Απαίτηση της κοινωνίας η παραδειγματική τιμωρία όσων οδήγησαν τον τόπο στη χρεοκοπία και στα «κουρέματα»

Την απαίτηση όπως τιμωρηθούν παραδειγματικά όσοι φόρτωσαν τον τόπο με χρέος πέραν των 20 δις. ευρώ  αλλά και οδήγησαν  την οικονομία να χειραγωγειται από την τρόικα θέτουν επιτακτικά τόσο τα οργανωμέναfylakes σύνολα όσο και κόμματα  ενώ στη Νομική Υπηρεσια συνεχίζεται η αξιοποίηση του μαρτυρικού υλικού  και δεν αποκλείεται πέραν των πέντε πρώην στελεχών της Τράπεζας Κύπρου να οδηγηθούν και άλλοι οι οποίοι με αποφάσεις τους έδιναν ψεύτικες πληροφορίες και παραπλανούσαν.Παράλληλα αξιώνεται όπως οι ένοχοι όχι μόνο να τιμωρηθούν αλλά να επιστρέψουν  και όσα περιουσιακά απα’ικτησαν με αθέμιτα μέσα.

ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ με ανακοίνωση του αναφέρει ότι   «η  επικείμενη καταχώρηση κατηγορητηρίων εναντίον ηγετικών στελεχών τραπεζών αποτελεί βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.Επισημαίνει επίσης πως «για το ΑΚΕΛ είναι αυτονόητο ότι η ποινική δίωξη του οποιουδήποτε δε σημαίνει αυτόματα και ενοχή. Αντιλαμβανόμαστε ότι οι ποινικές διώξεις δεν αφορούν τα κύρια ζητήματα του τραπεζικού σκανδάλου. Αναμένουμε επιτάχυνση των ερευνών για τα μεγάλα τραπεζικά σκάνδαλα, για τα οποία ως ΑΚΕΛ συνδράμαμε στο μέτρο του δυνατού τις ποινικές έρευνες, τόσο μέσα από συγκεκριμένες καταγγελίες προς τις διωκτικές αρχές όσο και μέσα από το Πόρισμα της Επ. Θεσμών της Βουλής, όπου καταγράφονται ύποπτες πράξεις και παραλείψεις, που πρέπει να διερευνηθούν με μεγαλύτερη ταχύτητα.»Τέλος αναφέρει  πως «την ώρα που η κοινωνία δυσπραγεί, απαιτούμε όπως μέσα από σωστές διαδικασίες και με σεβασμό στο τεκμήριο της αθωότητας, λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης όλοι όσοι αποδεδειγμένα χρέωσαν τον τόπο με 20 δις ευρώ ζημιά.»

 

ΕΔΕΚ 

Την ελπίδα ότι οι χθεσινές πρώτες διώξεις για την οικονομική τραγωδία είναι μόνο η αρχή και ότι οι έρευνες των διωκτικών Αρχών θα επιταχυνθούν και επεκταθούν για όλα τα αδικήματα, εντός και εκτός Κύπρου, εξέφρασε ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης.

Σε δήλωση στο περιθώριο της συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής, ο κ. Νικολαϊδης είπε ότι η ΕΔΕΚ αναμένει ότι θα ολοκληρωθούν οι έρευνες πέρα από την Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή και για όλους όσοι εμπλέκονται στην οικονομική καταστροφή του τόπου.Επανέλαβε ότι ο κυπριακός λαός απαιτεί όπως όσοι φέρουν ευθύνη να κληθούν να λογοδοτήσουν, μεταξύ άλλων, για τις ύποπτες χρηματοδοτήσεις της Focus, τα προνομιακά δάνεια και την προνομιακή μεταχείριση από το τραπεζικό σύστημα, τις ύποπτες διαγραφές δανείων πολιτικών προσώπων, τη διαπλοκή πολιτικών και τραπεζιτών, περίεργες εκροές καταθέσεων λίγες μέρες πριν το κούρεμα και γενικότερα τη λεηλασία του τραπεζικού συστήματος.

Ο κ. Νικολαϊδης ανέφερε ότι η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τις διωκτικές Αρχές και προς τους θεσμούς έχει τρωθεί επικίνδυνα και όλοι θα κριθούν εκ του αποτελέσματος.

Μόνο αν υπάρξει πλήρης απόδοση ευθυνών θα υπάρξει και κάθαρση, είπε καταλήγοντας.

 

ΕΥΡΩΚΟ

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε ότι παρακολουθεί με ενδιαφέρον το γεγονός ότι ξεκίνησαν οι διώξεις για κάποια στελέχη της Τράπεζας Κύπρου έστω και καθυστερημένα και μετά τις διαδοχικές παραλείψεις των εποπτικών Αρχών.

Μιλώντας στη Βουλή, στο περιθώριο της συνεδρίας της Ολομέλειας του Σώματος, ο κ. Συλλούρης είπε πως εάν εντοπιστεί ζημιά την οποία έχουν επωφεληθεί κάποιοι, αυτή να επιστραφεί στο δημόσιο.

Ο κ. Συλλούρης αναφέρθηκε επίσης στις εξελίξεις στο ποδόσφαιρο, αναφέροντας ότι οι καταγγελίες για ότι συμβαίνει στο ποδόσφαιρο, που δεν είναι χώρος αγγέλων – κατά την έκφρασή του – πρέπει να διερευνηθούν και να διαπιστωθεί κατά πόσο “το σαράκι της διαφθοράς επεκτάθηκε και στο χώρο του ποδοσφαίρου”.

Συμμαχία Πολιτών

Η Συμμαχία Πολιτών υποστηρίζει ξεκάθαρα την έναρξη της διαδικασίας λήψης νομικών μέτρων από τη Γενική Εισαγγελία κατά ατόμων που εμπλέκονται στην χρηματοκοινωνικόοικονομική καταστροφή του τόπου και καλεί το Γενικό Εισαγγελέα να επισπεύσει όπου είναι δυνατό τις διώξεις χωρίς προφανώς να επηρεάζει δυσμενώς το έργο συλλογής μαρτυριών. Θα πρέπει να ασκηθούν διώξεις για όλους και όσους εμπλέκονται στα σκάνδαλα όσο ψηλά και εάν βρίσκονται στην ιεραρχία, ανεξάρτητα κομματικών ή πολιτειακών θέσεων που κατέχουν.

Κίνημα Οικολόγων

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών εκφράζει την ικανοποίηση του – παρά τη μεγάλη και απαράδεκτη αργοπορία – όσον αφορά την εξέλιξη για το σκάνδαλο της οικονομίας, αφού θα οδηγηθούν στο ειδώλιο πέντε πρώην στελέχη της Τράπεζας Κύπρου.

«Βέβαια όλη αυτή η καθυστέρηση, αναφέρει ,  πιθανόν να έδωσε την ευκαιρία σε κάποιους να εξαφανίσουν στοιχεία και άνομα κέρδη.Γι’ αυτό το λόγο το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών θεωρεί ότι πρέπει οπωσδήποτε να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία των πέντε στελεχών όσο η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το Κίνημα έχει ήδη ζητήσει την τροποποίηση της νομοθεσίας για δήμευση περιουσιακών στοιχείων στις περιπτώσεις καταδίκης για διαπλοκή, διαφθορά και διασπάθιση χρήματος.Οι ένοχοι πρέπει όχι μόνο να μπαίνουν στη φυλακή, όχι μόνο να πληρώνουν πρόστιμο αλλά να επιστρέφουν και τα κλεμμένα, τονίζει.

Αναμένουμε επίσης από τις αρμόδιες αρχές να επεκτείνουν τις έρευνες τους για τις ποινικές ευθύνες για το μεγάλο σκάνδαλο της οικονομίας. Περιμένουμε να δούμε τις έρευνες να επεκτείνονται και σε άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και στην Κεντρική Τράπεζα» καταλήγει το Κίνημα .