Υπέρ των διαδηλώσεων των «κίτρινων γιλέκων το 72% των Γάλλων

 

Οι διαδηλωτές  προέρχονται από τη γαλλική επαρχία και που στη συντριπτική τους πλειονότητα έχουν απολαβές της τάξεως των 1.000 ευρώ και κάτω. Πρόκειται κυρίως για φτωχούς αγρότες και συμπιεσμένους μικροαστούς, μικροεπαγγελματίες και κυρίως ανέργους

 

Υπερ των «κίτρινων γιλέκων» τάσσονται επτά στους δέκα Γάλλους, στηρίζοντας τις διαδηλώσεις τους για τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, παρά τα εκτεταμένα επεισόδια που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα στη γαλλική πρωτεύουσα – και όχι μόνο.Υπερ των διαδηλώσεων  τάσσεται το 72% των Γάλλων, σύμφωνα με έρευνα του ευρωπαϊκού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού RTL.image-1.ashx

Η έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, δείχνει ότι η πλειονότητα των ερωτηθέντων στηρίζουν τις διαδηλώσεις, παρά το γεγονός ότι εξελίχθηκαν σε βίαια επεισόδια σε αρκετές γαλλικές πόλεις, μεταξύ των οποίων και το Παρίσι.

Εντούτοις, το 85% των ερωτηθέντων δήλωσε συγκλονισμένο από τη βία και καταδίκασε τα επεισόδια.

Το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» βρίσκεται στους δρόμους από τις 17 Νοεμβρίου και διαδηλώνει ενάντια στις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων.

Το Σάββατο , 137.000 διαδηλωτές που ανήκουν στο κίνημα «Τα Κίτρινα Γιλέκα» συγκεντρώθηκαν σε όλη τη Γαλλία διαμαρτυρόμενοι για τις αυξήσεις των τιμών, τη συνεχιζόμενη βίαιη λιτότητα και τα χαμηλά ημερομίσθια. Εξ αυτών οι 10.000 διαδήλωσαν στο Παρίσι. Από αυτές τις 10.000, 3.500 άτομα πρωτοστάτησαν στα βίαια επεισόδια.

Ο απολογισμός αυτού του συλλαλητηρίου είναι για τα γαλλικά και τα ευρωπαϊκά δεδομένα πρωτοφανής.

Απίστευτη χρήση πυρομαχικών καταστολής1463862

Οι δυνάμεις καταστολής διαδηλώσεων, δηλαδή οι μονάδες των γαλλικών ΜΑΤ (CRS) και οι διμοιρίες άμεσης επέμβασης της αστυνομίας (CSI), προέβησαν σε 1.193 βολές σφαιρών από καουτσούκ. Έκαναν χρήση 1.040 χειροβομβίδων αποφυγής περικύκλωσης. Χρησιμοποίησαν και έριξαν στους διαδηλωτές 339 χειροβομβίδες GLI – F4,οι οποίες περιέχουν 25 γραμμάρια TNT.

Για να υπάρχει κάποια σύγκριση με το παρελθόν, η γαλλική αστυνομία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους 2017 έκανε χρήση συνολικά 796 χειροβομβίδων αποφυγής περικύκλωσης (κρότου λάμψης), αριθμός που ισοδυναμεί με το 1/3 της ποσότητας που χρησιμοποιήθηκε μόνον κατά τη διάρκεια του Σαββάτου 1ης Δεκεμβρίου.

Συνολικά κινητοποιήθηκαν 4.000 άνδρες της γαλλικής αστυνομίας και της χωροφυλακής. Πρόκειται για τις μάχιμες μονάδες των δύο αυτών σωμάτων, που σύμφωνα με τους ειδικούς ήταν ο μεγαλύτερος αριθμός αστυνομικών που αναπτύχθηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας τα τελευταία 10 χρόνια.

Κάηκαν τα Ηλύσια Πεδία
 

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων του Σαββάτου, εκδηλώθηκαν 249 πυρκαγιές στην περιοχή των εχθροπραξιών.

Πυρπολήθηκαν 112 οχήματα. Σημειώθηκαν 133 τραυματισμοί, εκ των οποίων 23 στις τάξεις της αστυνομίας. Υπογραμμίζεται πως η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» ανεβάζει τους τραυματίες στους 263 και επισημαίνει πως ο αριθμός των τραυματισμένων αστυνομικών ανέρχεται σε 81.

Συνολικά προσήχθησαν στην αστυνομία 682 άτομα, εκ των οποίων 412 μόνο στο Παρίσι. Από τις προσαγωγές αυτές, 630 μετατράπηκαν σε συλλήψεις και το βράδυ της Κυριακής, 2 Δεκεμβρίου, 378 άτομα θα αντιμετώπιζαν τις διαδικασίες του αυτοφώρου.
Για αυτόν τον λόγο, το Υπ. Δικαιοσύνης διέταξε να λειτουργήσουν πέντε συνεδριάσεις την ημέρα στα δικαστήρια εκδίκασης για την αυτόφωρη διαδικασία από τις τρεις που προβλέπονται κανονικά.
Η κατάσταση στο κέντρο της πόλης τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου

Το πρωί της Δευτέρας, οι πολίτες της γαλλικής πρωτεύουσας αλλά και τα συνεργεία του δήμου αντιμετώπισαν μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Δεκάδες καταστήματα στην περιοχή των Ηλυσίων Πεδίων αλλά και στην καρδιά του 16ου Διαμερίσματος του Παρισιού, που είναι το σύμβολο του γαλλικού πλούτου αλλά και της εξουσίας, είχαν καλυμμένες τις προθήκες με σανίδες προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω λεηλασίες. Καμένα Ι.Χ. υπήρχαν κατά μήκος της περίφημης λεωφόρου Κλεμπέρ που διατρέχει το 16ο Διαμέρισμα. Πρόκειται κυρίως για πανάκριβα αυτοκίνητα κόστους άνω των 50.000 ευρώ. Αυτή η λεπτομέρεια σημαίνει πως οι διαδηλωτές επέλεγαν τα οχήματα που έκαιγαν προκειμένου να στείλουν ένα σαφές μήνυμα.

Η Αψίδα του Θριάμβου, το απόλυτο σύμβολο του γαλλικού κράτους από τότε που ιδρύθηκε ως εθνική οντότητα μετά τη Γαλλική Επανάσταση του 1789, έφερε ακόμη τα σημάδια από τα συνθήματα που είχαν γραφτεί με σπρέι μαύρου χρώματος πάνω στο μνημείο. Το κυρίαρχο σύνθημα ήταν «Μακρόν παραιτήσου».

Αυτόπτες μάρτυρες, τηλεοπτικά συνεργεία και δημοσιογράφοι αναφέρουν πως το Σάββατο το μεσημέρι είδαν με τα μάτια τους ομάδα αστυνομικών να παλεύει σώμα με σώμα με τους διαδηλωτές, σε μια προσπάθεια να προστατευθεί η φλόγα που καίει αενάως στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, κάτω ακριβώς από την Αψίδα του Θριάμβου.

Η εικόνα αυτή ήταν τραυματική τόσο για την πλειονότητα της γαλλικής κοινωνίας όσο βεβαίως και για την εξουσία και το πολιτικό σύστημα.

Το προφίλ του διαδηλωτή

Ήταν το δεύτερο Σαββατοκύριακοimage-3.ashx κινητοποιήσεων του κινήματος «Κίτρινα Γιλέκα» σε όλη τη Γαλλία. Σύμφωνα με τις γαλλικές Αρχές, το προφίλ του διαδηλωτή είναι το εξής: πρόκειται για άνδρες, στην πλειονότητά τους 30-40 ετών, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από τη γαλλική επαρχία.

Εξ αυτών οι περισσότεροι που συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι δήλωναν στους δημοσιογράφους πως έφθασαν στην πρωτεύουσα αποφασισμένοι να συγκρουστούν με την αστυνομία. Μιλάμε για τους 10.000 διαδηλωτές στο Παρίσι.

Ποιο είναι το πραγματικό προφίλ των διαδηλωτών

Οι γαλλικές Αρχές δεν περιγράφουν, διότι προφανώς δεν το επιθυμούν, το πραγματικό προφίλ του μέσου διαδηλωτή που κινητοποιείται στο πλαίσιο του κινήματος «Κίτρινα Γιλέκα».

Πρόκειται όντως για άτομα που προέρχονται από τη γαλλική επαρχία και που στη συντριπτική τους πλειονότητα έχουν απολαβές της τάξεως των 1.000 ευρώ και κάτω. Πρόκειται κυρίως για φτωχούς αγρότες και συμπιεσμένους μικροαστούς, μικροεπαγγελματίες και κυρίως ανέργους.

Πρόκειται, δηλαδή, για μια εκδήλωση ξεκάθαρα ταξική εκείνου του τμήματος της γαλλικής κοινωνίας το οποίο έχει συμπιεστεί αφόρητα από την οικονομική πολιτική που ακολούθησε τόσο ο πρόεδρος Ολάντ όσο και οι προκάτοχοί του και η οποία συνεχίστηκε και στα δύο χρόνια διακυβέρνησης Μακρόν.

Η πολιτική αυτή συνίσταται κυρίως στην περικοπή των δαπανών στους τομείς της δημόσιας υγείας και παιδείας, αλλά και στην επιβολή φόρων οριζοντίως σε όλο το φάσμα της γαλλικής κοινωνίας. Μπροστά στον κίνδυνο υπέρβασης των δημοσιονομικών ορίων που επιβάλλει το Σύμφωνο του Μάαστριχ, η γαλλική εξουσία εδώ και τουλάχιστον μια 15ετία έχει επιλέξει να απομυζά τη γαλλική κοινωνία μέσω της φορολόγησης ώστε να αντεπεξέρχεται στις κολοσσιαίες ανάγκες του γαλλικού κράτους και της γαλλικής πολεμικής μηχανής.

Ταυτόχρονα παρατηρείται και ένα πρόβλημα κατανομής των εσόδων του γαλλικού κράτους από τους φόρους, η οποία είναι ανισομερής, με αποτέλεσμα τη συνεχή εκβάθυνση του χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών, με τους εκπροσώπους του γαλλικού πλούτου να γίνονται όλο και πλουσιότεροι σε βάρος των μεγάλων ομάδων της γαλλικής κοινωνίας. Αν και το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων», τουλάχιστον δημοσίως, δεν φέρεται να ανήκει σε κάποιον συγκεκριμένο πολιτικό σχηματισμό, εντούτοις δύο πολιτικά κόμματα-ρεύματα στηρίζουν εξαρχής αυτές τις κινητοποιήσεις.

Πρόκειται για το αριστερό ρεύμα του Ζαν – Λυκ Μελανσόν καθώς και για τον πολιτικό σχηματισμό της Ακροδεξιάς της Μαρί Λεπέν.

Εντύπωση προκάλεσε και η συμπεριφορά γενικότερα των διαδηλωτών έναντι των συμβόλων του γαλλικού πλούτου κατά μήκος της λεωφόρου των Ηλυσίων και της λεωφόρου Κλεμπέρ. Με την έκφραση «Salaud», που σημαίνει «κάθαρμα», οι διαδηλωτές προπηλάκιζαν τους γνωστούς θυρωρούς μπροστά από τα πολυτελή παγκοσμίως γνωστά ξενοδοχεία την ώρα που οι φιλοξενούμενοι πλούσιοι τουρίστες σε αυτά παρακολουθούσαν από τα παράθυρα τους διαμαρτυρόμενους, απαθανατίζοντας τα επεισόδια με τα κινητά τους τηλέφωνα. Μια εικόνα που παραπέμπει και αυτή στην ταξική αντιπαράθεση στις λεωφόρους της γαλλικής πρωτεύουσας.

Οι πρώτες πολιτικές κινήσεις του Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν επιστρέφοντας από το Μπουένος Άιρες και τη σύνοδο της G20 έσπευσε στην Αψίδα του Θριάμβου, όπου και υποκλίθηκε την ώρα που τα συνεργεία ντυμένα στα λευκά προσπαθούσαν να σβήσουν από το μνημείο τα μαύρα συνθήματα. Στη συνέχεια κατηφόρισε τη λεωφόρο, επισκέφθηκε τις κατεστραμμένες προθήκες των καταστημάτων και συνομίλησε με τους ιδιοκτήτες τους.

Αρκετοί τον χειροκρότησαν, αλλά δεν απέφυγε και τα συνθήματα που φώναζαν μερικές ομάδες πολιτών, με κυρίαρχο αυτό το «Μακρόν παραιτήσου». Στη συνέχεια συγκάλεσε σύσκεψη όλων των αρμοδίων κυβερνητικών και κρατικών παραγόντων στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Αποφασίστηκε πως κατά τη διάρκεια της Δευτέρας 3 Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός θα δεχθεί τους επικεφαλής όλων των κομμάτων και πολιτικών σχηματισμών που εκπροσωπούνται στη γαλλική Βουλή. Σημειώνεται πως τόσο η Μαρίν Λεπέν του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου όσο και ο Ζαν – Λυκ Μελανσόν της Αριστεράς έχουν ήδη ζητήσει τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.
Ο Γάλλος πρόεδρος φέρεται πως ζήτησε από τους αρμόδιους παράγοντες να εξετάσουν το ενδεχόμενο διατήρησης και για αρκετά μεγάλο διάστημα μιας αποτελεσματικής αστυνόμευσης της γαλλικής πρωτεύουσας.
Και οι μαθητές στους δρόμους

Σήμερα ξέσπασαν συγκρούσεις  μεταξύ διαδηλωτών και των δυνάμεων επιβολής του νόμου  στην Τουλούζη, κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης μαθητών Λυκείου, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον δύο αστυνομικών και την προσαγωγή τουλάχιστον έξι πολιτών μετά τις φθορές που προκλήθηκαν σε δρόμους, πεζοδρόμια αλλά και καταστήματα, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο αστυνομικές πηγές.

Περίπου 700 μαθητές Λυκείου, από διάφορα σχολεία της Τουλούζης, συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στο κέντρο της πόλης, αφού προκάλεσαν καταστροφές στη συνοικία Αρέν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Το πλήθος προχώρησε στον βανδαλισμό ενός κοσμηματοπωλείου, χωρίς να έχει διευκρινιστεί εάν το κατάστημα λεηλατήθηκε.

Το τοπικό δίκτυο μέσων μαζικής μεταφοράς Tisseo ανέστειλε τα δρομολόγια σε δύο γραμμές του τραμ, σε όλες τις γραμμές των λεωφορείων και σε μία από τις γραμμές του μετρό «λόγω των διαδηλώσεων και για λόγους ασφαλείας», έγινε γνωστό σε ένα δελτίο τύπου.

Στην πλατεία του Καπιτωλίου, όπου κατέληξαν το απόγευμα, οι μαθητές, μαζί με άλλους διαδηλωτές, κινήθηκαν, έχοντας τα χέρια ψηλά στον αέρα, προς τις μονάδες αντιμετώπισης ταραχών φωνάζοντας το σύνθημα «Μακρόν, παραιτήσου».

Κατόπιν, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, το πλήθος έσπασε τον αστυνομικό κλοιό, ενώ τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας απώθησαν τους διαδηλωτές κάνοντας χρήση δακρυγόνων.

Έξι άνθρωποι προσήχθησαν από τις αρχές, ενώ ένας έβδομος νέος απομακρύνθηκε από την αστυνομία με το πρόσωπο του καλυμμένο με αίμα, υπό τις αποδοκιμασίες περαστικών. Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Περισσότερα από 100 Λύκεια είχαν αποκλειστεί, μερικώς ή πλήρως, το πρωί της Δευτέρας στη Γαλλία, στο πλαίσιο ενός κινήματος διαμαρτυρίας κατά των μεταρρυθμίσεων για την Εκπαίδευση και σε ορισμένες περιπτώσεις ως ένδειξη αλληλεγγύης προς το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων», έγινε γνωστό από το υπουργείο Παιδείας.

Στη Νίκαια, περίπου 1000 μαθητές βγήκαν στους δρόμους για να συμπαρασταθούν στα «κίτρινα γιλέκα» φωνάζοντας «Μακρόν, παραιτήσου».

Αναβάλλεται το ταξίδι Μακρόν στη Σερβία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν «ανέβαλε» την επίσημη επίσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιήσει στη Σερβία την Τετάρτη και την Πέμπτη «λόγω της κατάστασης» στη χώρα του, ανακοίνωσε απόψε ο Σέρβος ομόλογός του, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Ετοιμαζόμασταν για την επίσκεψη του προέδρου Μακρόν. Δυστυχώς, λόγω της κατάστασης και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει, ο πρόεδρος Μακρόν μου ζήτησε να αναβάλουμε για μερικές εβδομάδες την επίσκεψή του στη χώρα μας», είπε ο Βούτσιτς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο.