Βλ. Πούτιν: «Η Ρωσία θα σταθεί ασπίδα προστασίας για την Κύπρο »!

 

«Η Δύση θέλει να αλυσοδέσει την ρωσική αρκούδα αλλά δεν θα το πετύχει , θα ανακάμψουμε  το πολύ σε δύο χρόνια» 

Ο Ρώσος Πρόεδρος Β.Πούτιν στην ετήσια συνέντευξή του δήλωσε για την Κύπρο ότι η Ρωσία θα σταθεί ως ασπίδα προστασίας στις απειλές που δέχεται και να μην την πιέζουν  να δεχθεί προγραμματισμένες λύσεις, που έχουν σχεδιαστεί από αλλού.DB03493DD543B0C2A181CEF2E6D47C99

“Θέλουμε να έχουμε μια ισορροπημένη θέση και να βρεθεί μια λύση στο Κυπριακό” είπε ο Β.Πούτιν, αναφερόμενος στη Μεγαλόνησο, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία αφού δέιχνει πόσο μετράει η Κύπρος για την Μόσχα ώστε να αναφερθεί στα κύρια σημεία της ετήσιας συνέντευξης του Ρώσου προέδρου, την ίδια στιγμή που συνδυαστικά η Δύση με κάθε μέσο επιτίθεται στην Ρωσία.

“Εάν κάποιος επιβάλλει οτιδήποτε, αυτές οι αποφάσεις δεν μπορούν να κρατήσουν αιωνίως” υπονοώντας   το νέο σχέδιο  τύπου «Ανάν» που θέλουν να επιβάλουν  οι Αμερικανοί καταλύοντας έτσι την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε τους Ρώσους ότι η χώρα, που δέχεται νομισματική επίθεση όπως και το 1998, θα ξαναβρεί τους ίδιους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης στη χειρότερη περίπτωση σε διάστημα δύο ετών, προειδοποιώντας ωστόσο ότι η ρωσική κυβέρνηση θα αναγκασθεί να λάβει πρόσθετα μέτρα για να αντιμετωπίσει την κατάσταση της οικονομίας.

«Θα χρησιμοποιήσουμε τα μέτρα που είχαν επιτυχία το 2008», εξήγησε.Η ρωσική οικονομία θα ανακάμψει και το ρούβλι θα σταθεροποιηθεί, διαβεβαίωσε τους Ρώσους ο Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συνέντευξης Τύπου σήμερα  Πέμπτη, την οποία δίνει παραδοσιακά λίγο πριν από το τέλος του έτους. «Δύο χρόνια, στο δυσμενέστερο σενάριο, θα κρατήσουν οι δυσκολίες» εκτίμησε, λέγοντας πως η Ρωσία θα προσαρμοστεί σε αυτές εάν επιμείνουν.

Ο πρόεδρος Πούτιν, διαβεβαίωσε ότι τα κοινωνικά προγράμματα της αύξησης των συντάξεων και των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων θα διατηρηθούν, παραδέχθηκε όμως ότι είναι πιθανόν η κυβέρνηση να υποχρεωθεί να μειώσει ορισμένες κοινωνικές δαπάνες, ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης.

Κρίνοντας ότι τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν από την κεντρική τράπεζα και την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της νομισματικής κρίσης είναι τα «προσήκοντα», υπενθύμισε στην κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ότι «δεν πρέπει να λησμονεί τις ευθύνες της».*poutin_1

Η εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του Πούτιν ξεκίνησε με εκτενή αναφορά στα οικονομικά στοιχεία. Η ρωσική οικονομία βρίσκεται σε στενωπό ενώ το ρούβλι κινείται σε χαμηλά ετών, αλλά η δημοτικότητα του Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκεται στο 80% .Σε κάθε περίπτωση, ο ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε τους πολίτες ότι υπό τις πιο δυσμενείς συνθήκες θα χρειαστούν δύο χρόνια για να βγει η Ρωσία από τη νομισματική κρίση – τη χειρότερη στη χώρα από το 1998. Και τους προετοίμασε ότι η ρωσική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να λάβει πρόσθετα μέτρα.

Η έξοδος από την κρίση είναι «αναπόφευκτη», κατ’ αρχάς διότι η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται, υποστήριξε ο Πούτιν ενώπιον χιλίων δημοσιογράφων ντόπιων και ξένων Μ.Μ.Ε . «Θα χρησιμοποιήσουμε τα μέτρα που είχαν επιτυχία το 2008», επισήμανε χωρίς ωστόσο να δίνει την εντύπωση ότι έχει συγκεκριμένη εικόνα της εξέλιξης της κατάστασης.

Ο ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στους «εξωτερικούς παράγοντες» οι οποίοι συνέβαλαν στη ραγδαία πτώση της αξίας του ρωσικού νομίσματος, υπογραμμίζοντας ότι οι δυτικές κυρώσεις υπήρξαν από τους πιο σημαντικούς. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι δεν ήταν οι κυρώσεις ο μοναδικός παράγοντας επισημαίνοντας ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να είχε αντιδράσει νωρίτερα. Η κεντρική τράπεζα «δεν πρέπει να λησμονεί τις ευθύνες της», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τους ρώσους πολίτες, ο Πούτιν διαβεβαίωσε ότι τα κοινωνικά προγράμματα της αύξησης των συντάξεων και των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων θα διατηρηθούν. Δεν απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να υποχρεωθεί να μειώσει ορισμένες κοινωνικές δαπάνες.

Σε ένα κλίμα αστάθειας που επικρατούσε από το πρωί, το ρούβλι έπεσε μετά τις πρώτες δηλώσεις του προέδρου της Ρωσίας. Η ισοτιμία διαμορφώθηκε στα 63,10 ρούβλια έναντι του δολαρίου και στα 77,69 έναντι του ευρώ. Το ρούβλι έχει χάσει το 40% της αξίας του από την αρχή του έτους, εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων κατά της ρωσικής οικονομίας, αλλά και της πτώσης των τιμών του πετρελαίου.

«Παρά τη θυελλώδη κατάσταση στις αγορές, τα ρωσικά έσοδα θα είναι υψηλότερα των εξόδων» του ρωσικού προϋπολογισμού είπε τ ο Βλ.Πούτιν, επισημαίνοντας επίσης ότι η ρωσική Κεντρική Τράπεζα έχει αναλάβει τις σωστές πρωτοβουλίες.

«Η ανατίμηση του ρουβλίου είναι αναπόφευκτη» διαβεβαίωσε ο ρώσος πρόεδρος, λέγοντας επίσης πως η Κεντρική Τράπεζα «δεν θα εξαντλήσει απερίσκεπτα τα αποθεματικά της».

«Χτίζεται νέο Τείχος γύρω μας»

Περνώντας στην ευρύτερη κρίση στις σχέσεις μεταξύ Δύσης και ΕΕ λόγω Ουκρανίας, ο Πούτιν επανέλαβε την άποψή του πως «ό,τι κι αν κάνει η Ρωσία, αντιμετωπίζεται με κριτική και αντίθεση».

Ανφερόμενος στο θέμα των δυτικών κυρώσεων, ο ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι δεν ήταν η Κριμαία ο λόγος που επεβλήθησαν στη Ρωσία. Οι κυρώσεις επεβλήθησαν εξαιτίας «των προσπαθειών να υπερασπίσουμε την ανεξαρτησία μας και το δικαίωμα ύπαρξης», τόνισε.

Η επέκταση του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη, είπε, «είναι σαν να χτίζεται ένα νέο Τείχος του Βερολίνου γύρω μας».

Συνέδεσε άμεσα με αυτό την αντίδραση της Μόσχας ιδιαίτερα στην κρίση με το Κίεβο: «Η θέση μας στην Ουκρανία πρέπει να δείξει στους εταίρους της Ρωσίας ότι οφείλουν να σταματήσουν να χτίζουν αυτό το τείχος».

Ο ρώσος πρόεδρος είπε πως η ουκρανική κρίση πρέπει «να επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν με πολιτικά μέσα». «Εάν η Ουκρανία θέλει ειρήνη, πρέπει να σεβαστεί όλες τις περιοχές της» είπε.

Λέγοντας πως «η στάση του προέδρου Ποροσένκο είναι να επιλυθεί η κρίση», επέκρινε τον «οικονομικό αποκλεισμό» όπως είπε του Κιέβου στις ανατολικές περιοχές.

Παρά τη σκληρή ρητορική του ωστόσο, ο Πούτιν άφησε ελπίδες για εξομάλυνση των δεσμών με τη Δύση, λέγοντας ότι η Ρωσία ελπίζει να επεκτείνει τις προμήθειες φυσικού αερίου προς τη Νότια Ευρώπη, μέσω ενός μελλοντικού αγωγού στα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα.

Στα ύψη  η δημοτικότητα του Πούτιν

Σε δημοσκόπηση του αμερικανικού Associated Press και του κέντρου ερευνών NORC, το 81% των Ρώσων εμφανίζονται να υποστηρίζουν αρκετά ή πολύ τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Έξι στους δέκα Μοσχοβίτες δηλώνουν ότι έχουν επηρεαστεί από τις κυρώσεις και ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό αποτιμά την οικονομική του κατάσταση χειρότερη από ό,τι πριν από τρία χρόνια. Στην επαρχία ωστόσο τα πράγματα είναι διαφορετικά, με λιγότερους από τους μισούς να απαντούν το ίδιο.

 

Οργιάζει η δυτική προπαγάνδα

Στο μεταξύ οργιάζει  η δυτική προπαγάνδα και τα Μ.Μ.Ε  πρόβαλλαν εικόνες πανικού για την Ρωσία ότι δήθεν έχει χρεοκοπήσει.Τις ουρές των Ρώσων για να αγοράσουν τάμπλετ,κινητά και πολυτελή αυτοκίνητα τις παρουσιάζουν ως ένδειξη πείνας!