ΗΠΑ:Πέθανε ο Τζορτζ Μπους, ο πρεσβύτερος

Ο πρώην Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Χέρμπερτ Ουόκερ Μπους, επί του οποίου σήμανε το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, πέθανε χθες Παρασκευή σε ηλικία 94 ετών, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της οικογένειας.2560908

Ο Μπους, ο οποίος ήταν ο 41ος πρόεδρος των ΗΠΑ, έζησε περισσότερο απ’ όλους τους προκατόχους του. Ο θάνατός του στις 10.10 (ώρα κεντρικών ΗΠΑ) ανακοινώθηκε με δήλωση που εκδόθηκε από τον εκπρόσωπό του Τζιμ ΜακΓκραθ.
 Είχε γεννηθεί στις 12 Ιουλίου 1924 και είχε πολεμήσει στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πιλότος στο μέτωπο του Ειρηνικού Ωκεανού. Τον Σεπτέμβριο του 1944 το αεροσκάφος του καταρρίφθηκε από ιαπωνικά πυρά.
Οι άλλοι δυο επιβαίνοντες έχασαν τη ζωή τους, αλλά ο Μπους διασώθηκε από αμερικανικό υποβρύχιο που έτυχε να βρίσκεται κοντά στο σημείο.image-1.ashx
Tο 1945 παντρεύτηκε την Μπάρμπαρα Πίερς, με την οποία έμειναν μαζί 72 χρόνια. Απέκτησαν έξι παιδιά (ένα από τα οποία, ένα κορίτσι, πέθανε πρόωρα), με πρώτο τον Τζορτζ Ου. Μπους, κατοπινό πρόεδρο των ΗΠΑ (2001-2009), 17 εγγόνια και οκτώ δισέγγονα.
Στη συνέχεια ενεπλάκη στις επιχειρήσεις – και ειδικότερα την πετρελαιοβιομηχανία στο Τέξας – και απέκτησε σημαντική περιουσία.
Από το 1964 μπήκε στην πολιτική και κατάφερε να εκλεγεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων το 1966. Το 1971 ο πρόεδρος Νίξον τον όρισε πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.
Υπήρξε διευθυντής της CIA για σύντομο διάστημα και για οκτώ χρόνια αντιπρόεδρος στο πλευρό του Ρόναλντ Ρέιγκαν (1980-1988). Κέρδισε στις προεδρικές εκλογές του 1988 και επί των ημερών του είδε να καταρρέει η Σοβιετική Ένωση και μαζί της το ανατολικό μπλοκ.
Υπήρξε όμως και ο πρόεδρος που εισέβαλε στο Ιράκ το 1991, μαζί με άλλες δυτικές χώρες.
Το 1991 είχε επισκεφτεί την Ελλάδα, ο πρώτος αμερικανός πρόεδρος μετά τον Αϊζενχάουερ το 1959.Στο εσωτερικό, αν και μετά τον πόλεμο στο Ιράκ είχε δυσθεώρητα ποσοστά δημοφιλίας (γύρω στο 90%), η θητεία του συνέπεσε με μια σύντομη περίοδο ύφεσης.

Είχε υποσχεθεί ότι δεν θα επιβάλει νέους φόρους, υπόσχεση που τελικά αθέτησε. «Διαβάστε τα χείλια μου, όχι νέοι φόροι» είχε πει σε προεκλογική ομιλία, δήλωση που αργότερα έγινε βάιραλ.

 
«Ο Τζορτζ Χ. Ου. Μπους ήταν ένας άνθρωπος προικισμένος με ευγένεια»
Σε μήνυμά του στο Twitter, που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον ΜακΓκραθ, ο Τζορζ Ουόκερ Μπους, γιος του εκλιπόντος και επίσης πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, αναφέρει: «Ο Τζεμπ, ο Νιλ, ο Μάρβιν, η Ντόρο και εγώ με θλίψη ανακοινώνουμε πως, έπειτα από 94 αξιοσημείωτα χρόνια, ο μπαμπάς μας πέθανε. Ο Τζορτζ Χ. Ου. Μπους ήταν ένας άνθρωπος προικισμένος με ευγένεια και ο καλύτερος πατέρας που θα μπορούσε να επιθυμήσει ένας γιος ή μια κόρη».
H σύζυγός του Μπάρμπαρα πέθανε τον περασμένο Απρίλιο
Ο Τζορτζ Μπους απεβίωσε σχεδόν 8 μήνες μετά τον θάνατο της συζύγου του, Μπάρμπαρα, με την οποία ήταν παντρεμένος 73 χρόνια. Τα τελευταία του χρόνια έπασχε από μια μορφή της ασθένειας Πάρκινσον και τα τελευταία έξι χρόνια κινούνταν με αμαξίδιο.
Είχε εντούτοις μπορέσει να παρευρεθεί τον Απρίλιο 2018 στην κηδεία της συζύγου του και η οποία έλεγε γι’ αυτόν πως ήταν το πρώτο αγόρι που είχε φιλήσει.
Μετά τον θάνατό της η υγεία του επιδεινώθηκε.