα προϋπολογισμό αναπτυξιακό με αύξηση στις κοινωνικές δαπάνες και έμπρακτη επιστροφή μερίσματος στην κοινωνία. Ένα προϋπολογισμό που συνδράμει στην πορεία ανάπτυξης της Κυπριακής οικονομίας.

Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω θερμά τη γραμματεία της Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού της Βουλής για την άψογη συνεργασία κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού. Επιθυμώ να ευχαριστήσω επίσης τους συναδέλφους βουλευτές μέλη της Επιτροπής Οικονομικών. Καθώς επίσης τον Υπουργό Οικονομικών για την συνεργασία όπως επίσης και τους συνεργάτες στο Υπουργείο Οικονομικών που εργάστηκαν για την ετοιμασία του προϋπολογισμού.»