Αντιδρούν Κυβέρνηση και ΔΗΣΥ στην αναστολή του νόμου για εκποιήσεις

 

Αναστολή του Νόμου μέχρι 31 Ιανουαρίου ψήφισε η Βουλή

Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, με 34 ψήφους υπέρ και 19 ψήφους κατά, ανέστειλε μέχρι την 30η Ιανουαρίου 2015 την εφαρμογή του νόμου για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων, υπερψηφίζοντας σε νόμο πρόταση νόμου που κατέθεσαν τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Οικολόγοι. Ο ΔΗΣΥ και ο Υπουργός Οικονομικών εξέφρασαν την διαφωνία τους.proti

Υπέρ ψήφισαν οι Βουλευτές όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, εκτός των Βουλευτών του ΔΗΣΥ που ψήφισαν κατά. Η αναστολή αποφασίστηκε ώστε να δοθεί περιθώριο χρόνου στην Κυβέρνηση να καταθέσει και τα υπόλοιπα νομοσχέδια του πλαισίου αφερεγγυότητας.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος έκανε προφορική διόρθωση στο κείμενο της πρότασης νόμου ώστε η ισχύς της αναστολής να τερματιστεί την 30η Ιανουαρίου 2015.

Η Ολομέλεια της Βουλής καταψήφισε δεύτερη πρόταση νόμου, με 20 ψήφους υπέρ, 27 κατά και 5 αποχές, την οποία κατέθεσε το ΑΚΕΛ για αναστολή της νομοθεσίας μέχρι την 30η Ιουνίου 2015. Υπέρ της πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ ψήφισαν οι Βουλευτές του ΑΚΕΛ και της Συμμαχίας Πολιτών. Κατά ψήφισαν οι Βουλευτές του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και ο Ζαχαρίας Κουλίας και αποχή τήρησαν οι Βουλευτές της ΕΔΕΚ και των Οικολόγων.

Της ψηφοφορίας προηγήθηκε έντονη και μακρά συζήτηση, με τους Βουλευτές του ΔΗΣΥ να προειδοποιούν για τις συνέπειες που θα έχει η αναστολή μιας μνημονιακής νομοθεσίας για ένα νόμο, ο οποίος όπως ανέφεραν δεν είναι ενεργός ενώ οι Βουλευτές των κομμάτων που υπερψήφισαν τη νομοθεσία υποστήριξαν ότι  η Βουλή βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να αναστείλει νομοθεσία που η ίδια ψήφισε για να προστατεύσει την κύρια κατοικία, αφού η Κυβέρνηση δεν αποδείχτηκε συνεπής στις δεσμεύσεις της και δεν κατέθεσε ολοκληρωμένο πλαίσιο για την αφερεγγυότητα πριν το τέλος του έτους.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, αφού είπε ότι η αναστολή θα είχε νόημα αν ο νόμος ήταν ενεργός, υποστήριξε ότι στην ουσία δεν προσφέρουμε τίποτε. Ανέφερε ότι θα σταλεί προς τους δανειστές και τους επενδυτές το μήνυμα ότι η συζήτηση της παράτασης καθυστέρησε γιατί εάν ψηφιζόταν νόμος δεν θα παίρναμε τη δόση.
Γνωρίζουμε ότι είναι έτοιμα τα νομοσχέδια και θα κατατεθούν τις επόμενες μέρες, συνέχισε. Είπε ακόμα πως είναι δυνατό να υπάρξουν επιπτώσεις στους τραπεζικούς τίτλους που διαπραγματεύονται στα χρηματιστήρια Αθηνών και Λευκωσίας.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ανέφερε ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται λανθασμένα στοιχεία για να υποστηριχθούν οι θέσεις ότι δεν απαιτείται αναστολή της εφαρμογής του νόμου. Πρόσθεσε πως ο νόμος είναι ενεργός και οι κανονισμοί αφορούν μόνο τη δημοπράτηση. Ανέφερε επίσης ότι οι τράπεζες ετοιμάζονται για την 1η Ιανουαρίου να προωθήσουν τη διαδικασία. Παρατήρησε επίσης ότι υπήρξε καθυστέρηση στην προώθηση του νόμου επειδή η Επιτροπή Οικονομικών θέλησε να δώσει περιθώριο χρόνου στην Κυβέρνηση να καταθέσει νομοσχέδια για το πλαίσιο αφερεγγυότητας και κατατέθηκαν μόνο τα πρώτα δύο και απομένουν άλλα τέσσερα.

Ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε απόλυτα δικαιολογημένη η θέση του Προέδρου του ΔΗΣΥ, λέγοντας ότι οι απαιτήσεις της Τρόικας είναι το μανιφέστο της Κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι η Βουλή καλείται να νομοθετήσει όχι από επιλογή αλλά από ανάγκη. Παρατήρησε ότι οι εκποιήσεις και το πλαίσιο αφερεγγυότητας ήταν απαιτήσεις της Τρόικας με το πρώτο να αφορά τις τράπεζες και το άλλο τους απλούς οφειλέτες. Υπενθύμισε τη δέσμευση της Κυβέρνησης πριν το τέλος του χρόνου να καταθέσει το πλαίσιο για την αφερεγγυότητα και διατύπωσε τη θέση ότι η Βουλή δεν ευθύνεται εάν η Κυβέρνηση δεν υπήρξε συνεπής.

Σχολιάζοντας την ενδεχόμενη αντίδραση των Ευρωπαίων και των δανειστών και τις αναφορές σε έντιμους και ανέντιμους χειρισμούς, διερωτήθηκε αν ήταν έντιμο η μόνη χώρα εκ των χωρών του μνημονίου που κούρεψαν καταθέσεις να είναι η Κύπρος και εάν ήταν έντιμο που η απόφαση αυτή λήφθηκε για πολιτικούς λόγους και για τις εκλογές της κ. Μέρκελ.Ανέφερε ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα των Κυπρίων βρίσκεται στα χειρότερα επίπεδα από κάθε χώρα μνημονίου και για πρώτη φορά έπεσε κάτω από αυτό της Ελλάδας.

Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης, απαντώντας στο ερώτημα σε τι θα ωφελήσει η αναστολή της νομοθεσίας που δεν μπορεί να εφαρμοστεί εφόσον δεν υπάρχουν κανονισμοί, το οποίο τέθηκε από το ΔΗΣΥ, είπε ότι δεν μπορεί το κενό να αφήνεται σε διαδικαστικό ζήτημα. “Παίζουμε με ανοικτά χαρτιά” πρόσθεσε, αναφέροντας πως “η Βουλή στέλνει το μήνυμα ότι επιθυμεί να προχωρήσει η διαδικασία των εκποιήσεων, μέσα όμως από διαδικασίες που θα διασφαλίζουν τους πολίτες που λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης κινδυνεύουν να χάσουν την κατοικία τους και τη μικρή τους επιχείρηση”.

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης είπε ότι το επιχείρημα για απώλεια της δόσης, ούτε έξυπνο είναι ούτε αποτελεσματικό. Εάν δεν θα πάρουμε τη δόση, η ευθύνη βαραίνει την Κυβέρνηση που δεν κατέθεσε τα νομοσχέδια για την αφερεγγυότητα, συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι οι προτάσεις για παγοποίηση της διαδικασίας των εκποιήσεων κρίνεται αναγκαία επειδή οι τράπεζες “πήγαν να κυνηγήσουν με το μπαλτά τους μικροοφειλέτες”. Αν δεν ανασταλεί ο νόμος από την 1η Ιανουαρίου η κύρια κατοικία μπαίνει σε διαδικασία εκποίησης, είπε. Ο κ. Περδίκης άσκησε έντονη κριτική προς τις τράπεζες που όπως ανέφερε δεν κυνηγούν τους μεγαλο – οφειλέτες. Ο Βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας διατύπωσε τη θέση ότι είναι σαν να υπάρχει ένα αόρατο χέρι που κινεί τα νήματα. Πρόσθεσε ότι για τα θέματα που αφορούσαν τις τράπεζες κατατέθηκαν και πέρασαν νομοσχέδια, ενώ για τους οφειλέτες καλείται να νομοθετήσει η Βουλή.

Ο Υπουργός Οικονομικών

Η σημερινή απόφαση της Βουλής υπονομεύει καίρια την αξιοπιστία της χώρας μας, δηλώνει ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάσης σε γραπτή του δήλωση.

“Η αναστολή της εφαρμογής μιας νομοθεσίας, που ούτως ή άλλως δεν εφαρμόζεται, είναι πράξη αχρείαστη και αδικαιολόγητη. Απλώς στέλνει το μήνυμα πως δεν έχουμε, δυστυχώς, αποβάλει νοοτροπίες και συμπεριφορές που τόσο πολύ μας κόστισαν», αναφέρει περαιτέρω ο κ. Γεωργιάδης.