Αντρος Κυπριανού:«Ακρως προσβλητικά για το ΑΚΕΛ τα όσα είπε ο Πρόεδρος»

 

Άκρως προσβλητικά για το ΑΚΕΛ θεωρεί ο ΓΓ του κόμματος τα όσα ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας περί μικρομάγαζων και όχι μόνο, τις τελευταίες δύο ημέρες, με τον Άντρο Κυπριανού να επαναλαμβάνει  ότι βρισκόμαστε σε εξαιρετικά κρίσιμο στάδιο στο Κυπριακό.imagew-1.aspx

Σε διάσκεψη Τύπου στα γραφεία του ΑΚΕΛ μετά  την συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο Προεδρικό, ο Άντρος Κυπριανού είπε πως διεξήχθη σε ειλικρινές και καλό κλίμα και τον ενημέρωσε για τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ΥΠΕΞ αλλά δήλωσε ανησυχία για τις εξελίξεις, λέγοντας πως τα πράγματα ήταν πριν ξεκάθαρα με το πλαίσιο Γκουτέρες ενώ τώρα η Τζέιν Χολ Λουτ θα έρθει για να καθοριστούν οι όροι αναφοράς που δεν ξέρουμε ποίοι θα είναι.

«Το ΑΚΕΛ θέτει σε δεύτερη μοίρα τα μικροκομματικά συμφέροντα»

Μας κάλεσε ο κ. Αναστασιάδης μιλώντας γενικά, να βάλουμε την πατρίδα πάνω από τα μικρομάγαζα, ανέφερε ο κ. Κυπριανού λέγοντας ότι του απαντά πως το ΑΚΕΛ «έχει αποδείξει στην πράξη ότι έτσι λειτουργεί, είναι κόμμα πατριωτικό που θέτει σε δεύτερη μοίρα τα μικροκομματικά συμφέροντα και σε πρώτη μοίρα τα συμφέροντα της χώρας μας».

Παρ’ όλο που εκείνοι, είπε εννοώντας τον ΔΗΣΥ, δεν συμπεριφέρθηκαν σωστά στον Δημήτρη Χριστόφια στο Κυπριακό όταν ήταν εκείνος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τον κατηγόρησαν και μηδένισαν θέσεις που κατέθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και στη συνέχεια υιοθέτησαν με τις συγκλίσεις με τον Μουσταφά Ακιντζί, όταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκίνησε τη διαπραγμάτευση στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, «το ΑΚΕΛ στήριξε με ανιδιοτέλεια την όλη διαδικασία παρ’ όλο που είχε πολιτικό κόστος, ακριβώς επειδή θέτει την πατρίδα πάνω από το όποιο μικρομάγαζο».

Ας διερωτηθεί ο κ. Αναστασιάδης, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, πως λειτούργησε ο ίδιος τότε και πως σήμερα. «Απλώς να του πω ότι τότε, όταν υποστηρίζαμε τα ίδια πράγματα που υποστηρίζουμε και σήμερα, μας αποκαλούσε πατριώτες, ενώ σήμερα επιχειρεί να μας δώσει μαθήματα πατριωτισμού και ήθους. Δεν χρειαζόμαστε τέτοια μαθήματα».

Δεν είναι το ΑΚΕΛ που μετακινήθηκε από τις θέσεις του, πρόσθεσε ο ΓΓ του κόμματος, και «θα πρέπει να διερωτηθεί ο κ. Αναστασιάδης ποιος είναι εκείνος που μετακινήθηκε για να μας λέει αυτά που λέει σήμερα».

«Καλώ δημόσια τον ΠτΔ να πει πότε του ζήτησε το ΑΚΕΛ υποχωρήσεις»

Ο Άντρος Κυπριανού κάλεσε επίσης τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στελέχη του ΔΗΣΥ να πουν δημόσια ποιές είναι οι απαράδεκτες υποχωρήσεις που τάχατες – όπως είπε – ζήτησε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη το ΑΚΕΛ, ιδιαίτερα στα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων. «Θα τον προκαλέσω δημόσια να πει πότε το ΑΚΕΛ του ζήτησε κάτι τέτοιο. Και θα του υπενθυμίσω ότι το ερώτημα αυτό του το υπέβαλα και σε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, το απάντησε και η απάντησή του είναι καταγεγραμμένη στα πρακτικά του Εθνικού Συμβουλίου. Του το υπενθυμίζω για να πει τα ίδια πράγματα».

Ουδέποτε, πρόσθεσε, το ΑΚΕΛ ζήτησε να γίνουν οποιεσδήποτε απαράδεκτες υποχωρήσεις, αντιθέτως. Είναι ο Δημήτρης Χριστόφιας, ως ΓΓ του ΑΚΕΛ, που έθεσε πρώτος θέμα κατάργησης των εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας και αυτή τη θέση υποστηρίζει το ΑΚΕΛ μέχρι σήμερα, και «δεν πρόκειται να αποδεχθεί λύση που δεν θα εξασφαλίζει αυτά τα πράγματα».

Στην συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη το πρωί του είπε και θέλησε να πει και δημόσια στην διάσκεψη Τύπου, ανέφερε ο κ. Κυπριανού, ότι το ΑΚΕΛ δεν έχει τίποτα προσωπικό με κανέναν, ούτε με τον κ. Αναστασιάδη. Το ΑΚΕΛ θέτει πάνω απ’ όλα το συμφέρον της Κύπρου και του κυπριακού λαού, πρόσθεσε.

«Ο μόνος τρόπος επανένωσης είναι η λύση ΔΔΟ»

«Ο μόνος τρόπος να επανενώσουμε και να απελευθερώσουμε την πατρίδα μας είναι εκείνος που δεσμευθήκαμε εδώ και 44,5 ή 41,5 χρόνια, η λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που οδηγεί σε ένα ενωμένο κράτος, συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας με μία κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια, με πολιτική ισότητα όπως την ερμηνεύουν τα ΗΕ. Που θα μας απαλλάσσει από την κατοχή και το δικαίωμα του οποιουδήποτε να επεμβαίνει στα εσωτερικά μας», ανέφερε.

Αυτό είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υποστήριζαν πάντοτε και εξακολουθούν να υποστηρίζουν. Εάν κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όταν η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ έρθει στην Κύπρο, τότε να είναι βέβαιος πως το ΑΚΕΛ θα βρεθεί και πάλι στην πρώτη γραμμή της στήριξης της διαδικασίας σε μια προσπάθεια να οδηγήσουμε τον τόπο μας στη λύτρωση, δήλωσε.

Εάν επιχειρηθεί οτιδήποτε άλλο, είπε, «να είναι και πάλι βέβαιος ότι το ΑΚΕΛ θα βρεθεί και πάλι στην πρώτη γραμμή της αντίστασης στις όποιες μεθοδεύσεις για μια λύση δύο κρατών ή συνομοσπονδίας».

Οι καθαρές κουβέντες είναι ότι πιο σημαντικό στη ζωή μας και στην πολιτική και αυτές μετέφερε σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανέφερε ο κ. Κυπριανού.

Συνάντηση με Τούρκο ΥΠΕΞ

Σε ερώτηση για το περιεχόμενο της συνάντησης με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, ο Άντρος Κυπριανού δεν θέλησε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες λέγοντας ότι ο ίδιος άρχισε να ασκεί κριτική στον Πρόεδρο Αναστασιάδη όταν  άρχισε να μετακινείται στο Κυπριακό από τον περασμένο Μάρτιο. Έχουν λεχθεί πολλά πράγματα εδώ στην Κύπρο, είπε δίδοντας ως παράδειγμα τις δηλώσεις του Παναγιώτη Σαββίδη, Αναπληρωτή Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών, δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στο ΡΙΚ, το άρθρο του Άντρέα Παράσχου (Σ.Σ. στην «Καθημερινή ») και άλλα. «Όλα αυτά δείχνουν προς μια κατεύθυνση και το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι η κυβέρνηση δεν τα διέψευσε όλα αυτά», είπε.

Σε ερώτηση για τις εγγυήσεις και αν του είπε κάτι γι’ αυτό ο κ. Τσαβούσογλου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ παρέπεμψε στην συνέντευξη του Τούρκου ΥΠΕΞ στον «Πολίτη» και εξέφρασε την άποψη ότι «για να ξέρουμε τί ακριβώς εννοεί η Τουρκία, πρέπει να πάμε σε διαπραγματεύσεις». Να είμαστε εμείς συνεπείς στις θέσεις αρχών του Εθνικού Συμβουλίου και εκεί η Τουρκία θα υποχρεωθεί να αποκαλυφθεί, είπε, λέγοντας πως είτε η Τουρκία θα συνεργασθεί και θα φθάσουμε σε συμφωνία, είτε θα εκτεθεί. Το να εκτεθεί δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά θα μας φέρει σε θέση ισχύος για τις όποιες συζητήσεις ακολουθήσουν, πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά Ακιντζί ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει μιλήσει στον Τούρκο ΥΠΕΞ για δύο κράτη, ο κ. Κυπριανού είπε πως έχει ακούσει τις δηλώσεις του κ. Ακιντζί και σημείωσε ότι παρόμοιες αναφορές για δύο κράτη έγιναν από πολιτικούς της δικής μας πλευράς και από στενούς συνεργάτες του Προέδρου Αναστασιάδη. «Τί το ψάχνουμε τώρα δηλαδή;».

Θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις, τις συζητήσεις και θα κρίνουμε, εξακολουθούμε να ανησυχούμε για το πού ενδεχομένως να οδηγηθούν τα πράγματα, ανέφερε ο κ. Κυπριανού απαντώντας σε άλλη ερώτηση.

Ο Α. Κυπριανού επανέλαβε ότι για να προχωρήσει η διαδικασία χρειάζεται προσήλωση στις διαχρονικές θέσεις και αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, του ΣΑ του ΟΗΕ και τις συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, να είμαστε συνεπείς και να μην μετακινούμαστε από το ένα σημείο στο άλλο με ευκολία και να μην φλερτάρουμε με άλλες ιδέες. Μπροστά μας έχουμε ένα σχέδιο λύσης του Κυπριακού, εάν συζητούμε άλλα θα έχουμε αρχίσει να χάνουμε το παιχνίδι, πρόσθεσε.

Σε παρατήρηση για την αναφορά Τσαβούσογλου ότι στο Κραν Μοντάνα δεν άφησε να εννοηθεί ότι συζητεί κατάργηση του μονομερούς παρεμβατικού δικαιώματος της Τουρκίας και δεδομένου ότι τα ΗΕ ζητούν να ξεκαθαριστεί το τί συζητούμε και σε ποιο πλαίσιο, ρωτήθηκε ο κ. Κυπριανού εάν μπορούν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ να απαντά ότι «εάν έχουμε ως επιλογή την μη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, μοιραία θα πάμε σε διχοτόμηση της Κύπρου».

«Εάν κάποιοι δεν θέλουν επανέναρξη του διαλόγου να το πουν με παρρησία»


Όσοι θεωρούν ότι είναι επιλογή να μην επαναρχίσουν ποτέ οι διαπραγματεύσεις γιατί η Τουρκία είναι αυτή που είναι, να βγουν και να το πουν με παρρησία στον κυπριακό λαό και να αναλάβουν την ευθύνη των εξελίξεων, πρόσθεσε. «Να έχουν την τόλμη να το πουν και όχι να κρύβονται πίσω από σοφιστείες και τακτικισμούς», είπε.

Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα καταγραφεί στους όποιους όρους αναφοράς ότι η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει στα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων. Σημείωσε ότι το πλαίσιο Γκουτέρες στο θέμα αυτό ήταν ξεκάθαρο, ενώ τώρα που θα πάμε σε όρους αναφοράς, «δεν ξέρω τι θα περιλαμβάνουν. Είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό. Είχαμε την δυνατότητα να πάμε σε διαπραγματεύσεις που κατά την άποψή μας, μας κατοχύρωνε. Έπρεπε να ταμπουρωθούμε πίσω από τις θέσεις του ΓΓ και να ζητήσουμε άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Αντί τούτου, αναλωθήκαμε σε κάποιες συζητήσεις μας έφεραν εδώ που βρισκόμαστε σήμερα και πάμε να συζητήσουμε όρους αναφοράς, από τους οποίους δεν ξέρουμε πώς θα εξέλθουμε».

Εξέφρασε δε ανησυχία για κίνδυνο κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων για θέματα διαδικαστικά και «δεν ξέρω ποιός θα επωμιστεί τις ευθύνες σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο».

Αυτό που στο Εθνικό Συμβούλιο έχουν ενημερωθεί, πρόσθεσε, είναι ότι η κ. Λουτ θα συζητήσει τους όρους αναφοράς που είναι η πολιτική βάση πάνω στην οποία θα διεξαχθεί η όλη συζήτηση, αν συμφωνούμε όλοι για το πού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, πού θέλουμε να πάμε και πώς θα πάμε εκεί. «Το πλαίσιο Γκουτέρες απαραιτήτως θα πρέπει να είναι μέρος των όρων αναφοράς», είπε.

Ερωτηθείς εάν από όσα άκουσε από τον κ. Τσαβούσογλου και διάβασε στις δηλώσεις Ακιντζί, πιστεύει ότι υπάρχει διαφοροποίηση των δύο και αν μπορεί ο Τ/κ ηγέτης να προχωρήσει χωρίς την Τουρκία και να υπάρξει αποτέλεσμα στη διαδικασία, ο κ. Κυπριανού είπε πως ο Μουσταφά Ακιντζί κατέθεσε χάρτη με ποσοστό εδάφους μικρότερο του 30% που έλεγε η Τουρκία και αμφισβήτησε κατά πόσο η πρόταση που έκανε τον περασμένη Απρίλη (για αποδοχή και ανακήρυξη του πλαισίου Γκουτέρες ως στρατηγική συμφωνία) ο κ. Ακιντζί είχε την έγκριση της Άγκυρας.

Είναι προφανές ότι ο κ. Ακιντζί προβαίνει σε κινήσεις που δεν είναι κατ’ ανάγκη ταυτισμένες με την Τουρκία, πρόσθεσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, διερωτώμενος εάν θα ζημιώσουμε εάν πάμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ο Τ/κ ηγέτης έχει αυτές τις θέσεις. Εάν η τουρκική πλευρά επιμένει διαφορετικά και συμφωνούμε Ε/κ και Τ/κ, ποιός θα ζημιώσει διερωτήθηκε, «εμείς ή η Τουρκία; Γιατί πρέπει εμάς να μας φοβίζει αυτό το γεγονός; Γιατί πρέπει να λέμε «μπορεί να τα λέει αυτά τα πράγματα ο Ακιντζί αλλά τί λέει η Τουρκία» όπως απάντησε ο κ. Αναστασιάδης τον Απρίλη στον κ. Ακιντζί».

Σε παρατήρηση πως συμφωνεί με την ε/κ πλευρά ο κ. Ακιντζί όταν δηλώνει ότι δεν αποδέχεται την θέση «μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις», ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι ο Τ/κ ηγέτης στις συνεντεύξεις του είπε επίσης ότι για τις εγγυήσεις, οι ανησυχίες της μιας κοινότητας δεν πρέπει να απαντώνται με τρόπο που θα είναι σε βάρος της άλλης. Ο κ. Ακιντζί, είπε ακόμη ο κ. Κυπριανού, αποδέχεται το πλαίσιο Γκουτέρες όπου καταγράφεται πως το υφιστάμενο σύστημα εγγυήσεων είναι αναχρονιστικό, δεν μπορεί να συνεχίσει, πρέπει να αντικατασταθεί.

Δεν ξέρω, συνέχισε, εάν αυτό σημαίνει ότι ο κ. Ακιντζί θα συμφωνήσει μαζί μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αλλά να πάμε σε συνομιλίες, εάν συμφωνήσουν μαζί μας Τ/κ ηγέτης και Τουρκία ακόμα καλύτερα και εάν διαφωνήσουν «είναι πλέον ασπίδα ασφαλείας μας ο ΓΓ του ΟΗΕ. Εκείνοι θα μείνουν εκτεθειμένοι. Εάν πάμε σε ναυάγιο θα έχουμε συνέχεια αντιλαμβάνεστε. Η θέση μας είναι πολύ ισχυρή αν μέσα από ένα διάλογο θα είναι εκτεθειμένη η τουρκική πλευρά».

Κληθείς να διευκρινίσει τι εννοεί με το υποχωρήσεις έναντι των Τ/κ, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι το κόμμα του συζητεί στα πλαίσια της ΔΔΟ και είναι έτοιμοι για υποχωρήσεις έναντι των Τ/κ που δεν θα αλλοιώνουν το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού και δεν θα επηρεάζουν την φιλοσοφία της λύσης. Δεν θα κάνουμε υποχωρήσεις για κανέναν άλλο, είπε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι «αυτή θα είναι η τελευταία ευκαιρία για το Κυπριακό, αν υπάρξει βέβαια διαπραγμάτευση».

Για  το θέμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Για το θέμα της ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, είπε ότι θα ήταν λάθος εμείς οι ίδιοι να βάζουμε δαμόκλειο σπάθη πάνω από το κεφάλι. Είναι σημαντικό γεγονός, αλλά – είπε – εάν κορυφωθεί μια προσπάθεια από την κ. Λουτ και φανούν προοπτικές επανέναρξης διαλόγου, «θεωρώ ότι ούτε οι ΗΠΑ θα ήθελαν να ναυαγήσει το ενδεχόμενο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων ή να δυσκολέψει αυτό το ενδεχόμενο με αχρείαστες αποφάσεις σε ότι αφορά την ΟΥΝΦΙΚΥΠ».

Φυσικό αέριο

Δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες ότι η ένταση στα θέματα του φυσικού αερίου θα χαμηλώσει, ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη για το ζήτημα. Μας ανησυχεί αυτό το κεφάλαιο, αλλά δεν ζητούμε τερματισμό του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρόσθεσε.

Αυτό που απαιτούμε, δήλωσε, είναι η συνέχιση του ενεργειακού προγράμματος να συνοδεύεται από ανάλογη επίδειξη πολιτικής βούλησης για επανέναρξη του διαλόγου το συντομότερο δυνατό. «Μόνο τότε θα καταστήσουμε ανέφικτες τις απειλές της Τουρκίας». Από και πέρα, συνέχισε, η Τουρκία θα απειλεί και όλοι θα μπουν σε αυτό το παιχνίδι και ο κ. Οζερσάι και ο κ. Ακιντζί.